Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C

Fiatalok a döntéshozatalban

2013. július 31. 22:19
Fiatalok a döntéshozatalban címmel tartottak nemzetközi ifjúsági fórumot a városháza Kossuth termében szerda délután.

Elözmények

  • A veszprémi önkormányzat nemzetközi tábort szervezett Felsőörsön
  • 9 országból száz fiatal vesz részt július 28 és augusztus 8 között
  • Szerda délelőtt Porga Gyula a városházán fogadta őket
  • Minderről itt írtunk.

Fórum a diákönkormányzatiságról

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen a Felsőörsön elszállásolt száz fiatal vett részt, a házigazda a Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (Vediök) volt. Bemutatkozott az elnökség, akik a beszélgetést moderáló Janzsó Ádám segítségével elmagyarázták a különböző országokból érkezett kortársaiknak a veszprémi városi diákönkormányzat működését. A hallgatóság több kérdést is feltett.

Van-e bevétele a Vediöknek, vagy szponzorok pénzéből tartják fenn a programjaikat?

Bevétele nincs, a város támogatásával és a Várfok Alapítvány segítségével működik. 7 millió forinttal támogatja a civileket az önkormányzat, ebből az ifjúsági terület 1 milliót visz el.

Hogyan tartják a kapcsolatot a várossal?

Ádám elmondta, hogy dolgozik a polgármesteri hivatalban egy ifjúsági referens, akivel rendszeresen találkoznak, és segít célba juttatni az üzeneteket.

Hány fős a Vediök?

Ádám szerint nagyjából húsz aktív tagja van, a választásokra minden veszprémi iskola két küldöttet delegál.

Vita alakult ki arról, hogy milyen korcsoportot ölel fel a Vediök. Zongor Bence, az ifjúsági szervezet elnöke válaszolt:  a diák- és ifjúsági önkormányzat a 6 és 30 év közöttieket képviseli.

Egy Romániából érkezett lány elmondta, hogy náluk iskolai, települési és országos szinten is működik ifjúsági képviselet, ő maga például egy iskolai diákönkormányzat elnöke.

Janzsó Ádám beszámolt arról is, hogy Magyarország az utolsó uniós tagállam, ahol nemzeti ifjúsági tanácsot hoztak létre. Kivéve persze Horvátországot. Van tehát mit behozni, de az eddigi hónapok munkája bizakodásra ad okot.

A kerekasztal-beszélgetés után a táborozók városismereti vetélkedőn vettek részt, Veszprém klasszikus helyszínein - így a várban, a Benedek-hegyen vagy épp a Színházkertben - teljesítettek különböző feladatokat.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele! Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottsága adott otthont a Pannon Egyetem Humántudományi Kar, azon belül is a Társadalomtudományi Intézet szervezésében megvalósuló, A valóság nem ellenség konferencia megnyitójának, s magának a rendezvénynek, mely központi témája az éghajlatváltozás, s annak társadalmi aspektusai. 2023. november 23. 12:07 Tizenkilenc szakember emelte mesterszintre a tudását oktatás Tizenkilenc szakember emelte mesterszintre a tudását A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató rendezvényén ünnepélyes keretek között vehette át tizenegy fő mesterlevelét gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat-szerelő szakmában, illetve nyolcan kozmetikus szakmában november 10-én.   2023. november 21. 11:58 Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet kultúra Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna. 2023. november 17. 16:52 Kígyózó sorok a Pannon Egyetem nyílt napján Kígyózó sorok a Pannon Egyetem nyílt napján Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem képzéseire. Szerdán délelőtt tíz órától várták a középiskolás fiatalokat, hogy minél pontosabb és átfogóbb képet adjanak nekik az intézmény képzéseiről, s az új pontszámítási rendszerről. 2023. november 15. 23:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.