Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Ha Yorick ezt látná

2008. november 19. 10:44
Annyira nem történt semmi tegnap este a színházban, hogy az már fáj. Elment két és fél óra az életemből, és az egyetlen élmény, amit hazavihettem magammal, a szünetben elfogyasztott kávéházi szendvics íze. Kerestem egy darabig a koncepciót, vezérfonalat, bármit Kerényi Imre aktuálpolitikai odamondogatásán kívül, de az első felvonás utolsó jelenete megmutatta, hogy ilyesmire a közönség nagy részének sincsen igénye: boldogan tapsolnak, ha zenét hallanak, miközben Nemcsák Károly gyurcsányi táncot lejt.
Az első felvonást záró másfél perces diszkózenés rész tehát a közönség nagy részével elfeledtette a nyolcvan perc semmit. A cselekmény ugyan megvan, emberek mozognak és beszélnek a kordonokkal Kossuth térré alakított térben, A megtestesíti B-t, miközben négyszáz C nézi, a háttérben rohamosztagos rendőrök, néhány besúgót megtestesítő Smith ügynök, és már az sem lepne meg, ha birkabőrbe öltöztetett nép jönne be balról, vagy a közönség bégetne.
Viczián Ottó Hamlet szerepében igyekszik drámaian szenvedni, és néha sajnos szenvedünk is vele, a jobb pillanatokban meg nem érzünk semmit. A Claudiust alakító Nemcsák Károly mintha azt a rendezői instrukciót kapta volna, hogy legyen következetesen ripacs és Gyurcsány, a Gertrudot játszó Piros Ildikó pedig szinte csak felolvassa a szövegét.



Viczián Ottó mintha Kenneth Branaghból is merített volna, de sajnos nem eleget


Huszti Péter klasszikus játéka Polonius szerepében már-már megidéz egyfajta színházi légkört, talán ezért is teszi el őt láb alól Hamlet a második felvonás első felében. Az Opheliat játszó Magyar Tímeának is vannak szép pillanatai, bele is hal aztán a folyóba, Gertrúd pedig hosszan fejtegeti, milyen szépen lebeg teste a vizen. A drámai helyzet fokozódik, amikor Ophelia bátyja, Laertes másfél felvonás után hazatér és Hamletben látja minden bajok okozóját. Érzelmeit hangos beszéddel fejezi ki, és néha úgy tesz, mintha indulatos lenne.
Végül összecsapnak drámainak nem nevezhető hősünkkel és felpörögnek az események: Gertrúd véletlenül mérget iszik, Laertes megsebzi Hamletet, Hamlet leszúrja Laertest, majd dühösen gyomorba döfködi Claudiust, míg guruló kordonokon araszolnak be a darabban eddig elhunytak. A friss hullák felkapaszkodnak a korábbiak közé, végül Hamlet is követi őket.
Kerényi Nemzetmentő Imre tehát odatette. Nem a dán királyfit, de a jelenlegi közélet Kerényi-féle kritikáját. Színháznak kevés, színházi pamfletnek gyenge, a vastaps pedig a közönséget minősíti, nem az előadást.


További írások az előadásról:
A halott szellem (Színház folyóirat)
Hamlet: Politika és erőszak a színpadon (kisalfold.hu)
vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.