Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon

2024. szeptember 7. 11:34
Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet.

Harmadik éve ad otthont a Veszprémvölgy a fesztiválnak, ilyenkor a Jezsuita templomrom mellett egy kis gourmet-falu épül fel, ahol az elmúlt években olyan gasztrozseniket láttunk vendégül, mint a japánok, sapnyolok, franciák és argentinok. Az ötletgazda Mészáros Zoltán, a VeszprémFest és a RozéRizlingJazz fesztiválok atyja, valamint az Oliva étterem tulajdonosa. A fesztivál házigazdája pedig Gianni Annoni, akit nem szükséges bemutatni, hiszen sokan tőle tanultuk meg itthon, milyen is az olasz életérzés.

Kézenfekvő volt, hogy idén egyrészt Gianni miatt, másrészt pedig azért, mert valóban az olaszok a gasztronómia és borászat koronázatlan királyai, egyedül elvigyék a hátukon a háromnapos gasztronómiai fesztivált.

– Támogatók nélkül azonban nincs fesztivál – kezdte Mészáros Zoltán a pénteki megnyitón. Veszprémben szerencsére soha nem volt példa arra, hogy egy jó ötlet mögé, különösen, ha az a kultúra jelentős szerepét emeli ki, ne álltak volna be támogatók. Amikor a város vezetősége és a kulturális élet mozgatórugói eldöntötték, hogy Veszprémet Európa Kulturális Fővárosává kell tenni, pontosan tudták, hogy a kultúrát a lehető legtágabban kell értelmezni. Ebbe pedig beletartozik minden: képzőművészetek, zene, a gasztronómia, de még az emberek hozzáállása is mindezekhez. Utóbbi kettő az, amiben most az olaszok tanítgatnak egy kicsit minket, az eredmény pedig az elégedett mosoly az arcokon, ahogy Gianni is fogalmazott.

Mészáros Zoltán, Károlyi Zsuzsanna, a fesztivál egyik főtámogatója, az E.ON Hungária Csoport márka és marketing vezetője és Markovits AlízMészáros Zoltán, Károlyi Zsuzsanna, a fesztivál egyik főtámogatója, az E.ON Hungária Csoport márka és marketing vezetője és Markovits Alíz

Az idei év fesztiváljának még nagyobb jelentőséget ad, hogy az olasz gasztronómiát felterjesztették az UNESCO világörökségek listájára. Olaszország magyarországi nagykövete, Manuel Jacoangeli megköszönte az eseményen a városnak és a fesztivál szervezőinek, hogy központi szerepet szántak idén az országnak, és hogy lehetőséget adtak, hogy bemutathassák az olasz gasztronómiai kultúrát a Balaton térségében, amely szintén méltón híres ételeiről és borairól.

Amióta az EKF ötlete megszületett, sosem egy évben gondolkodott a város, és ha gasztrónómia, gondoljunk arra, hogy 2024 talán egy termékkostólóhoz hasonlított leginkább. Kiemelte a város Veszprém és a régió kulturális értékeit, és amelyek a legjobban ízlettek a közönségnek, azokat próbálják - már egy jóval csekélyebb anyagi háttérrel ugyan, de - a lehető legtovább fenntartani, és beépíteni az örökségünkbe.

Porga Gyula és Gianni AnnoniPorga Gyula és Gianni Annoni

Porga Gyula polgármester a megnyitón arról beszélt, hogy a Holtszezon Fesztivál, a gyárkert, illetve a mostani Wine és Gourmet is ebbe az örökségbe tartozik.

,,Ebben a fesztiválban sűrűsödik minden, amit mi gondoltunk a programról. Egyrészt az egy sarokkő volt, hogy ez egy regionális fesztivál. A város nem egymagában gondolkodik, hanem a régióval együtt. A fesztiválunk is a régióról is szól, nem csak Veszprémről. A kultúrát a lehető legszélesebben próbáltuk értelmezni az egész programsorozat ideje alatt, a gasztronómia pedig nagyon markáns része, nagyon fontos és meghatározó eleme a kultúrának, hiszen a kultúra az emberek közötti kapcsolatokról szól. A gasztronómia klasszikusan ezt kell, hogy szolgálja. Van egy harmadik elem, amit szintén a mi fesztiválunk tud, ami az EKF-nek is nagyon fontos eleme volt, hogy nemzetközi, tehát nem csak a környéknek, nem csak a városnak, nem csak Magyarországnak, hanem próbálunk olyan minőséget nyújtani, ami az európai kultúrát is idehozza. Legyen ez táncművészet, zeneművészet, képzőművészet, vagy legyen akár gasztronómia. És ez a fesztivál is ezt a célt tűzte ki maga elé„ – fogalmazott a polgármester.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója is ezeket a gondolatokat fűzte tovább, és kiemelte, hogy a város és a régió is büszke lehet arra, hogy megragadták a lehetőséget és a programsorozat után is élnek vele. A potenciál megvan Veszprémben, az ittélők és az idelátogatók feladata már csak az, hogy ezt ki is használják.

Gianni az esemény végén szerényen Rómához hasonlította Veszprémet, hiszen a város is olyan dombokra épült, mint az olasz főváros, és a veszprémiek is legalább annyira tudják élvezni az életet, mint az olaszok – ha akarják.

Részletes programok: Wine and Gourmet

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Országos Sclerosis Multiplex Nap Veszprémben: a közösség erejével a betegség ellen közélet Országos Sclerosis Multiplex Nap Veszprémben: a közösség erejével a betegség ellen Szeptember 14-én a veszprémi ActiCityben rendezték meg az Országos Sclerosis Multiplex Napot. A rendezvény középpontjában a szklerózis multiplexszel (SM) élők támogatása és közösségépítése állt, amely egy olyan betegség, amely Magyarországon is több ezer embert érint. tegnap 12:45 'JUTAS 100' – A jutasi altisztek öröksége tovább él: ünnepi megemlékezés és kiállítás Veszprémben közélet 'JUTAS 100' – A jutasi altisztek öröksége tovább él: ünnepi megemlékezés és kiállítás Veszprémben A Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett pénteki eseménysorozat különleges tisztelgés volt a magyar katonai hagyományok és az altisztképzés előtt. Veszprém városában ünnepi beszédek, koszorúzási ceremónia és a „JUTAS 100” című kiállítás megnyitása révén idézték fel a legendás intézmény szellemiségét és kiemelkedő szerepét a magyar haderő történetében. 2024. szeptember 14. 15:50 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.