Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tanévet nyit a múzeumi szabadegyetem is

2013. szeptember 8. 22:52 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
A 2013–2014. évi szabadegyetemi tanév több szempontból is különlegesnek tekinthetô. Elsô​sorban azért, mivel a múzeum életében a 2013. év jubileumi év: 110 évvel ezelôtt, 1903-ban jött létre a Veszprém vármegyei Múzeumegylet.

Alapítása óta eltelt több évtized, a végigszenvedett két világháború, a különbözô, gyakran a kultúrát és ezen belül a múzeumügyet is háttérbe szorító történelmi, politikai események ellenére az intézmény ma is fennáll, mûködik, sôt fejlôdik Veszprém város és Veszprém megye szolgálatában. Gyarapodunk kiadványokban, rendezvényekben, sikeres kiállításokban, és gyûjteményeink is gazdagodnak, jelentôs részt a veszprémiek, megyebeliek jóvoltából.

Azok a célok, amelyeket alapításakor a múzeumi szervezetben dolgozó elôdeink megfogalmaztak, ma is érvényesek. A múzeum alapfeladata, hogy a hagyomány szellemiekbe és tárgyakba foglalt forrását a kortársak rendelkezésére bocsássa. Múzeumunkban megismerhetôk elôdeinknek azok az értékei, tapasztalatai, világfelfogása, amelyek számunkra is utat mutathatnak. Ezeket szolgálja a mûtárgyak gyûjtése, megôrzése, tudományos és ismeretterjesztô feldolgozása, az eredmények bemutatása, közzététele.

Az intézmény munkatársai az elmúlt évtizedek során számtalan kiállítás, publikáció, elôadás keretében közkinccsé tették mindazon értékeket, amelyeket a múzeum gyûjteményei ôriznek. Célunk, hogy az itt élô minden nemzedék, társadalmi csoport megismerhesse a város, a megye régészeti, történeti, néprajzi, irodalmi, mûvészettörténeti értékeit, gyarapítsa a tudását, új élményeket szerezzen. 

Másodsorban a 2013–2014. szabadegyetemi tanév azért is különleges, mivel a jubileum alkalmából tiszteleghetünk a múzeumban korábban itt tevékenykedô munkatársak elôtt. Az elôadások megtartására olyan kollégákat kértünk fel, akik bár hivatalosan már nyugdíjba vonultak, de továbbra is aktívak: saját szakterületükön kutatnak, elôadásokat tartanak, tanítanak, a közéletben tevékenykednek. Nekik köszönhetjük, hogy az elmúlt néhány évtizedben a múzeum fennállt, mûködött, magas szinten teljesítette céljait, amelyekért intézményünk hazai és nemzetközi elismeréseket kapott.

Terveink szerint az elôadássorozat keretében egy-egy muzeológiai ág jeles kutatójának lehetôsége lesz összefoglalni több évtizedes múzeumi tevékenységét, hogy ennek révén Ön is megismerhesse mindazt, amit a múzeumügy, Veszprém városa, Veszprém megye, a magyar kultúra köszönhet nekik. Nagy örömünkre szolgál, hogy a múzeum falai között már régen nem hallott kollégákat köszönthetünk újra.

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklôdött. Azokat, akik már több éve egyetemi hallgatóink, s akik így újra találkozhatnak a korábbi évek meghatározó múzeumi személyiségeivel. Várjuk azokat is, akik korábban nem találkozhattak e munkatársainkkal, de kíváncsiak arra, hogyan és milyen feltételek mellett jöttek létre a közelmúlt tudományos eredményei a mûvészeti, néprajzi, régészeti és történeti muzeológiában, amelyek a múzeum jelen tevékenységét is nagymértékben meghatározzák.


I. szemeszter
Az elôadások kezdési idôpontja: 16.30

  • 2013. 09. 10.    A Laczkó Dezsô Múzeum római kori régészeti tevékenysége 1967 és 2007 között
     Elôadó: K. dr. Palágyi Sylvia régész
  • 2013. 10. 08.    110-35 esztendô a néprajztudomány szolgálatában
    Elôadó: S. dr. Lackovits Emôke néprajzkutató
  • 2013. 11. 12.    Évtizedek mûvészettörténészként vidéken
        Elôadó: Gopcsa Katalin mûvészettörténész
  • 2013. 12. 10.    A vámosi lencsésektôl a Jókai Villáig. Két évtized muzeológusi emlékei
        Elôadó: Dr. Ács Anna néprajzkutató-irodalmi muzeológus
  • 2014. 01. 14.    Muzeológusként Veszprémtôl Pápáig
        Elôadó: Dr. László Péter muzeológus

II. szemeszter

  • 2014. 02. 11.    Múzeum a köznek. Találkozási Pont a Múzeum
    Elôadó: Vidi Nándorné kulturális menedzser
  • 2014. 03. 11.    40 év a Veszprém megyei mûtárgyvédelemben
    Elôadó: Koncz Pál restaurátor
  • 2014. 04. 15.    Új utakon a történeti muzeológia
    Elôadó: V. dr. Fodor Zsuzsa történész, ny. igazgató
  • 2014. 05. 13.    A veszprémi múzeum 1903-tól 1949-ig
    Elôadó: Rainer Pál történész, régész
  • 2014. 06. 10.    A veszprémi múzeum 1949-tôl 2009-ig
    Elôadó: Molnár Jenô történész
vehir.hu
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.