Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémről írt

2014. június 13. 23:27
Új regényéről beszélgetett Botár Attilával Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese az ünnepi könyvhét második napján a Dubniczay-palotában.

Kilián László Botár Attila író, költő, műfordítóval beszélgetett az Időfoltok című regényéről, ami a Vár Ucca Műhely könyvek sorozatban jelent meg. Az eddig csak lírai alkotásairól ismert művész mostani prózai munkája Veszprémről szól. Arra a kérdésre, hogy költő létére miért írt most mégis regényt, azt válaszolta: „minden férfinak három feladata van: egy bikát elejteni; egy fiúgyermeket nemzeni és egy regényt megírni”.

A mű mozaikszerű felépítése műfaji kérdéseket vethet fel: valóban regényről, esetleg kispróza sorozatról beszélhetünk-e? Ebben a kérdésben a könyv alcíme nyújthat segítséget: szösszék. Botár Attila hozzátette: „talán nincs is arra tehetségem, hogy nagy kompozíciókat alkossak. Csak így tudtam megírni.” Az új regény Kilián László szerint „otthonosságot” áraszt magából, amit a művész megerősített: 40 éve veszprémi, így a téma igencsak otthonos számára. 

A könyv egyik fő vonulata az emberi kapcsolatok sokszínűségének a feltárása, mindössze 180 oldalon rengeteg szereplőt sorakoztat fel. „Nem volt célom a jellemfejlődés ábrázolása” ­– mondta az író.

A könyvbemutató közönségkérdéssel zárult. Arra voltak kíváncsiak a nézők, hogy költő lévén csábította-e az alkotót a próza megírása közben a stilizálás? Botár Attila erre a kérdésre adott frappáns válasza zárta a beszélgetést: „én mint költő és műfordító stilizáltam már eleget.”

Botár Attila új regénye megvásárolható a könyvhéten a Művészetek Háza standjánál.

Horváth Virág

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.