Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

Devizahitelesek: nem tisztább a kép

2013. július 29. 15:30
Pénteken újabb információk érkeztek a tervezett devizahiteles mentőcsomagról, de még így is nagyon sok a tisztázatlan kérdés.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak adott interjúban többek között elmondta: a kormány által megcélzott mentőcsomag csak a lakáscélú devizahitelesekre vonatkozna, tehát a szabad felhasználású jelzáloghitelesekre nem – ez nagyjából a fele a teljes állománynak.

Ugyanakkor a forint hitelesek szempontjait is figyelembe kívánják venni, őket is „támogatni, segíteni kell” Varga szerint – egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan miként értendő.

A kormány szeretné minél előbb rendezni a problémát, nem akarja hosszú évekre elnyújtani, mondta Varga – ennek némiképp ellentmond Orbán Gábor államtitkár szintén pénteki nyilatkozata a Bloombergnek, mely szerint egy hosszabb távú programra készülnek, ami évekig is eltarthat.

Orbán azt is elárulta: a kormány célja a hitelek lejárati idejének rövidítése is – egyelőre ezt is nehéz értelmezni, ezzel ugyanis az adósok havi törlesztőrészletei minden más tényező változatlansága esetén emelkednének.

Varga szerint a kormány nem akarja tönkretenni a bankokat, a pénzügyi stabilitási szempontokra, a nemzetközi hitelminősítőkre és a forint árfolyamára is tekintettel van.

A kormány kész valamilyen tehermegosztásra a bankokkal, de szűk a mozgástere, mivel a 3%-os hiánycélt tartani kell.

A tranzakciós illetéken idén már nem kívánnak változtatni – legalábbis jelenleg így gondolja a gazdasági miniszter.

A fentiek alapján egyes kérdésekben (pl. lakáscélú vagy teljes devizahitel állomány érintett) tisztult a kép, ugyanakkor a forint hitelesek „támogatása” és a lejárati idő rövidítése újabb kérdéseket vet fel.

A nyilatkozók továbbra sem akartak több konkrétumot elárulni a kormány terveiről, mivel ezek majd a bankokkal folytatott tárgyalásokon alakulnak ki.

Az mindenképpen látszik, hogy a kormány óvatosan közelít a témához, tekintettel a rendszerszintű kockázatokra.

Mindez megerősíti azon várakozásunkat, hogy egy méréskeltebb azonnali hatású, időben elnyújtottabban érvényesülő, a piacok számára kezelhető mentőcsomagra lehet számítani, ám továbbra is nagy a bizonytalanság ennek konkrét tartalmát illetően.

Újabb információk a héten kezdődő egyeztetések kapcsán érkezhetnek.

Lámpi Ferenc

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.