Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
12°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
12°C

Széki Patka 60 verse / Újabb kötet megjelentetésével emlékeztek a költőre

2008. december 10. 10:47
Széki-Patka László hatvan versét fűzi csokorba az a kötet, mely most látott napvilágot a Művészetek Háza kiadásában és gondozásában. Amorgosz poétája márciusban lesz egy éve, hogy elhagyott bennünket – de a veszprémi értelmiséget, gondolkodókat és alkotókat még emléke is össze tudja hozni egy teljes estére, újra. A Patka 60 irodalmi esten, melyen lánya, felesége, művészbarátai és a Művészetek Háza dolgozói tisztelegtek Széki-Patka László előtt, dugig megtelt a Dubniczay palota Moholy-Nagy terme.

Kádár Tibor, BotárAttila és Fenyvesi Ottó

Kádár Tibor, a most megjelent kötet illusztrátora nem ilyennek képzelte a könyvet, és a kiadás körülményeit sem. Amikor még egymás mellett ültünk a vén diófa alatt, úgy terveztük, hogy Laci ontja majd a verseket, én pedig fáradhatatlanul rajzolok hozzá, és az eredeti képekkel, és Laci kézírásával együtt adjuk majd közre a közös munka gyümölcsét – mondta a bemutatón a művész. Tíz éven át dédelgették az álmot. Nem így lett. Széki-Patka elment, akik pedig itt maradtak, fejet hajtva végakarata előtt, összegyűjtötték meg nem jelent írásait, és kilincselni kezdtek anyagi forrásért, hogy ki tudják fizetni a nyomdai munkálatokat. Édesapja kézírását Patka Helén tudta egyedül kibogarászni, majd a poémákat kronológiai sorrendbe rendezte. Így követik ma már a kész kötetben egymást hónapról-hónapra, ciklusról-ciklusra a versek. A kész könyv érdekes kettősséget mutat. Ugyanis megtalálhatók benne az eredeti kéziratok is, a költő javításaival, jegyzeteivel. Patka Helénnek nagy segítségére volt Botár Attila, akik a kötet szerkesztését magára vállalta. Saját elmondása szerint is több volt munkánál a versek összeállítása, hisz az elmúlt hónapok ténykedése a több évtizedes barátságot is felelevenítette.

 

Az esten elsőként Fábián Judit, Széki-Patka László özvegye emlékezett férjére. Elmondta, a költő kívánsága volt, hogy kiadatlan munkái halála után napvilágra kerüljenek. A naplószerű kéziratot lábjegyzetekkel látta el, melyek tulajdonképpen instrukciók. Ezekkel a gondolatokkal segítette onnan, odaátról is a kötet összeállítóit. Ez már a harmadik könyve a költőnek, mely a Művészetek Háza gondozásában jelenik meg. Hegyeshalmi László elsősorban, mégis mint az egyik legjobb barát, és nem, mint az intézmény igazgatója fogalmazta meg gondolatait. Tudom, Laci most is itt van, és figyel bennünket – mondta! Szintén komoly feladatot vállalt magára Kilián László – az est házigazdája – akinek gondoskodása, szervezőmunkája nélkül ez a 60 vers ki tudja mikor jelenhetett volna meg nyomtatásban.

Patka Helén

Több barát és alkotótárs is adózott az eredetileg győri születésű, mégis veszprémi költő emlékének. „K. T. Pista bácsi”, akinek egykoron verset írt, most egy neki komponált hegedűdarabbal válaszolt, melyet Zrínyi Orsolya szólaltatott meg az egybegyűlteknek. Helén maga tolmácsolta az esten édesapja verseit, Berzeviczi Zoltán, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja pedig gitáron adta elő azokat.

 

Berzeviczi Zoltán

A nem egészen 60 éves életútra, Széki-Patka László több évtizedes költői munkásságára, Veszprémbe érkezére Fenyvesi Ottó költő emlékezett, aki Amargosz című kötetét is szerkesztette. Ez volt az a kötet, amelyben kiteljesedett, melyben alázattal, teljes lényével a kultúra szolgálatába állt – fogalmazott Fenyvesi Ottó – majd a költészet definiálásra tett kísérletet. A költészet az egyetlen lehetőség, hogy megéljük, hogy megismerjük a fájdalom és a lét legmélyebb dimenzióit. Sokan azt mondják a költészet misztika, de csak annyira misztika, amennyire maga az emberiség is az. A káoszban a tiszta beszéd, számtalan hazugság közepette az igazság…mely paradoxont szül: szomjazol, iszol belőle, s minél többet kortyolsz belőle, annál szomjasabb leszel – mondta a bácskai költő, a Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat főszerkesztője.

 

Fenyvesi Ottó

A 60 vers című Széki-Patka kötet megjelenését több magán személy, a Veszprém Megyei Önkormányzat, és a Veszprém Megye Kultúrájáért Közalapítvány támogatta. A könyv már megvásárolható a Művészetek Házában és a Dubniczay palotában.


Kilián László, Kádár Tibor és Fenyvesi Ottó

 Fábián Judit és Kilián László

 

 

 



 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   tegnap 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. 2024. május 9. 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. 2024. május 8. 14:45 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.