Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múlt és jövő találkozása

2013. december 13. 0:24
Korszerű oktatóteret hoztak létre a Veszprém Megyei Levéltárban, uniós forrásból. A fejlesztést csütörtökön adták át.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a levéltárak szerepéről beszélt az avató ünnepségen. E kérdéskörben kifejtette: jó példának tekinthető a brit nemzeti levéltár, akik már régóta dolgoznak azon, hogy az állampolgárok számára elérhetővé és érthetővé tegyék az ott őrzött iratokat. A levéltárban őrzött iratokhoz való hozzáférés állampolgári alapjog. Sokszor tapasztalják, hogy a tanórai anyagok a fiatalok számára túl szárazak, ezért is fontos, hogy „életre keltsék” a történelmet.

dr. Mikó Zsuzsannadr. Mikó Zsuzsanna

Ennek egyik eszköze a kihelyezett történelemórák tartása. Ez azonban nem csak a diákokat érdekelheti, egyre jellemzőbb az élethosszig tartó tanulás, egyre nagyobb az érdeklődés a felnőttek részéről is. Növekvő számban jelennek meg azok a családfa-kutatók, akik igénylik a segítséget a feltárásban.

Hermann István, az MNL Veszprém Megyei Levéltára igazgatója kijelentette: több évtizedes múltra tekint vissza, hogy a levéltárak foglalkozásokat tartanak diákcsoportoknak. Amikor a kétezres évek elején a Veszprém Megyei Levéltár új épületbe költözött, új lehetőségek és új nehézségek merültek fel. Új lehetőség volt, hogy modern, szép, jól felszerelt helyet kapott, ugyanakkor nem volt egy olyan tér benne, ahova diákok fogadását, oktatását meg lehetett szervezni. A díszterem mellett egy amolyan mindenes raktár működött, ezt tudták átalakítani néhány asztal behelyezésével úgy, hogy diákok fogadására alkalmas legyen.

dr. Hermann Istvándr. Hermann István

2010-ben nyitották meg állandó kiállításukat azért, hogy az itteni oktatmunkát segítsék. Ezzel állományvédelmi szempontokat szerettek volna érvényesíteni, másrészt lehetőséget biztosítottak arra, hogy az oktatási munkán kívül is lehetőség legyen megismerkedni a levéltár működésével, az itt őrzött iratokkal. 2012-ben találták meg azt a pályázatot, amivel pénzt lehetett igényelni oktatótér kialakítására. Hosszas mérlegelés után döntöttek úgy, hogy belevágnak.

Az oktatóterem kialakítása jó döntésnek bizonyult, az előzetes bejelentkezések alapján úgy tűnik, 2014-ben teljes kihasználtsággal működhet. A helyiség nemcsak iskolai tanórák megtartására, hanem a levéltári munkatársak továbbképzésére is lehetőséget nyújt.

A projektben a levéltár minden kollégája kivette a részét. Ahhoz, hogy a menedzselés, az adminisztráció és a szakmai munka működhessen, az abban résztvevőket tehermentesíteni kellett, és emiatt azok a munkatársak is sokat segítettek, akik nem közvetlenül dolgoztak az oktatóterem kialakításában.

A digitális táblával, laptopokkal, és egy látássérültek által is kezelhető rendszerrel felszerelt teremben Boross István projektmenedzser és Jakab Réka tartottak rögtönzött bemutatót a technika működéséről.

A 16,5 millió forintos projekt Európai Uniós támogatással valósult meg.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Álljon meg a nászmenet! Álljon meg a nászmenet! Egyszerre két családi ünnepséget sikerült tönkretennie a dulakodóknak. tegnap 8:50 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.