Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Utcakönyvtár a Fricskánál

2013. október 30. 12:06
Utcakönyvtárat létesítene a VÉKA a Séd-völgyben, ha minden jól megy, már novembertől működhet a „tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” elv alapján az utcai könyvespolc.

Az utcakönyvtárat a Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely (VÉKA) civil egyesület alakítja ki és tartja karban, az egyesület könyvtárszakmai partnere az Eötvös Károly Megyei Könyvtár lesz.

Az utcakönyvtár mibenlétéről és a veszprémi utcakönyvtár kialakításáról a VÉKA egyesület elnöke így ír: „A köztérre kiállított egyedi tervezésű „könyvespolc” a nap 24 órájában bárki számára hozzáférhető. Működési elve: ha egy könyvet elviszünk, egyet ott kell hagyni, ezáltal a könyvtár tartalma folyamatosan változik, cserélődik.

Filozófiánk, hogy a jó és szerethető városi köztér egyben kulturális tér is, amit az emberek használnak és belaknak. Ebben az irodalom, a zene vagy a képzőművészet (lásd utcagaléria) bármikor és bármilyen formában megjelenhet.

Másrészt a kihelyezett könyvtár, mint a környezetébe illeszkedő műtárgy az adott teret gazdagíthatja, akár új találkozóhellyé is válhat.

Hosszú távú célunk, hogy a városban több ponton legyen különböző formában utcai könyvtár.

Tervezett helyszín a Benedek-hegy alatti egykori Kis-Frick malom (Malom utca) és a Séd közötti terület. A malom közvetlen szomszédságában üzemelő kultúr-bisztróval (Fricska) együttműködésben a könyvtárhoz kapcsolódó események - mint például tavaszi feltöltés az ünnepi könyvhéten, író-olvasó találkozó - könnyen szervezhetők, technikailag biztosítottak, akár belső térben is. A tervezett könyvtár létrehozását a tervezéstől a kivitelezésig az egyesület tagjai vállalják, részben saját erőforrásból, részben szponzori támogatásból.”

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár az utcakönyvtár időnkénti feltöltésével, a könyvállomány pótlásával szakmai segítséget nyújt az ötlethez, fölös példányokkal és ajándékkötetekkel támogatja a kezdeményezést, valamint vállalja, hogy kétheti gyakorisággal (szükség esetén sűrűbben) szakmai szempontból átvizsgálja a kihelyezett gyűjteményt, pótol, cserél, új dokumentumokat helyez ki.

„Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár évek óta részt vesz a „Veszíts el egy könyvet” utcai programban, az abban szerzett tapasztalatokat felhasználva segíti az utcakönyvtár kialakítását.

A civil szervezet (VÉKA) kezdeményezése azért is támogatandó, mert a helyi kisközösségeket erősíti, a megyei könyvtárral együttműködve egyenlő esélyű, szabad hozzáférést biztosít a szabadidő kulturált eltöltéséhez.” – olvasható az intézményvezető levelében.

Utcakönyvtár másutt

Az utcakönyvtár létesítésének javaslata minden szempontból kiváló, Európában és a Tengerentúl, de Magyarországon is számos helyen működik már, s most e felajánlásnak köszönhetően lehetőség van Veszprémben is elindítani. Utcakönyvtárat a legkülönbözőbb, vagy „legváratlanabb” helyszíneken is lehetséges létesíteni: buszmegállótól a használaton kívüli telefonfülkéig bárhol, ahol erre alkalmas hely kínálkozik.

Következő állomás a Kossuth utca

A megújult Kossuth utcán a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. pavilonjához csatlakozva kerülhet kialakításra a következő utcakönyvtár, szintén a megyei könyvtárral együttműködésben. A turisztikai információs pont pavilonjának előtetője alatt a pavilon nyitvatartási idejében egy mobil könyvespolcot - leülésre alkalmas babzsákokkal – helyeznek ki a tervek szerint december 1-jétől, tehát a karácsonyi vásár ideje alatt már üzemelni fog. Ez a mobil kiskönyvtár jelen elgondolás szerint annyiban fog különbözni a klasszikus utcakönyvtártól, hogy nem 24 órában üzemel majd, hanem csak az infopont nyitvatartási idejében, de egyéb vonatkozásaiban ugyanazon szabályok/szabadságok szerint lesz használható.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.