Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nehéz beférkőzni a stand-up-osok közé

2014. június 20. 16:23
Felméri Pétert ami érdekli, azt igyekszik közelebbről is megismerni. Így lett programozó, majd humorista, most pedig könyvet írt. Az Ünnepi könyvhét veszprémi megnyitóján beszélgettünk vele.

– Honnan az inspiráció, hogy könyvet írj?

– Régi vágyam teljesült azzal, hogy írhattam egy könyvet, ez már a stand up előtt megfogalmazódott bennem. Ha valamit kedvelek, mint fogyasztó, akkor azt az alkotói oldalról is szeretem kipróbálni. Ezért lettem például programozó, szívesen játszottam számítógépes játékokkal és felmerült bennem, milyen jó lenne ezeket magam megírni. Így kerültem kapcsolatba a stand up-pal is, mindig is szerettem a humoros előadásokat. Szeretek olvasni, így írtam egy könyvet. Ezzel kapcsolatban rengeteg ötletem volt az elmúlt években, de gyakorlatilag csak a fióknak írtam, gyűltek a jegyzetek, vázlatok. Néhányunkat a Dumaszínházból megkeresett egy kiadó, aki biztosította a feltételeket a könyvkiadáshoz, ennek köszönhetően megvalósíthattam egy régi ötletemet.

Felméri Péter az Ünnepi könyvhét alkalmából járt Veszprémben, ahol saját szerzeményét is bemutattaFelméri Péter az Ünnepi könyvhét alkalmából járt Veszprémben, ahol saját szerzeményét is bemutatta

– Ami A három ufó címmel jelent meg a közelmúltban.

– Ez eredetileg csak munkacím volt – hiszen három ufóról szól a történet –, de a barátaim megerősítettek benne, hogy ez lehetne a könyv címe is. Sokan úgy tartják, hogy több nagy építmény is az ufóknak köszönhető a Földön (például piramisok, Stonehenge, stb.), ezt gondoltam tovább, milyen lehet az ő gépük, amikkel ezeket le tudták gyártani. A történet lényege, hogy egy ilyen gyártóeszközt nyúl le néhány ufó és a Földön randalíroznak vele, miközben megvalósítják vágyaikat, vagy éppen kimutatják félelmeiket. Többnyire pozitív visszajelzéseket kapok és nem csak a rokonoktól, barátoktól. Több blogger is foglalkozott a könyvvel és jókat írtak. Az egyik úgy fogalmazott, hogy kedveli a humoromat, ezért vásárolta meg, de elsőre nem tudta elolvasni, de adott neki még egy esélyt, második nekifutásra nagyon megszerette, ötletesnek, poénosnak tartotta.

– Mennyire adott szabad kezet a kiadó?

– Nem szólt bele az alkotói munkába, hiszen közülünk valaki novellát, más szösszeneteket, vagy éppen regényt írt.

Felméri PéterFelméri Péter

– Programozónak tanultál, most mégis a humorodból élsz.

– 2006-ban megnyertem az Erdélyi Humorfesztivált, majd egy évvel később, 2007 szeptemberében Magyarországon kipróbáltam magam a Godot Dumaszínházban. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a társulatba, a közönséget kell lenyűgözni, nem pedig egy zsűrit. Szerették a produkciómat, Litkai Gergely pedig megkért, legyek rendszeres fellépőjük, csatlakozzak a csapathoz.

– Ez a váltás milyen hatással volt az életedre?

– A Dumaszínház teljesen felforgatta az életem, hiszen korábban programozóként dolgoztam, Kolozsváron éltem és nem volt barátnőm. Most már van menyasszonyom, nem Kolozsváron élek és humorista vagyok. Van saját biciklim is. Nagy magabiztosságot igényel ez a szakma, amivel nem rendelkeztem eleinte, de nagyon szeretek poénkodni, ez vitt rá, hogy kiálljak az emberek elé és ne az a visszahúzódó személy legyek, aki korábban. Az életvitelem is megváltozott, hiszen ez a munka rengetek utazással jár, és nem csak az országban, külföldön élő magyarok előtt is rendszeresen szerepelünk.

– Ilyen tehetségkutatókat jelenleg is szerveztek?

– A tehetségkutatót – aminek köszönhetően annó én is bekerültem a társulatba – most már én vezetem Csenki Attila kollégámmal közösen. Sokan érkeznek hozzánk a mai napig, hogy kipróbálják magukat ebben a műfajban. Aki 5-10 percben nagyon vicces tud lenni, annak adunk további lehetőséget, de nagyon fontos a megújulás, a közönség elvárja a friss poénokat, történeteket. Nem könnyű humoristának lenni, persze a Dumaszínházon kívül is sokan megpróbálkoznak vele. Nagyon sok arcot megismertek már a nézők, megvannak a kedvencek, nehéz beférkőzni közéjük.

– Hogyan sikerül mindig megújulni?

– Ez nem azt jelenti, hogy egyszer csak egy új Felméri Péter áll ki a színpadra, vannak különböző fokozatai, folyamatosan épülnek be az új elemek. A stand up őszinte műfaj, belülről fakad, mindig jönnek új témák, másfajta meglátásmódok, ahogy az ember is folyamatosan változik. Meg kell látni a poénokat a mindennapi életben. A színpadról mesélve viccesnek hat, hogy a 8 tekercses wc-papír csomagra ráírják, hogy “ÚJ”, ami természetes, hiszen nem a turkálóból származik. Egy ilyen mellett csak elmegy az ember egy boltban, de ha én kiemelem a visszásságot színpadon, akkor mindenki nevet. Akkor lehet megújulni, ha az ember élvezi, örömöt szerez neki, hogy poénkodhat.

– A poénok esszenciájának pedig a DumaFüred.

– Itt csúcsosodik ki az év, hiszen Balatonfüredre költözik a Dumaszínház július 25. és augusztus 3. között. A nézőknek rengeteg fellépőt és vidám estét jelent, ugyanakkor ez egy alkotótábor is számunkra. Év közben ritkán van lehetőségünk ennyit beszélgetni, ilyenkor elindul az ötletelés, poénkodás. A helyszínen vesszük majd fel a Dumaszínház kabarét, aminek alapanyaga ott íródik a fesztivál alatt.

– A stand up területén mindig jönnek új arcok, miközben sokan eltűnnek. Meddig lehet ez még életképes Magyarországon?

– Az elején kaptunk egyfajta instant sikert, sok jutott a jóból a Showder Klubnak köszönhetően, de biztos vagyok benne, hogy jönnek majd nehezebb idők is. De akik erre a szakmára születtek, érzik magukban a tüzet, fenn tudnak maradni.

 

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.