Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C

Maradt 5,5 éves mélyponton a munkanélküliségi ráta

2014. július 30. 12:52
A jelentés kedvező a hazai gazdasági folyamatok tekintetében.

Június: 8,0 %, piaci várakozás: 8,3 %, május: 8,0 %. A várt enyhe növekedés helyett júniusban nem változott a munkanélküliségi ráta a KSH ma reggeli közzététele szerint, az adat így továbbra is 5,5 éves rekordszintnek felel meg. A foglalkoztatottak száma az április-június időszakban 4121 ezerre nőtt (előző havi: 4105 ezer, tavaly év vége: 4015 ezer, egy éve 3931 ezer). A növekedés nemcsak a közfoglalkoztatással magyarázható: míg egy év alatt a teljes foglalkoztatotti létszám 190 ezerrel nőtt, ebből 167 ezer nem a közfoglalkoztatás keretében dolgozott.

Év/év összevetésben a növekedés elsősorban az iparban volt jelentős (1270 ezer, +9,6%), míg a szolgáltatásokban +3,0%, a mezőgazdaságban -3,5% volt a változás, a teljes növekmény pedig +4,8% volt. A munkanélküliek száma az előző jelentéshez képest minimálisan nőtt (357 ezerről 359 ezerre), míg év eleje óta mintegy 45 ezres, 12 havi összevetésben 90 ezres csökkenés volt tapasztalható.

A bérstatisztikákból korábban már kiderült, hogy a közfoglalkoztatottak száma májusban mintegy 100 ezer fővel csökkent, azonban ennek még nincs látható nyoma a foglalkoztatottak számában és a munkanélküliségi rátában. Ennek egyik oka, hogy ezekben a jelentésekben mindig háromhavi átlagértékeket tesznek közzé, így a háromféle havi riport egymással nem mindig vethető össze releváns módon. A közfoglalkoztatotti létszám március-áprilisban átmenetileg jelentősen megnőtt, ennek a visszakorrekciója történt meg májusban, így a három havi mozgóátlagok ezt az ingadozást kisimították.

A jelentés kedvező a hazai gazdasági folyamatok tekintetében: megerősíti az érezhető növekedést mutató kiskereskedelmi, fogyasztási tendenciát, hozzájárulva így a gazdasági növekedéshez is.

 

Lámpi Feenc
Buda – Cash Brókerház Zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.