Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

Kutyacsaholás a színházban

2024. április 21. 14:14
Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is.

A színház gyógyító erejére épülő fesztiválon idén a különböző érzékenyítő programok és előadások között helyet kapott egy olyan is, ami kifejezetten az állatvédelemmel és a felelős állattartással foglalkozik.

Szombaton délután a Petőfi Színház előcsarnokában berendezett előadótérben ezért olyan színművészek és szakemberek gyűltek össze, akik így, vagy úgy, de kötődnek az állatvédelemhez.

A színház oldaláról Haraszti Elvira, Módri Györgyi és Józan László színészek vettek részt a beszélgetésen, mindegyikük bevallottan állatvédő és saját házi kedvencük is van. Rajtuk kívül még Ovádi Péter, állatvédelmi kormánybiztos, Cink Vivien, a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központ vezetője és Takács Krisztián a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztály bűnügyi kutyavezetője vett részt a beszélgetésen, amit Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese vezetett.

A színészek közül Haraszti Elvirának és Józan Lászlónak is ott volt saját négylábú társa, mindketten menhelyről fogadták örökbe őket. A menhelyes örökbefogadás kapcsán az is elhangzott, hogy megfigyelhető, hogy a fekete szőrű kutyákat és macskákat kevesebben szeretnék maguk mellé, holott az állat szőrének színe egyáltalán nem befolyásolja azt, hogy egyébként milyen személyiséggel rendelkezik és az mennyire passzol a gazdához.

Módri Györgyi elmesélte, hogy ő az ő kedvence otthon egy kétéves macska jelenleg, akit még a Színházkertben talált, azóta pedig hű társa. Korábban tizennyolc évig egy másik macskája volt, akinek olyan összetett személyisége volt, hogy Györgyin kívül szinte senkit nem fogadott el maga mellett, hozzá viszont mindig hűen ragaszkodott.

A nemrég megnyílt állatvédelmi kompetenciaközpontról Cink Vivien elmesélte, hogy pár hónap alatt már tizenkettő sikeres örökbeadáson vannak túl. A saját munkájukról elmondta, nekik is nagy lelki erő kell foglalkozni az árva kutyákkal és macskákkal, akikhez ugyanúgy kötődik ő maga is. Előfordult már, hogy amikor valamelyik állat rátalált a későbbi gazdájára, a meghatottságtól nekik is könnyek szöktek a szemükbe.

A hazai állatvédelem helyzetéről Ovádi Péter beszélt, ő kiemelte, hogy aon dolgoznak kormányzati szinten is, hogy minden társadalmi réteg megismerje a felelős állattartás mibenlétét. Szerinte a magyar emberek nyitottak és érdeklődőek a téma iránt, viszont az edukációra még szükség van, hiszen vannak még tévhitek a témával kapcsolatban.

Hozzátette, hogy eddig főleg a civilek végezték ezt a munkát, most viszont már a Kormány is jelentős támogatást nyújt nekik ehhez.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. 2024. május 22. 14:43 Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. 2024. május 21. 13:26 Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. 2024. május 6. 16:31 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.