Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

DJ Dandy grand interjú - a folytatás

2009. január 10. 11:49
Alkoholista a társadalom, milliókat dobunk ki erre, és a másik oldalon is a rehab programokra.

"Alkoholista a társadalom, milliókat dobunk ki erre, és a másik oldalon is a rehab programokra. [...] A közönség a DJ-ket gagyizza, mi pedig rájuk mutogatunk, hogy nem elég igényesek. Ez egy ördögi kör." - interjúnk második, befejező része az ország egyik legismertebb lemezlovasával.

Interjünk első része: DJ Dandy grand interjú - a partykultúráról

- Véleményed szerint mitől lesz napjainkban valaki színvonalas előadó? Egyáltalán mi számít színvonalasnak? Ütemre keverni és zenéket összeválogatni talán viszonylag hamar meg lehet tanulni, de mi adja azt a bizonyos pluszt?
- Keverni és mixelni megtanulni egyenlő egy sematikus matematikai rendszer elsajátításával, és ebben sok szoftver segít az ifjú titánoknak. De attól különleges egy szett, ha az életre is kel, mint egy alkotóművész által készített kép például, amikor azt érzed közben, hogy megszólít. Fontos a zenék szelektálása, nélkülözhetetlenen, hogy a DJ szeresse, amit játszik és élje is át, mert akkor hiteles a produkció. Továbbá legyen sajátossága a keze munkájának, lehet ez effekt, mixelési technika, vagy egyéb kis titok. Minden jó DJ-nek vagy véd/kézjegye. Ezt elmagyarázni nem lehet, csak hallani.
Sok fiatal DJ mixét hallgatom rendszeresen. Hosszú idő után decemberben akadt a kezembe egy 20 éves srác mixe, ami azóta is a kocsimban van. Van értelme az egésznek, és nagyon jó képet alkottam róla 60 perc alatt. Sokan 20-30 percnél kikapcsolják a mixet, amit hallgatnak, pedig azok csak teljes hosszukkal nyernek értelmet. Meg kell érteni, mit is akar a DJ, és ezt félúton nem szabad befejezni!

- Szerinted mennyire fontos, hogy egy előadó megfelelő engedélyekkel, adott tanusítványokkal, papírokkal rendelkezzen?
- Mivel ez alkotóművészet és improvizáción alapul jobb esetekben, tehát nem előre szerkesztett, így nem tanítható hagyományos értelemben. Ebből kifolyólag nem tudom elképzelni, hogy DJ-sulik legyenek és végzett DJ-k lepjék el a diszkókat. Viszont mindenképpen örülnék egy komolyabb szűrőnek, ami biztosítaná, hogy tényleg erre született emberek álljanak a pultokba.
Sokan könnyű pénzszerzési lehetőségnek látják, aztán amikor belevágnak, rájönnek, hogy nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! Technikailag is kell egy minimum felkészültség, munkavédelmi szempontból is kell egy alaptudás. Bár ritka, hogy DJ áramütésbe haljon bele, engem is rázott már meg az áram.

- Kell egyfajta képesség arra is, hogy közszereplőként elbírja az ember a pszichikai súlyát a dolgoknak, illetve egy olyan szinten kellene teljesíteni, hogy ne érezzék soha átvertnek magukat az emberek a kifizetett belépőért. Vagy számtalan esetben volt már olyan, hogy az übervagány DJ betojt a mikrofontól, amikor egy pórul járt partizó elvesztette a kulcsát vagy bármit, és be kellett volna mondani. Szerintem vannak esetek, amikor plusz feladatokat is be kell vállalnia a pultban állóknak, és nem csak úszni a rivaldafényben. Az elhangzott felvételekért és jogdíjakért mind a helyeknek mind a DJ-nek felelősséggel kell tartoznia. Továbbá nem lehet a legszétesettebb arc a DJ. Mindig is elítéltem a teljesen kész, full KO-s fellépőket. Remélem, kialakul ebben is egy jó rendszer, mert a jelenlegi még nem a legtutibb.
Tehát kell egy szűrő és egy rendszer is, mert ha gagyira neveljük a közönséget, akkor ez a szakma tovább hígul, és a kígyó majd a farkába harap, és mindenki a másikra mutogat. A közönség a DJ-ket gagyizza, mi pedig rájuk mutogatunk, hogy nem elég igényesek. Ez egy ördögi kör.

- Több ezer embert vonzol a szórakozóhelyekre, sok helyen megfordultál már. Milyen helyzetekkel találkozol a leggyakrabban? Miket tartasz felháborítónak és mi szerinted a követendő?
A helyzet tehát nem teljesen elválasztható a drogoktól, de a szórakozás anyaggal vagy tisztán egyaránt maradhat kulturált. Nem tilthatod meg ugyan a drogokat, de mit teszel, mit tehetsz azért, hogy ne a buli legyen a drog kiegészítője?

- Mostanában a leggyakoribb jelenség, hogy nem kíváncsiak a DJ szettjeire, nincs tisztelet a DJ felé. Odajönnek, durvákat beszólnak, amiket mi mosolyogva bólogatva lereagálunk, pedig lehet, hogy inkább egyből ott hagynánk az egész bulit a francba. Jönnek az egyéni elvárásokkal: szól a zene, fejünkön a füles, de dugják oda a telefonban torzan szóló mp3-at, amit követelnek, és legtöbbször tök más műfaj. Szerintem már felütötte a fejét a káosz, hiszen meg sem nézik az emberek sokszor, hogy milyen buliba mennek, csak szóljon valami! Épp ezért kicsit beszűkült a műfajunk, de talán jobb is lesz így egy ideig.

- A drogokkal kapcsolatban csak azt tudom továbbra is javasolni, hogy totál 100%-os felvilágosítás és megelőzés! Ha pedig már használó alanyról van szó, akkor fel kellene hívni az emberek figyelmét arra, hogy ne mérgezzék magukat szarokkal! Itt gondolok az olcsó mérgekre, mint a lónyugtató, csavarlazító, bőrtisztító folyadék és hasonlók! Azt hiszik, hogy jó, pedig csak butulnak. A partizást is megöli, a zenéről is lekattint, és ki is csinálnak ezek a szarok! Aki csak beállva hallgat ilyet, az sosem igazi zenefanatikus. Akik pedig szeretik ezt a zenét mélyen és őszintén, azok pedig pontosan tudják, mihez nyúlnak, és a mérték sem botrányos. Így talán alkalomszerűen ugyanúgy elfér a táncparketten, mint a rock bulikon, a milliomos felső tízezer privát partikon, üzleti megbeszéléseken, nyaralásokon vagy bárhol, legyen az színész, politikus, DJ, író, balettművész vagy családanya. Azért senkit nem ítélnék el, mert adott szituációkban hozzányúl valamihez, ami tiltott. Legyen a végszó az, hogy az alkohol is egy legális tudatmódosító és butító vegyület különféle ízekben. Alkoholista a társadalom, milliókat dobunk ki erre, és a másik oldalon is a rehab programokra. Családok mennek tönkre, az én családom is ezért esett szét, apukám öngyilkos lett. Így van előttem elég sok komoly példa. Itt az ideje elgondolkodni mindkét oldalon! Fogyasztóin is és a hatóságoknál is.

A képeket köszönjük a truesounds.hu-nak!

[Dóczi - Kocsis]

vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.