Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Egy iskola titkai

2014. május 11. 23:36
Projektnapot tartottak az Ipari Szakközépiskolában szombaton. Kétszáz évvel Ybl Miklós születése után építészeti programok várták az iskola diákjait.

Az 1814. április 6-án Székesfehérváron született, az Operaházat és a Várkert bazárt tervező építész emlékére egész délelőtt az építészettel foglalkoztak az Iparisok szombaton. A fiataloknak a híres épületekkel kapcsolatos előadások, filmvetítések mellett a lélek és test építésére is lehetőségük volt. Mi Irányi László igazgató csoportjához csatlakoztunk, akik az iskola épületének történetével és titkaival ismerkedhettek meg.

Az iskolaépület történetét ismerhették meg, akik szombaton Irányi László előadását választottákAz iskolaépület történetét ismerhették meg, akik szombaton Irányi László előadását választották

Az épületegyüttes első részei – a Szentirmay József tervezte neogót stílusú Regina Mundi templom és a mai Szilágyi iskola Dózsa úti szárnya – a XIX. század második felében készültek el, hogy az 1860-ban Ranolder János veszprémi püspök által Veszprémbe hívott angolkisasszonyok rendjének központja legyenek. A Mary Ward által 1609-ben alapított rend fő célja az okatás, így a veszprémi létesítményüket is elemi lányiskolaként működtették.

A keskeny folyosó egy szakaszán a mai napig az eredeti, 1880-as járólapot láthatjukA keskeny folyosó egy szakaszán a mai napig az eredeti, 1880-as járólapot láthatjuk

Később aztán polgári iskolával és tanítóképzővel bővítették az intézményt, és csakhamar kinőtték az 1860-as években birtokba vett épületet, szükségessé vált a bővítés. Soóky Karolina rendvezető irányítása alatt a '80-as évekre elkészült a mai portáig húzódó szárny, amelyben napjainkban a tanári helyiségek és az Ipari „keskeny folyosója” található. Ebben az épületrészben szállásolták el az iskola bentlakásos tanulóit. 1904-ben 120 ezer korona értékben épült fel a mai főhomlokzat, amihez 1929-ben Ghimessy Mária tornatermet építtetett.

A fő lépcsőház az 1904-es bővítéskor épültA fő lépcsőház az 1904-es bővítéskor épült

A második világháború után az egykori Sancta Maria intézet helyére a mai Ipari költözhetett 1950-ben, és ettől kezdve már ennek az intézménynek az igényei szerint folytatódott az épületegyüttes bővítése. 1959 és 61 között megépült a laborszárny, és ekkoriban alakították át lakásból tanteremmé az iparisok által csak akváriumnak nevezett helyiséget is, amely az egykori internátusi épületrészhez, az akkor épp fiúkollégiumként működő keskeny folyosóhoz csatlakozott. 1983-ban épült meg a híradástechnikai épület, majd tíz évvel később az addig lapos tetős laborépület tetőterét beépítették, itt ma számítástechnika-termek működnek.

Így bővült az épületegyüttes 1860-tól napjainkigÍgy bővült az épületegyüttes 1860-tól napjainkig

Az épületegyüttesen évtizedek óta két intézmény, az Ipari és a Szilágyi iskolák osztoznak. Az egykor összetartozó épületeket összekötő folyosókat elfalazták, ennek nyomai a mai napig megtalálhatók mindkét oldalon. Ráadásul a határok időnként változnak, időnként elbontják a válaszfalakat, és máshol húzzák fel őket újra – az elmúlt években a Szilágyihoz kerültek át így tantermek.

Szombaton a projektcsoportba jelentkező diákok nemcsak az épület történetét ismerhették meg, de az iskola eldugott, ritkán látható zugait is bejárhatták: Irányi László idegenvezetésével még a padlásokat is felkereshették.

Öt évig jártam az Ipariba, de a főhomlokzatot díszítő angyalokat nem vettem észreÖt évig jártam az Ipariba, de a főhomlokzatot díszítő angyalokat nem vettem észre

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. ma 17:01 A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. 2024. május 1. 7:23 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.