2023. június 6.
//
Norbert névnap

Fiatalok a döntéshozatalban

2013. július 31. 22:19
Fiatalok a döntéshozatalban címmel tartottak nemzetközi ifjúsági fórumot a városháza Kossuth termében szerda délután.

Elözmények

  • A veszprémi önkormányzat nemzetközi tábort szervezett Felsőörsön
  • 9 országból száz fiatal vesz részt július 28 és augusztus 8 között
  • Szerda délelőtt Porga Gyula a városházán fogadta őket
  • Minderről itt írtunk.

Fórum a diákönkormányzatiságról

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen a Felsőörsön elszállásolt száz fiatal vett részt, a házigazda a Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (Vediök) volt. Bemutatkozott az elnökség, akik a beszélgetést moderáló Janzsó Ádám segítségével elmagyarázták a különböző országokból érkezett kortársaiknak a veszprémi városi diákönkormányzat működését. A hallgatóság több kérdést is feltett.

Van-e bevétele a Vediöknek, vagy szponzorok pénzéből tartják fenn a programjaikat?

Bevétele nincs, a város támogatásával és a Várfok Alapítvány segítségével működik. 7 millió forinttal támogatja a civileket az önkormányzat, ebből az ifjúsági terület 1 milliót visz el.

Hogyan tartják a kapcsolatot a várossal?

Ádám elmondta, hogy dolgozik a polgármesteri hivatalban egy ifjúsági referens, akivel rendszeresen találkoznak, és segít célba juttatni az üzeneteket.

Hány fős a Vediök?

Ádám szerint nagyjából húsz aktív tagja van, a választásokra minden veszprémi iskola két küldöttet delegál.

Vita alakult ki arról, hogy milyen korcsoportot ölel fel a Vediök. Zongor Bence, az ifjúsági szervezet elnöke válaszolt:  a diák- és ifjúsági önkormányzat a 6 és 30 év közöttieket képviseli.

Egy Romániából érkezett lány elmondta, hogy náluk iskolai, települési és országos szinten is működik ifjúsági képviselet, ő maga például egy iskolai diákönkormányzat elnöke.

Janzsó Ádám beszámolt arról is, hogy Magyarország az utolsó uniós tagállam, ahol nemzeti ifjúsági tanácsot hoztak létre. Kivéve persze Horvátországot. Van tehát mit behozni, de az eddigi hónapok munkája bizakodásra ad okot.

A kerekasztal-beszélgetés után a táborozók városismereti vetélkedőn vettek részt, Veszprém klasszikus helyszínein - így a várban, a Benedek-hegyen vagy épp a Színházkertben - teljesítettek különböző feladatokat.

Schöngrundtner Tamás