2022. június 30.
//
Pál névnap

Fiatalok a döntéshozatalban

2013. július 31. 22:19
Fiatalok a döntéshozatalban címmel tartottak nemzetközi ifjúsági fórumot a városháza Kossuth termében szerda délután.

Elözmények

  • A veszprémi önkormányzat nemzetközi tábort szervezett Felsőörsön
  • 9 országból száz fiatal vesz részt július 28 és augusztus 8 között
  • Szerda délelőtt Porga Gyula a városházán fogadta őket
  • Minderről itt írtunk.

Fórum a diákönkormányzatiságról

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen a Felsőörsön elszállásolt száz fiatal vett részt, a házigazda a Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (Vediök) volt. Bemutatkozott az elnökség, akik a beszélgetést moderáló Janzsó Ádám segítségével elmagyarázták a különböző országokból érkezett kortársaiknak a veszprémi városi diákönkormányzat működését. A hallgatóság több kérdést is feltett.

Van-e bevétele a Vediöknek, vagy szponzorok pénzéből tartják fenn a programjaikat?

Bevétele nincs, a város támogatásával és a Várfok Alapítvány segítségével működik. 7 millió forinttal támogatja a civileket az önkormányzat, ebből az ifjúsági terület 1 milliót visz el.

Hogyan tartják a kapcsolatot a várossal?

Ádám elmondta, hogy dolgozik a polgármesteri hivatalban egy ifjúsági referens, akivel rendszeresen találkoznak, és segít célba juttatni az üzeneteket.

Hány fős a Vediök?

Ádám szerint nagyjából húsz aktív tagja van, a választásokra minden veszprémi iskola két küldöttet delegál.

Vita alakult ki arról, hogy milyen korcsoportot ölel fel a Vediök. Zongor Bence, az ifjúsági szervezet elnöke válaszolt:  a diák- és ifjúsági önkormányzat a 6 és 30 év közöttieket képviseli.

Egy Romániából érkezett lány elmondta, hogy náluk iskolai, települési és országos szinten is működik ifjúsági képviselet, ő maga például egy iskolai diákönkormányzat elnöke.

Janzsó Ádám beszámolt arról is, hogy Magyarország az utolsó uniós tagállam, ahol nemzeti ifjúsági tanácsot hoztak létre. Kivéve persze Horvátországot. Van tehát mit behozni, de az eddigi hónapok munkája bizakodásra ad okot.

A kerekasztal-beszélgetés után a táborozók városismereti vetélkedőn vettek részt, Veszprém klasszikus helyszínein - így a várban, a Benedek-hegyen vagy épp a Színházkertben - teljesítettek különböző feladatokat.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szerda délelőtt tartotta diplomaátadóját a B épület aulájában.
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Tanévzáró és bizonyítványosztás volt a börtönben
Több mint ötven fogvatartott kapta kézhez bizonyítványát Veszprémben.
Ahogy a diákok látják a várost
Ahogy a diákok látják a várost
Veszprém arca ezerféle, de hogyan látják a középiskolások? Ennek felderítésére vállalkozott a VEB2023 ZRt. által támogatott STAMP-kulturális korlenyomat gyerekszemmel nevű komplex pályázati program, amelyet a DEMO Egyesület hívott életre több másik szervezettel együtt méghozzá helyi iskolák bevonásával. A program VeszprémParticipi néven futó projektjének résztvevőivel beszélgettünk.
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Az NKFIH és az Express Innovation Agency által támogatott Hungarian Startup University Program (HSUP) 2022 júniusában zárul. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar speciális ösztöndíjas hallgatói csapatai számára a program zárásaként 2022. június 20-án Pitch Day-t szervezett, ahol a csapatok az előző félévben továbbjutó ötleteik megvalósítását mutatták be a szakmai zsűri előtt.