2022. június 26.
//
János névnap

Múlt és jövő találkozása

2013. december 13. 0:24
Korszerű oktatóteret hoztak létre a Veszprém Megyei Levéltárban, uniós forrásból. A fejlesztést csütörtökön adták át.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a levéltárak szerepéről beszélt az avató ünnepségen. E kérdéskörben kifejtette: jó példának tekinthető a brit nemzeti levéltár, akik már régóta dolgoznak azon, hogy az állampolgárok számára elérhetővé és érthetővé tegyék az ott őrzött iratokat. A levéltárban őrzött iratokhoz való hozzáférés állampolgári alapjog. Sokszor tapasztalják, hogy a tanórai anyagok a fiatalok számára túl szárazak, ezért is fontos, hogy „életre keltsék” a történelmet.

dr. Mikó Zsuzsannadr. Mikó Zsuzsanna

Ennek egyik eszköze a kihelyezett történelemórák tartása. Ez azonban nem csak a diákokat érdekelheti, egyre jellemzőbb az élethosszig tartó tanulás, egyre nagyobb az érdeklődés a felnőttek részéről is. Növekvő számban jelennek meg azok a családfa-kutatók, akik igénylik a segítséget a feltárásban.

Hermann István, az MNL Veszprém Megyei Levéltára igazgatója kijelentette: több évtizedes múltra tekint vissza, hogy a levéltárak foglalkozásokat tartanak diákcsoportoknak. Amikor a kétezres évek elején a Veszprém Megyei Levéltár új épületbe költözött, új lehetőségek és új nehézségek merültek fel. Új lehetőség volt, hogy modern, szép, jól felszerelt helyet kapott, ugyanakkor nem volt egy olyan tér benne, ahova diákok fogadását, oktatását meg lehetett szervezni. A díszterem mellett egy amolyan mindenes raktár működött, ezt tudták átalakítani néhány asztal behelyezésével úgy, hogy diákok fogadására alkalmas legyen.

dr. Hermann Istvándr. Hermann István

2010-ben nyitották meg állandó kiállításukat azért, hogy az itteni oktatmunkát segítsék. Ezzel állományvédelmi szempontokat szerettek volna érvényesíteni, másrészt lehetőséget biztosítottak arra, hogy az oktatási munkán kívül is lehetőség legyen megismerkedni a levéltár működésével, az itt őrzött iratokkal. 2012-ben találták meg azt a pályázatot, amivel pénzt lehetett igényelni oktatótér kialakítására. Hosszas mérlegelés után döntöttek úgy, hogy belevágnak.

Az oktatóterem kialakítása jó döntésnek bizonyult, az előzetes bejelentkezések alapján úgy tűnik, 2014-ben teljes kihasználtsággal működhet. A helyiség nemcsak iskolai tanórák megtartására, hanem a levéltári munkatársak továbbképzésére is lehetőséget nyújt.

A projektben a levéltár minden kollégája kivette a részét. Ahhoz, hogy a menedzselés, az adminisztráció és a szakmai munka működhessen, az abban résztvevőket tehermentesíteni kellett, és emiatt azok a munkatársak is sokat segítettek, akik nem közvetlenül dolgoztak az oktatóterem kialakításában.

A digitális táblával, laptopokkal, és egy látássérültek által is kezelhető rendszerrel felszerelt teremben Boross István projektmenedzser és Jakab Réka tartottak rögtönzött bemutatót a technika működéséről.

A 16,5 millió forintos projekt Európai Uniós támogatással valósult meg.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán

További cikkek