Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Trombitások versenyeztek a Csermákban / Nívódíjat nyert az egyetlen veszprémi induló

2008. december 3. 19:59
Hatodik alkalommal rendezték meg a veszprémi Csermák Antal zeneiskolában a regionális trombitaversenyt, négy korcsoportban. A vetélkedésen öt megye 18 zeneiskolájának növendéke vett részt az Uher Bertalan által kezdeményezett versenyen. Az egész napos zenei versengést követően négy nívódíjat és 16 különdíjat osztottak ki.

A hang és a ritmus kapcsolatteremtés. A trombita pedig az érett erős férfit jelenti, aki olyan elementáris erővel tudja kifejezni gondolatait, érzelmeit, tűnődéseit, szomorúságát és örömét, hogy a többiek hisznek neki és bizalommal követik. A trombita maga a zene, a zene, amely az ember legősibb kifejezési formája, emberi hangból és égető szükségből született, hogy kapcsolatba kerüljünk embertársainkkal – mondta megnyitóbeszédében Némedi Lajos. A veszprémi önkormányzat oktatási bizottságának elnöke rámutatott, hogy a mély morális válságban vergődő hazánkban még vannak, akik vállalják a zene, mint az emberi érzés-kifejezés egyik legtisztább formájának közvetítését, az ebben való megmérettetést. Remélem, egyszer majd megbecsülésük is ennek megfelelő helyre kerül, mint ahogy a miénknél igényesebb társadalmakban ez már természetes – mondta Némedi Lajos.


 

Illja Zsolt trombitaművész, a zsűri elnöke

Az összesen 41 fiatal zenész produkcióját, háromtagú zsűri értékelte, Simai László, Illija Zsolt és Horváth László trombitaművészek személyében. A verseny végeztével a legjobb felkészítő tanárnak járó díjat, a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített Mozart mellszobrot Ormándlaky Péter, devecseri zenetanár vehette át, míg a legjobb zongorakísérőnek Németh Szvetlanát ítélték meg.

 

A négy korcsoportban négy nívódíjat osztottak. A legkisebbek közül a bábolnai Zsédely Gellért bizonyult a legjobbnak. A második korcsoportban a devecseri Fábián Attila nyerte a versenyt, a harmadik korcsoportban pedig a szintén devecseri Boldizsár Dániel. A legidősebb zenészek közül Horváth Soma, a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákja vihette haza a kristály-kitüntetést. Némedi Lajos három ajándékcsomagot adott át. Veszprém város különdíjasai lettek: Fábián Attila, Boldizsár Dániel és Horváth Soma.

Kiváló teljesítményükért különdíjban részesültek Gazdag Dániel, Somogyi Zsigmond, Bódis József László, Simon Zsófia, Feifer Milán, Beke Dávid, Perger Fanni, Csatlós József, Őri Ádám, Merse Bálint, Dechman Hanna, és Sebestyén Balázs. Következő alkalommal, tavasszal a rézfúvós kamarazenekarok mérhetik össze tudásukat, akiknek jelentkezését már várják a Csermák zeneiskolában.

Füssy Angéla
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.