Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

DJ Dandy grand interjú - a partykultúráról

2009. január 9. 12:37
Drogok mindig is voltak, ezért nem értem, miért pont a diszkókra és a house zenére húzták rá a vizes lepedőt.

"Harminc éves elmúltam, 16 éve járom az éjszakát, ebből 13 éve a diszkózás tölti ki az életem. Drogok mindig is voltak, ezért nem értem, miért pont a diszkókra és a house zenére húzták rá a vizes lepedőt. Míg minket 16-17 évesen sem nagyon engedtek ki az éjszakába, addig ma már nagyon fiatalon jelen vannak a bulikon, és nem is értik igazán, mit keresnek ott..." - interjúnk első része az ország egyik legismertebb lemezlovasával.

- Már jó ideje pörgeted a lemezeket. Milyenek voltak a körülmények, amikor elkezdtél játszani, mi a helyzet most, és mire számítasz a jövőben? Gondolok itt technikára, az eltűnő, túlélő és újjáéledő zenei irányzatokra, a szórakozási szokásokra, drogokra, közönségre...
- Kezdetben a technikai fejlettségnek köszönhetően két lemezjátszó, egy jó hangrendszer és egy nagyobb tömeg befogadására alkalmas hely elég volt egy jó bulihoz, no meg a DJ, aki jól vagy társainál jobban pörgette a lemezeket. Lehetett fényekkel és egyéb effektekkel spékelni egy bulit, de akkoriban a zene önmaga, az elhangzó anyag volt az, ami bevonzotta az embereket. A '90-es évek vége felé nem volt túl sok lehetősége a fiataloknak, így a zenei irányzatok felkutatása és a megszokottól eltérő stílusok hallgatása is egyfajta hobbinak számított. Voltak a fő irányzatok, amiket untak már és élmény volt az újjal találkozni. Akkor nem volt internet, a CD-k is drágák voltak, de volt olyan, aki rákattant és több tízezer forintot költött arra, hogy különleges zenei gyűjteménye legyen. Ekkor a fő motiváció a bulira az volt, hogy volt pár DJ, aki ezeket a zenéket élőben közvetítette. Ők voltak az elsők ebben a műfajban, a mai nagy öregek : Tomme D alias Dobos Tomi Veszprémből, Tommyboy, Budai, Slam Jr, Levi, Jutasi, Kühl, XXL, Fekete FC, Garfield, Palotai, Zsíros, Newl. Szinte önkívületben vártuk a bulikat, mert annyira új és sokszínű volt.

- Nem mindenki szerette ezt a zenét, nem mindenki járt ilyen bulikba, ezért a klubokban családias volt a hangulat és észrevettük, hogy kik az újak. Ezek a bulik akkor is kiemelt belépővel működtek, hiszen már szakmai stábok voltak mögöttük, nem csak arról szólt, hogy kinyit a diszkó és a helyi DJ tolja a house-t. Nem mindenki játszott ilyen zenét, hiszen az új műfajjal új előadási mód és mixelési technika is járt. A bulizók átlagéletkora magasabb volt a mostaninál, de ez megint egy szocializációs különbség eredménye. Akkor minket 16-17 évesen nem nagyon engedtek ki az éjszakába reggelig, és friss jogsival sem vághattunk neki a nagyvilágnak éjszaka. Voltam én is úgy buliban, hogy anyum vitt és jött értem hajnal négyre, mert a reggeli busz nem járt hétvégén.

- Ami a drogokat illeti, akkor is lehetett erről sztorikat hallani és jelen is volt az éjszakában, de a jelenleginél sokkal diszkrétebben. A drog önmagában viszont több ezer éves jelenség, ergo nem a diszkó és house zene hozta létre ezeket a szereket. Mindig is tiltakozást váltott ki belőlem ez a téma, és itthon a lehető legrosszabban van kommunikálva a drogkérdés. Ijesztően hat a téma, és rémisztgetik az embereket. A fű ősrégi szer, a kokain szintén, a heroin meg az ópiát cuccok is ősi dolgok, az LSD-nek a '70-80-as években a rock és lázadó nemzedék hódolt, az amfetamin származékok, a speed és rokonai pedig - a történelmi kutatások által is igazoltan- már a II. világháborúban jelen voltak. Az extasy tabletta -az úgynevezett bogyó- talán az egyetlen, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek, de ennek eredetéről meg semmit sem tudok, mert ez nem érdekelt soha komolyabban.

- Tehát drogok mindig is voltak, ezért nem értem, miért pont a diszkókra és a house zenére húzták rá a vizes lepedőt. Logikus, hogy a szórakozóhelyeken, ahol tömegesen vannak fiatalok, felüti a fejét ez a veszély. Az egyénen múlik elsősorban, hogy mennyire játszik a tűzzel. Harminc éves elmúltam, 16 éve járom az éjszakát, ebből 13 éve a diszkózás tölti ki az életem. Volt, amit magam is kipróbáltam, olyan is volt, ami hosszabb ideig szerepet töltött be az életemben, de akkor meg ezt vállaltam, pont azért, hogy ne legyen meglepetés senkinek. Anyám szinte kitagadott, mikor elmeséltem neki huszonpár évesen, hogy füvet szívok. Egyik sem fogott meg annyira, hogy a rabja lettem volna, és nem ment rá az életem, sem barátságom, semmilyen kapcsolatom. Élvezeti cikk, jó a feeling, de alapvetően elítélem, mert hosszútávon nagy átverés az egész, illúzió! Amikor tök azt hiszed, hogy képben vagy és meg vagy okosodva, akkor vakvágány az egész!

- Mára amúgy minden megváltozott, ezért is érzem nagyon fontosnak a normál kommunikálását a dolgoknak! Rengeteg új szer van, ami csak biznisz, az élvezők pedig pórul járnak, mert mérgezik magukat. Továbbá ma már nagyon fiatalon jelen vannak a bulikon, és nem is értik igazán, mit keresnek ott, csak élvezik, hogy felnőttnek tűnnek. Emiatt pedig egyre jobban elmaradnak az idősebbek. Volt már olyan csaj, akitől elkértem a személyi igazolványát, és amikor láttam, hány éves, kitettem a kocsimból. Divat lett a zenei irányzatunk és felhígult a partiközönség. Arányaiban a szórakozás ugyanannyit visz el, mint régen: aki akkor elvert egy ötezrest, azt ugyanúgy megérezte, mint ma a tíz-tizenötöt, de sajnos nem mindig azt a minőséget kapják az emberek, amit várnak. Túl sok a DJ és rosszabbak a produkciókat. Erre az az elméletem van, hogy míg apáink korában mindenki gitárt akart meg csőnacit, most mindenki DJ akar lenni. A partytechno, a nagyon gyors irányzatok eltűntek, a house pedig örök túlélő. És persze akadnak új, rövidéletű irányzatok is.

- A szórakozási szokásokra jelenleg az igénytelenség a legjellemzőbb. Ömlik a tévékből, rádiókból a könnyen emészthető, elmélyedést nem igénylő zenei gagyihalmaz, így elsődlegesen nem a zene miatt mennek az emberek bulizni. A fő motivációk mostanában a csajozás és hogy berúgjanak, hogy elfelejtsék a hétköznapi gondokat, lessék egymást órákig, ha meg szól valami hangosan, az se baj, hiszen legalább ütemre jár a segge a csajoknak, meg a cicik is jól rezegnek. Szedd fel, és dugd meg! Ez jön a médiából is : legyél menő, yeah!

Az interjú folytatása hamarosan ...

A képeket köszönjük a truesounds.hu-nak!

[Dóczi - Kocsis]

vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.