Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C

Vissza a jövőbe!

2014. szeptember 4. 15:57
Arra biztosan mindenki emlékszik, hogy a technológiai szektor egyik ásza, a cupertinói almás társaság árfolyama, az Apple volt 700 dollár is.

És arra, hogy 300-400 dolláros árfolyamnál megjelentek a vészmadarak? „Ez már nem mehet tovább!!!…nagyon drága…stb”- mondták. Sokat nem tévedtek :-) . De ahogy szokták mondani, a fák nem nőnek az égig, így volt itt is, hiszen a 2012-es csúcs után majdnem a felére esett vissza, 400 alatt is járt – a mai árfolyammal számolva 55 dollár volt az alja, hiszen a cég vezetése júniusban egy 7:1 arányú részvényfeldarabolás mellett döntött. A fák ugyan tényleg nem nőnek az égig – kivéve a paszuly –, de az Apple újra történelmi csúcson jár, legalábbis szeptember 2-án 103 USD fölé merészkedett (721 split előtti dollárban). Feltűnt ez valakinek??? A piac is mintha csak most vette volna észre (szeptember 3-at írunk), jól be is adták, jelenleg 100-nál jár. Mondjuk az is igaz, hogy pár celeb szaftos képe kikerült a netre a meghackelt iCloudból :-)

De ennyit a múltról! Ahogy Marty McFly mondaná: Vissza a jövőbe!

A figyelem középpontjában a szeptember 9-én megrendezésre kerülő termékbemutató áll, amely várhatóan az elmúlt 30 év egyik legmeghatározóbb bemutatója lesz. De miért is olyan különleges ez az alkalom? A bemutatónak az a helyszín fog helyet adni, ahol Steve Jobs 1984-ben bemutatta az első Macintosh-t, nevezetesen a Cupertinoban található Flint Center művészeti központ. Steve Jobs vezetése alatt megjelenő termékek egyértelműen forradalmasították a számítástechnika piacát, és ez a bemutató előre jelezheti, hogy folytatódhat-e az Apple szárnyalása Steve nélkül is.

Már májusban az Apple szoftver üzletágának vezetője, Eddy Cue a termékvonal drasztikus fejlesztését vetítette előre. Az új termékek bemutatása a júniusban megrendezett Fejlesztői Konferencián (WWDC) kezdődött, ahol megismerhettük az IOS 8 és az OS X Yosemite névre hallgató új operációs rendszereket, melyek majd mot ősztől lesznek elérhetők a felhasználók számára.

Összegyűjtöttük, hogy mely termékek megjelenése a legvalószínűbb a szeptember 9-i bemutatón.

Új iPhone(ok)

Az szinte biztos, hogy végre napvilágra kerül az új iPhone, az iPhone 6, ami a cég egyik zászlóshajója. Egyes források szerint két új készülék fog érkezni, az egyik 4,7 colos, a másik 5,5 colos kijelzővel. A már bemutatott IOS 8 operációs rendszer e készülékek bemutatásával fog elérhetővé válni.

A készülékekkel szembeni előzetes elvárások teljesülése várhatóan nagymértékben fogja befolyásolni a vállalat részvényeinek árfolyamát. Ilyen elvárások közé tartozik például az erősebb akkumulátor, a nagyobb felbontású kijelző és a gyorsabb ujjlenyomat-olvasó.

Apple Wallet – a mobil fizetés új dimenziója

A Bloomberg jelentése alapján az Apple megállapodást kötött három fizetési szolgáltatóval, az American Express-szel, a MasterCard-dal és a Visa-val, valamint az új iPhone-ba NFC chipeket is szerelnek, ami a Touch ID-vel (ujjlenyomat-olvasóval) párosítva a mobil fizetés új dimenzióját teszi lehetővé.  A két eszköz párosításával a PayPass-hoz hasonló módon fizethetnénk telefonunkkal bolti vásárlás során, de a biztonságot növelné, hogy készülékünk ellenőrizné az ujjlenyomatunkat a tranzakció teljesülése előtt.

iWatch

Egyre több megbízható forrás számol be arról, hogy az új iPhone mellett bemutatásra kerül egy teljesen új termékvonal, amit iWatch néven emlegetnek. Az iWatch egy hordozható eszköz, gyakorlatilag egy karóra lesz, ami vélhetően képes kommunikálni az Apple HealthKit és HomeKit nevű platformjaival, és megjeleníti üzeneteinket és bizonyos keretek között irányítani tudja iPhone-unkat. A készülék érkezését támasztja alá az is, hogy a vállalat felvette a svájci luxusóra-gyártó TAG Heuer volt értékesítési vezetőjét, Patrick Pruniaux-t.
Mi lesz még idén?

Előre láthatólag a vállalat nem áll meg az előbb részletezett új termékek bemutatásával. Valószínűleg még 2014-ben kiadnak egy új MacBook-ot, ami a 12 colos retinakijelzőjével a MacBook Air termékcsaládot fogja erősíteni vagy felváltani. Bár a 12 colos képernyőt sokan vitatják, az biztos, hogy a piac elvárja a retinakijelző beépítését ebbe készülékekbe is. Az iPad Air termékvonal frissítése is várható, valamint egy iPad Pro nevű 12,9 colos eszköz érkezéséről is lehet olvasni.

A lényeg:

A jelenlegi árfolyam április óta meredeken emelkedik; úgy tűnik, hogy Tim Cooknak sikerült visszaszerezni a piac bizalmát (China Mobile deal, részvény visszavásárlási program növelése, 7:1 arányú split, stb.), a korábban említett újítások is jórész beárazódtak.. Ennek ellenére mondok 10 okot, amiért még mindig megéri Apple részvényt venni ezen az árfolyamszinten is:

1.    A nagybefektetők tulajdoni hányada jelentősen a 2012-es 4,5% alatt van a jelenlegi 2,3%-os szinttel.
2.    Jelentősen növekedett a vállalat osztalékfizetése: negyedévente fizet, most bruttó 0,47 $-t részvényenként, ami közel 2%-os éves osztalékhozamnak felel meg.
3.    Az elemzők folyamatosan növelik a céggel szembeni várakozásaikat, a legfrissebb célárak között 120 USD feletti számok is szerepelnek.
4.    Az új vezetők alkalmazása frissítően hathat a vállalkozásra.
5.    A vállalkozás életében rekord magas összegeket fordítanak K+F-re.
6.    Erősödő M&A aktivitás (2014 első három negyedévében 898 millió USD, míg 2010 és 2012 820 millió USD).
7.    Hatalmas bevételeket ér el az AppStore-on és iTunes-on keresztül.
8.    A Bloomberg szerint az elemzők 73,4%-a javasolja vételre, 20%-a tartásra, míg mindössze 6,3%-uk nem bízik a papírban és ajánlja eladásra.
9.    A hamarosan bemutatandó termékek sikere jelentős lökést adhat a részvény emelkedésének
10.     Hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik kb 130 milliárd USD.

Aki nem hisz nekem, böngésszen még a neten, maximum talál még 10 okot, ami az Apple mellet szól.

Még annyit, hogy az Apple újra a világ legnagyobb cége, legalábbis piaci kapitalizáció alapján: 620 milliárd dollár. Lehet, hogy tudnak valamit.

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.