Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fogyókúra egyensúly / - Vajon nem árt-e többet, mint amennyit használ? -

2008. március 26. 23:25
Az ideális súlyveszteség nem több heti fél kilónál. Amennyiben ezt nem vesszük figyelembe és belevetjük magunkat valamelyik villámdiétába, lehet, hogy az első időszakban látványos súlycsökkenést érünk el, de a szervezetünk rövid időn belül tiltakozni fog. A bevitt energiát jobban hasznosítja a testünk, az anyagcsere lelassul, majd a fogyás hamarosan megáll. Ilyenkor általában a diétázó elkeseredik, feladja az addig beváltnak hitt módszert, újból elkezd enni, amitől meg ismét hízni. Aztán egy idő után észbe kap és megint valami drasztikus kúrába kezd, beindul az úgynevezett jojó effektus - fogyás, hízás, fogyás, hízás -, ami a szervezetet rendkívül megviseli. Ez azonban sajnos csak az egyik veszélye a tökéletes alak utáni kétségbeesett vágyakozásunknak…

Amennyiben egy kicsit eltávolodunk témánk tárgyától és feltételezzük, hogy az ember harmóniában él környezetével, és a természettel, akkor egyensúlyban van lelke és teste. Amennyiben táplálkozásával megnyugtatja elméjét, a tiszta gondolkodás legkedvezőbb feltételeit hozza létre. Akkor nem gondolhatjuk, hogy szervezetünk néhány napos vagy hetes kínzása – belső akaratunk ellenében – valamilyen pozitív változást hoz egészségi állapotunkban. Ne azt keressük mi a rossz, hanem azt mi a jó. Képzeljünk el egy hosszú megterített asztalt különböző ételekkel. Erről az asztalról mindenki mást a neki valót fogja választani. Mindenki végig fogja járni a saját útját, és majd eljut saját fejlettségi szintjére.

Szervezetünkben működik egy olyan mechanizmus, amely helyreállítja a felborult belső egyensúlyt. Amint bármilyen kis zavar lép fel, ez a mechanizmus arra készteti az embert, hogy azokhoz az anyagokhoz nyúljon, amelyek képesek helyreállítani egyensúlyát. Csak meg kell tanulni felismerni a belső hangot. Ez soha sem véletlen követelés, mindig olyan anyagokat kell keresni, és fogyasztani, amelyek ellentétesek azokkal a tényezőkkel, amelyek a zavarhoz vezettek. Ez azt jelenti, hogy az étrend akármilyen hasznosnak tűnik is, nem zavarhat meg abban, hogy „meghalljuk” saját testünk szavát. Ezért a fogyókúrák és nagy evések váltogatását semmilyen szempontból sem tehet jót szervezetünknek, inkább hasonlít egy gödrökkel teli útra, ahol először az autó gumija megy tönkre, aztán kitörik a kerék. Amennyiben  fiziológiai szempontból nézzük, ez komoly raktározásra kényszeríti a szervezetet, vagyis amikor abbahagyjuk a diétát és elkezdünk enni kevesebb energiát használ fel és többet raktároz a „nehéz napokra”. Ez pedig csökkenti a következő fogyókúrás időszakban leadott súlymennyiséget. Az egészség szempontjából növeli a cukorbetegség, és a szívbetegségek kockázatát, pszichológiailag pedig, amikor visszahízunk, csökken az önbizalmunk. A drasztikus diéta alatt továbbá olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a rossz lehelet, hányinger, gyengeség, aluszékonyság vagy akár a depresszió.

Hogy miért hízik vissza a legtöbb ember a fogyókúra után ennek egyik oka, hogy túleszi magát, vagyis meg akar kapni mindent, amiről lemondott.

Mindezek miatt célravezető kialakítani egy nekünk, a saját alkatunknak megfelelő életmódot, vagy életstílust, amelynek szerves része a rendszeres böjt, amikor a szervezetünk egészen másképpen reagál, és működik mint a fogyókúra alatt.

Sokan folyamodnak ellenőrzés nélkül a különféle divatos fogyasztószerek (fogyókúrás ital- és pudingporok, zsírégetők, zsírmágnes, emésztést serkentő rostkapszulák, étvágycsökkentők, hashajtók stb.) használatához, gyors és tökéletes eredményt remélve. Annak ellenére, hogy ezek a reklámokban látott eredményt sosem fogják megközelíteni. Viszont ha valaki mégis úgy gondolja, hogy a diétás étrend és a testmozgás mellett valamilyen segédeszközre is szüksége van, feltétlenül kérje orvos, vagy dietetikus szakember tanácsát, nehogy a lapos has és karcsú derék valamilyen egészségkárosodással társuljon.

Egyedül a mesterséges édesítőszerek szabad használata engedélyezett. Az étvágycsökkentőknek különösen súlyos mellékhatásaik lehetnek, amelyek végül kóros lesoványodást (anorexiát) is okozhatnak, tehát mindenképpen ellenjavalltak. A vízhajtók pedig egyáltalán nem javasolhatók.

A vakhit, hogy a müzli vagy a nyerstáplálkozás hasznos az egészségünkre komoly veszélyt rejt magában. Lehet, hogy a nyers zöldségekben több vitamin és, más hasznos elem van, mint a főtt ételben. Csakhogy az a kérdés, a szervezetünk mennyit képes felhasználni belőlük. Lehet hogy számunkra a főtt étel könnyebben elsajátítható, és így hasznosabb, mint kiszámolni melyik alapanyag mit és milyen mennyiségben tartalmaz.
Még egy divatot érdemes felülvizsgálni – a kalóriaszámlálásét. A vízben nulla kalória van mégis bizonyos alkatúak, kifejezetten híznak a sok vízfogyasztástól.

Amennyiben tehát valaki le szeretne fogyni, mindenekelőtt gondoskodnia kell arról, hogy emésztése optimálisan működjön, hogy alkatának megfelelő táplálékot fogyasszon. A megfelelő időben, és mennyiségben.
Az is fontos, hogy a fogyókúra után fokozatosan kell visszatérni a normál étkezéshez, ami természetesen nem lehet teljesen ugyanaz, mint a diéta előtt. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy az eddiginél jobban kiegyensúlyozott, egészségmegőrző táplálkozási szokást alakítsunk ki. A cukorfogyasztást mindenképpen a minimumra kell csökkenteni. Továbbra is gondoskodjunk a kellő folyadékbevitelről (napi 1,5-2 liternyi ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, cukor nélküli tea, natúr gyümölcslé), és ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem. Hetente legalább háromszor fél órás könnyű sport (torna, kerékpár, kocogás stb.) segít az izomzatot jó karban tartani.

Mindezek tudatában tehát, aki okosan és főleg eredményesen akar diétázni, annak szem előtt kell tartania, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, valamint azt, hogy az egészséget sosem szabad feláldozni a szépség oltárán!

Zatkalik-Peresztegi Virág

Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.