Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C

A héten tőzsdére megy a GoPro

2014. június 25. 10:52
A profi és az extrém sportolók körében régóta jól cseng a vállalat neve, ami nyilvános részvénykibocsátás keretében csütörtökön lép tőzsdére.

A céget Nick Woodman alapította, akiben elmondása szerint még 2002-ben egy szörf túra alkalmával merült fel az ötlet, hogy létrehozzon egy olyan professzionális kamera rendszert, ami elérhető áron és jó minőségben örökíti meg a sportolók által látottakat. A vállalat kameráit használja a Discovery Chanel is.

A GoPro a Youtube-on saját csatornával rendelkezik, ahol közel 2,2 millió feliratkozó kíváncsi a megosztott videóira. 2012 októberében a szélesebb nyilvánosság számára is ismert lett a vállalat, köszönhetően Felix Baumgartnernek, aki a világűr pereméről (sztratoszféra) hajtott végre több szempontból is világrekordnak számító ugrást.

Érthető, hogy a befektetők nagy figyelemmel kísérik a cég tőzsdére lépését, aminek tőzsdei debütálása csütörtökön lesz a Nasdaq-on.

A vállalat 17,8 millió részvényt bocsát ki, 21 – 24 dollár közötti áron. Így az ársáv tetejével számolva 427 millió dollár tőkéhez juthat a cég, amit a 110 millió dollárnyi hitelének törlesztésére fog fordítani. A végleges kibocsátási árat június 25-én szerdán fogják közzétenni.

A kibocsátás után kétféle részvénykategória lesz. Az A kategóriás részvények 1, a B kategóriás részvények pedig 10 szavazati jogot biztosítanak. A B kategóriás részvénytulajdonosok kezében 98%-os szavazati erő fog összpontosulni. A B kategóriás részvények közel 73%-át a vállalat vezető tisztségviselői és igazgatói birtokolják.

Az ársáv tetejével számolva a vállalat piaci kapitalizációja 2,8 milliárd dollárra rúghat. A papírral csütörtöktől lehet kereskedni a Nasdaq-on, a GPRO tickerkód alatt.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.