Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Utcakönyvtár a Fricskánál

2013. október 30. 12:06
Utcakönyvtárat létesítene a VÉKA a Séd-völgyben, ha minden jól megy, már novembertől működhet a „tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” elv alapján az utcai könyvespolc.

Az utcakönyvtárat a Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely (VÉKA) civil egyesület alakítja ki és tartja karban, az egyesület könyvtárszakmai partnere az Eötvös Károly Megyei Könyvtár lesz.

Az utcakönyvtár mibenlétéről és a veszprémi utcakönyvtár kialakításáról a VÉKA egyesület elnöke így ír: „A köztérre kiállított egyedi tervezésű „könyvespolc” a nap 24 órájában bárki számára hozzáférhető. Működési elve: ha egy könyvet elviszünk, egyet ott kell hagyni, ezáltal a könyvtár tartalma folyamatosan változik, cserélődik.

Filozófiánk, hogy a jó és szerethető városi köztér egyben kulturális tér is, amit az emberek használnak és belaknak. Ebben az irodalom, a zene vagy a képzőművészet (lásd utcagaléria) bármikor és bármilyen formában megjelenhet.

Másrészt a kihelyezett könyvtár, mint a környezetébe illeszkedő műtárgy az adott teret gazdagíthatja, akár új találkozóhellyé is válhat.

Hosszú távú célunk, hogy a városban több ponton legyen különböző formában utcai könyvtár.

Tervezett helyszín a Benedek-hegy alatti egykori Kis-Frick malom (Malom utca) és a Séd közötti terület. A malom közvetlen szomszédságában üzemelő kultúr-bisztróval (Fricska) együttműködésben a könyvtárhoz kapcsolódó események - mint például tavaszi feltöltés az ünnepi könyvhéten, író-olvasó találkozó - könnyen szervezhetők, technikailag biztosítottak, akár belső térben is. A tervezett könyvtár létrehozását a tervezéstől a kivitelezésig az egyesület tagjai vállalják, részben saját erőforrásból, részben szponzori támogatásból.”

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár az utcakönyvtár időnkénti feltöltésével, a könyvállomány pótlásával szakmai segítséget nyújt az ötlethez, fölös példányokkal és ajándékkötetekkel támogatja a kezdeményezést, valamint vállalja, hogy kétheti gyakorisággal (szükség esetén sűrűbben) szakmai szempontból átvizsgálja a kihelyezett gyűjteményt, pótol, cserél, új dokumentumokat helyez ki.

„Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár évek óta részt vesz a „Veszíts el egy könyvet” utcai programban, az abban szerzett tapasztalatokat felhasználva segíti az utcakönyvtár kialakítását.

A civil szervezet (VÉKA) kezdeményezése azért is támogatandó, mert a helyi kisközösségeket erősíti, a megyei könyvtárral együttműködve egyenlő esélyű, szabad hozzáférést biztosít a szabadidő kulturált eltöltéséhez.” – olvasható az intézményvezető levelében.

Utcakönyvtár másutt

Az utcakönyvtár létesítésének javaslata minden szempontból kiváló, Európában és a Tengerentúl, de Magyarországon is számos helyen működik már, s most e felajánlásnak köszönhetően lehetőség van Veszprémben is elindítani. Utcakönyvtárat a legkülönbözőbb, vagy „legváratlanabb” helyszíneken is lehetséges létesíteni: buszmegállótól a használaton kívüli telefonfülkéig bárhol, ahol erre alkalmas hely kínálkozik.

Következő állomás a Kossuth utca

A megújult Kossuth utcán a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. pavilonjához csatlakozva kerülhet kialakításra a következő utcakönyvtár, szintén a megyei könyvtárral együttműködésben. A turisztikai információs pont pavilonjának előtetője alatt a pavilon nyitvatartási idejében egy mobil könyvespolcot - leülésre alkalmas babzsákokkal – helyeznek ki a tervek szerint december 1-jétől, tehát a karácsonyi vásár ideje alatt már üzemelni fog. Ez a mobil kiskönyvtár jelen elgondolás szerint annyiban fog különbözni a klasszikus utcakönyvtártól, hogy nem 24 órában üzemel majd, hanem csak az infopont nyitvatartási idejében, de egyéb vonatkozásaiban ugyanazon szabályok/szabadságok szerint lesz használható.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.