Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A műfaj neve: Szentpéteri Csilla

2008. december 2. 12:43
- avagy zongorázni másképp is lehet -

Szentpéteri Csilla már-már decemberi koncertje ezúttal vadonatúj, Spiritus c. albumának bemutatója is egyben. A beszédes cím temperamentumos, lendületes, virtuóz hangulatot sugall, mely sohasem állt távol a zongoraművésztől. A zene a latinos muzsika irányába tolódott el, nagy hangsúlyt kapnak a gitárok és az ütőhangszerek. A klasszikus művekből kiinduló átdolgozások mellett, Sz.Cs. saját szerzeményei is hallhatóak lesznek.

 

Néhány évvel ezelőtt, valamikor az ezredforduló táján és talán apropóján, Szentpéteri Csilla gondolt egy merészet és megváltoztatta az addig kőbe vésett szabályokat. Hat éves kora óta szorgalmasan tanult, gyakorolt, koncertezett rendszeresen és engedelmesen játszotta azt, ami a kottába le volt írva. Számos díj, elismerés bizonyítja szakmai tudását, rangos helyszíneken,

jónevű zenésztársakkal állhatott színpadra és ért el komoly sikereket.

 

De jött egy furcsa pillanat, egy hóbortos ötlet, amely mindent megváltoztatott.

Az előadóból előbújt az alkotó, aki társszerzőként kezeli az eredeti művet, hol hozzátesz, hol elvesz belőle, megérzéseit, saját hangulatait követve változtatja meg azokat.

Azóta nála a klasszikus zene nem komolyzene többé, inkább játékos kísérlet, átdolgozásra, tovább gondolásra váró kiindulópont. Átlépve formai kereteket, hangszerelés, hangnem, tempó és hagyomány kötöttségeit, immár szabadon szövi zenéjét, kalandozva múlt és jelen között. A romantika világától könnyedén jut el a latin zene fergeteges ritmusáig, a barokktól a melodikus rockzenéig vagy az impresszionistáktól a mai modern hangzásokig, évszázadok zenei esszenciáját sajátos, egyéni világzenévé formálva.

A kiemelt és újra összerakott elemek izgalmas, önálló műfajjá állnak össze.

Virtuóz zongorajáték és gitárszólók váltogatják egymást, tüzes ritmusok adják a hamisítatlan ritmusokat a kiváló jazz és rock zenészekből álló zenekar kíséretével, mindez egyedi, kreatív látványvilággal párosítva.

 

Olyan klasszikus szerzők átiratait élvezhetjük, mint Paganini, Kreisler, Monti, Beethoven,

Vivaldi, Csajkovszkij.

 

Aki tehát azt gondolná, hogy a zongora és az instrumentális zene valami divatjamúlt XIX. századi dolog, az látogasson el Sz. Cs. koncertjére és meglátja, mekkorát tévedett.

 

Közreműködők:

 

Kormos János – gitárok

Straub Dezső- gitárok

Szendőfi Balázs - bass

Czibere József - percussion

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT kultúra Három éve pezsegteti a belváros kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT Már három éve pezsegteti Veszprém belvárosának kultúráját és gasztronómiáját a KUNSZT brunch-bisztró, ahol az születésnapi hétvége során új kiállítással és zenei élményekkel is lehetett találkozni, miközben konyhában és a pultban sem volt megállás egy pillanatig sem. 2024. október 14. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.