2022. augusztus 9.
//
Emőd névnap

Veszprémről írt

2014. június 13. 23:27
Új regényéről beszélgetett Botár Attilával Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese az ünnepi könyvhét második napján a Dubniczay-palotában.

Kilián László Botár Attila író, költő, műfordítóval beszélgetett az Időfoltok című regényéről, ami a Vár Ucca Műhely könyvek sorozatban jelent meg. Az eddig csak lírai alkotásairól ismert művész mostani prózai munkája Veszprémről szól. Arra a kérdésre, hogy költő létére miért írt most mégis regényt, azt válaszolta: „minden férfinak három feladata van: egy bikát elejteni; egy fiúgyermeket nemzeni és egy regényt megírni”.

A mű mozaikszerű felépítése műfaji kérdéseket vethet fel: valóban regényről, esetleg kispróza sorozatról beszélhetünk-e? Ebben a kérdésben a könyv alcíme nyújthat segítséget: szösszék. Botár Attila hozzátette: „talán nincs is arra tehetségem, hogy nagy kompozíciókat alkossak. Csak így tudtam megírni.” Az új regény Kilián László szerint „otthonosságot” áraszt magából, amit a művész megerősített: 40 éve veszprémi, így a téma igencsak otthonos számára. 

A könyv egyik fő vonulata az emberi kapcsolatok sokszínűségének a feltárása, mindössze 180 oldalon rengeteg szereplőt sorakoztat fel. „Nem volt célom a jellemfejlődés ábrázolása” ­– mondta az író.

A könyvbemutató közönségkérdéssel zárult. Arra voltak kíváncsiak a nézők, hogy költő lévén csábította-e az alkotót a próza megírása közben a stilizálás? Botár Attila erre a kérdésre adott frappáns válasza zárta a beszélgetést: „én mint költő és műfordító stilizáltam már eleget.”

Botár Attila új regénye megvásárolható a könyvhéten a Művészetek Háza standjánál.

Horváth Virág

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.