Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Az átlátszó művészet

2008. november 21. 15:48
Ahogy a találós kérdés is mondja: "Melyik az az eszköz, mellyel átláthatunk a falon?" Így van, ez az ablak, mely mindannyiunk életébe fényt enged. Sokan viszont elfeledkeznek arról, hogy az üveg megmunkálásának mestersége abból, amin mi, emberek nap mint nap átnézünk, valóságos műalkotásokat teremt. Perlaki József üvegfestőművész lapunknak is betekintést engedett a színes, csillogó világba, mely már évszázadokkal ezelőtt is milliók csodálatát vívta ki.
Az üvegfestő nem alkalmazott művész, hanem alkalmazkodó művész - kezdi bemutatni szakmáját Perlaki úr. Mivel a munka meghatározó része műemlékek restaurálásáról szól, ezért a kreativitás mellett nagy odafigyelést igényel, hogy az elkészült alkotás tökéletesen illeszkedjen a környezetbe, ahova készítői is szánták - folytatta.

Napjainkra már csak néhány helyen lehet megtanulni a mesterség elméleti alapjait. Akik ezen a területen szeretnének elhelyezkedni, az Iparművészeti Egyetem vagy a Képzőművészeti Egyetem hallgatójaként ismerhetik meg azt, ami évszázadokon át mestertől tanítványra szállt. A szakma képviselői azonban nem diplomájukkal váltak művésszé, hanem a munkával töltött hosszú évek során sajátították el a tudást.


Gáspár és Szent Gellért

Perlaki József fiatalként szenvedélyből szegődött egy budapesti műhely szolgálatába, melynek napjait 5 évig kísérte figyelemmel. Azóta 30 év telt el, és a mára saját műhellyel és számos sikerrel büszkélkedő művész napjainkban is lankadatlan lelkesedéssel és odaadással alkot. Legutóbbi munkája, a veszprémi Szent Mihály Székesegyház ólomablakai 2 éven át készültek, augusztus 20. óta azonban teljes fényükben pompáznak a több ezer darabból készült műremekek.

A tervezés a legfontosabb - folytatja a művész - ha pedig a színeken és a formán át elkészült a vázlat, elkezdődhet a nyersanyagok megmunkálása. Az üvegtáblákat gondosan kell kiválasztani, majd a sablonok segítségével a megfelelő elemeket méretre szabni. A következő lépés a festés és a festékek égetése, ami után egyenként kerülnek megfelelő helyre az elemek.


Szent István és Szent László

Perlaki József azonban nem csak restaurációkkal vívta ki a szakma elismerését, saját alkotásai is szép számmal akadnak, melyet az ország különböző pontjain tekinthetnek meg az érdeklődők. Többek közt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban és november 29-től Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési Központ kiállításán is szerepelnek munkái.
Kocsis Sándor

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.