Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C

Nem éppen piacbarát, de nekünk kedvező MNB-bejelentés gyengítette a forintot

2014. április 25. 11:55
Nem éppen piacbarát, de nekünk hosszú távon mindenképpen kedvező bejelentést tett csütörtök reggel Magyar Nemzeti Bank, melyre a forint első körben gyengüléssel reagált, később aztán újfent erősödött.

Korábban már szó volt róla, hogy a kéthetes MNB-kötvényt a jegybank kéthetes lejáratú betétté alakítaná át, mellyel a külföldi intézmények kiszorulnának ezen eszköz használatának lehetőségéből. A forintpiaci befektetők nem is fogadták valami lelkesen akkor az ötletet. A mai bejelentés alapján azonban augusztus 1-től tényleg megváltozik a jegybank irányadó instrumentumának formája, mindez pedig azt jelenti, hogy a kötvényállomány és vele párhuzamosan a jegybank egyébként rekordmagas, 36,197 milliárd eurós devizatartaléka is közel 2 milliárddal csökken.

Ez akár a forint sérülékenységét is növelheti, de amíg a Guidotti–Greenspan-szabály teljesül, vagyis az állam és a magánszektor éven belüli devizalejáratát a jegybanki tartalékok fedezik, addig a fent felvázolt állományi változásnak aligha lehet rendkívüli árfolyammozgató ereje. A nemzetgazdaság egy éven belül lejáró külső adóssága, jelenleg mintegy 28 milliárd euró, ezért a március végi, de még a jövőbeli feltételezett tartalékszint is feltétlenül bőségesnek mondható.

Az MNB lépése ráadásul azt is jelenti, hogy hosszabb távon, ha az intézkedés eléri célját, valamelyest mérséklődhet az ország külső sérülékenysége, ami hosszabb távon elvileg akár forinterősítő hatású is lehet. Éppen ezért a tervezetnek ebben a formában valóban nem volt rendkívüli hatása a forintpiacra.

Annyi azért látszik, hogy a forint áttörte a 307,5-308 között húzódó ellenállást, majd a 309,6-os 50 napos mozgóátlag alatt kezdett csak lassulni az emelkedés. Egyébként is erőtlen a forintpiac, mivel inkább kivárnak a befektetők a jövő heti MNB döntés és az azt követő kulcsfontosságú jegyzőkönyv tartalmáig.

Az alapforgatókönyv szerint a jövő héten lesz még egy 10 bázispontos vágás, majd ezen a 2,5 százalékos várható szinten abbahagyják a kamatvágásokat. A befektetők számítanak is az erre való utalásra a döntést indokló közleményben, amely segítségével tovább folytatódhat a forint egy hónapja indult felértékelődési trendje, amellyel visszaerősödhet arra a két hónapos lokális csúcsára, amit két hete 304,2 forinton állított be az euróval szemben. Ellenben, ha a piac nem kap megerősítést, akkor könnyen kiábrándulás jöhet, az árfolyam pedig ismét jó időre lehorgonyozhat a 310-es szint közelében.

Lámpi Ferenc

Buda –Cash Brókerház ZRt

Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.