Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszatér a Hangvillába a Pannonfíling

2013. december 12. 13:34
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót szombaton, ezúttal a Hangvillában. A programról Németh Csaba szervezővel beszélgettünk.

– Kilenc év nem kis idő. Sokat változott a Pannonfíling az első alkalom óta?

– Maga a fíling, az életérzés nem változott. A Pannonfíling egy laza hangulatú filmklub sok beszélgetéssel, ahol az alkotók megvitathatják a rövidfilmjeiket a szakmai zsűrivel és a közönséggel is, mindkét irányból kapnak visszajelzéseket. Közben persze a nézők is bepillanthatnak egy kicsit a kulisszák mögé.

Maguk a filmek sok mindent visszaadnak az adott év „fílingjéből”, reflektálnak a környezetre, amiben létrejöttek, és persze a technológiai fejlődés is nyomon követhető az évek során bemutatott filmeken.

Hosszú ideig az Expresszóban rendeztük meg a programot, nyilván ez sok mindent meghatározott, mondhatjuk, hogy a hellyel együtt fejlődtünk. Tavaly az épület felújítása miatt átmenetileg új helyszínt kellett keresnünk, és ez bizony nem volt egyszerű feladat, kiderült, hogy nem sok hely tud befogadni egy ilyen rendezvényt a városban. Végül a Játékszínben össze tudtunk gyűlni, idén pedig visszatérhetünk az egykori Séd moziba, egészen pontosan a Hangvilla első emeleti kamaratermébe.

– Mit lehet tudni az idei jelentkezőkről?

– Nagyon erős az idei felhozatal, szinte mindegyik pályamű jó valamiben, akár hangulatában, képi világában vagy a színészi játékban. Az alkotások műfajukban és mondanivalójukban is változatosak: kaptunk videoklipet, thrillert, Arany János-ballada feldolgozást.

– Mennyire jellemző a Pannonfílingre, hogy a versenyzők újra próbálkoznak, visszatérnek a következő évben?

– Vannak állandó visszatérőink, egy fehérvári társaság a második év óta mindig jelen volt, és egészen jó filmeket csináltak, egyedi ötleteik voltak. De ilyen visszatérők a kaposvári Orbán testvérek is, akik kétszer szerepeltek a versenyprogramban, és versenyen kívül is megmutatták magukat. Sokat fejlődtek az évek során, és ezt tényleg mindig jó érzés látni, figyelni, ahogy az amatőrök évről évre egyre professzionálisabbá, egyre jobbá válnak. Vagy említhetnénk a paksi Kövi Gergőt és Babai Istvánt is.


A tavalyi győztes C.R.A.S.H-961

– Tavasszal a Gizella napokhoz kapcsolódva szerveztetek egy filmes versenyt. Az ott készült darabokkal is találkozhat a közönség szombaton?

– Igen, két versenyfilm is bekerült a programba. A tavaszi Veszplán megszervezéséhez nagy segítség volt a Pannonfílinges tapasztalat. Jó volt tehetséges amatőr fiatalokkal találkozni, egészen kreatív megoldások születtek. A két program kiegészíti egymást, és szeretnénk folytatni a Veszplánt is jövőre, ha lesz rá lehetőségünk. Sajnos azt látni kell, hogy egyre nehezebb szponzorokat találni, meg a hétköznapi teendők mellett időt szakítani a szervezésre.

Ez igaz a Pannonfílingre is: a szervezőgárda jelentősen átalakult a kezdetek óta. Annak idején a Szabad Sajtó Egyesület keltette életre, később a Szellemi Regenerációs Társuláshoz került a feladat, mostanában pedig két-három ember szervezi és tartja össze az egészet. Igyekszünk fiatalokat is bevonni, de az ő körükben nagy a fluktuáció. Egyébként minden vállalkozó szellemű érdeklődőt szeretettel várunk. Szerencsére vannak, akik kitartanak mellettünk, Muraközy Péter, Debreczeny Zoltán, Mészáros Zoltán, több helyi vállalkozó, civil szervezet és filmes iskola segíti a munkánkat.

A IX. Pannonfíling Mozgóképes Találkozót szombaton 10 órától rendezik meg a Hangvillában. A versenyfilmeket három blokkban vetítik, a nap végén hirdetnek eredményt és adják át a díjakat. A mozgóképek mellett álló képek is várják a közönséget Jáger Attila és Elise Chanel minikiállításain.

Schöngrundtner Tamás
Csepely Máté

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.