2022. augusztus 9.
//
Emőd névnap

Rendszerek közötti agonizálás

2013. szeptember 20. 23:50
Miroslav Krežla darabját mutatják be szombaton Agónia címmel. A színműhöz kapcsolódóan kiállítást nyitottak meg pénteken a Petőfi Színház aulájában.

Az eseményen Oberfrank Pál igazgató elmondta: nagy öröm az intézménynek, hogy a neves horvát író születésének 120. évfordulóján színpadra állíthatják egyik remekművét. A színészek számára is szép feladatot jelent a dráma, Krežla szívesen írt hosszú szövegeket, amit nem egyszerű megtanulni. 

Oberfrank PálOberfrank Pál

Némedi Lajos alpolgármester nagy jelentőségűnek nevezte a Krežla-mű bemutatását és a kiállítást a város horvát kapcsolatai miatt. 

Némedi LajosNémedi Lajos

A kiállítás rendezőjét, az Országos Széchenyi Könyvtárat Dr. Boka László képviselte. Elmondta: az elmúlt években ehhez az eredetileg Budapesten bemutatott tárlathoz kapcsolódóan számos rendezvényt szerveztek ennek az európai jelentőségű életműnek a bemutatására. 

Gordan Grlić Radman budapesti horvát nagykövet örömét fejezte ki, hogy a horvát irodalom egyik legjelentősebb alakját a magyar közönség is megismerheti, erősítve ezzel a két nép közötti évszázadokon átívelő barátságot és együttműködést. 

Dömölky JánosDömölky János

Az Agóniát szombattól láthatja a veszprémi közönség a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Dömölky János rendező elmondta, hogy nem változtatott az eredeti szövegen, úgy gondolja, hogy az író célja egy hangulat, érzés rögzítése és továbbadása az utókornak - erre igazán csak az eredei szöveg lehet alkalmas.

Kéri KittyKéri Kitty

A társulatról elárulta: nagy lutri volt számára az, hogy Kéri Kittynek adta Laura szerepét, a művésznő munkásságát ugyanis csak felületesen ismerte. Azóta azonban kiderült számára, hogy Kitty gyönyörű nő, kiváló színész és rendkívül okos, e három tulajdonság pedig együtt elengedhetetlen Laura hiteles megformálásához. 

Kéri Kitty és Gáspár TiborKéri Kitty és Gáspár Tibor

Kéri Kitty arról beszélt, hogy Laura megformálása azért áll közel hozzá, mert a közel évszázados történet ellenére a karakter ugyanazokkal a problémákkal szembesül, amivel mi is: felbomlott egy évtizedeken át működő rendszer - az Osztrák-Magyar Monarchia -, és az ezt követő években átalakul a társadalom: valaki felemelkedik, valaki lecsúszik, és a többség nem találja a helyét, meg kell küzdenie azzal, hogy a történelem mindent felülír, minden, amiben gyerekkorunk óta hittünk, amit magunkról gondoltunk, hazugságnak bizonyul. 

Schöngrundtner Tamás