Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C

Erőteljes növekedés a hazai gazdaságban

2014. augusztus 14. 11:30
A KSH ma reggeli közzététele szerint a vártnál érezhetően gyorsabb ütemben nőtt a magyar gazdaság. A közzététel azért is lehet meglepő, mert a ma reggel megjelent német GDP adatok a vártnál gyengébbre sikeredtek (1,2% év/év alapon, munkanap hatással tisztítva).

II. negyedév: 0,8% q/q, 3,9% év/év  Várt: 0,7% ill. 3,5%. Előző né.: 1,1% ill. 3,5%

A KSH jelentése szerint elsősorban az ipar és az építőipar járult hozzá a növekedéshez, bár részletes összetétel adatokat az első közzététel még nem tartalmaz. A korábban megjelent számokból az valóban jól látszik, hogy az ipar további lendületet vett a II. negyedévben, miután az első három havi 6-9%-kal szemben 10-11%-os növekedést mutattak az április-június időszak adatai. Az építőiparban is impozáns növekedési alapokat láttunk az igen alacsony bázisról, a korábban megjelent adatok szerint a I-VI. időszakban közel 23% volt a dinamika.

A belső kereslet némi magára találását jelzi, hogy a kiskereskedelemben 4-5% körüli növekedési számokat láthattunk az elmúlt időszakban. Igaz, hogy a dohánykereskedelem számbavételének módszertani változásait kiszűrő számok már folyamatosan csökkenő dinamikát mutattak és május-júniusban  csak 1-2% volt a növekedés. Pozitívum a belső kereslet szempontjából, hogy a munkanélküliségi ráta júniusra 8,0%-ra süllyedt – ez legutoljára 2008 végén fordult elő.
A legutóbbi külkereskedelmi számok pedig azt mutatják, hogy az aktívum június kivételéveé az elmúlt hónapokban némileg alacsonyabb volt az egy évvel korábbiaknál, amiből arra következtethetünk hogy vélhetően a szektor GDP-hozzájárulása is mérséklődhetett valamelyest.

A következő negyedévekre előretekintve a piaci konszenzus 2-2,5% körüli növekedési ütemeket jelez előre, év egészére pedig idén és jövőre is 2,5% körüli lehet a növekedés.

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Brókerház ZRt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.