Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Orbán Balázs újrafelfedezése

2009. január 22. 9:49
A Lőwey Lilla - Váradi Péter Pál szerzőpáros legújabb kötetét mutatták be a magyar kultúra napja előestéjén a városházán.
- Nekem a kultúra nem egyetlen napot, hanem minden napot jelent - mondta bevezetőjében Debreczenyi János polgármester. - A több ezer éves kultúránk nincs kellőképpen megbecsülve, így bízom benne, hogy a kutatók a közeljövőben felfedik azokat a gyökereket, amelyekből a jelenben is fel tudjuk építeni.

Eddig Itália földjén termettek csak a könyvek,
S most Pannónia is ontja a szép dalokat.
Sokra becsülnek már, a hazám is büszke lehet rám,
Szellemem egyre dicsőbb, s általa híres e föld!


- idézte Janus Pannonius sorait a városvezető, majd hozzátette, téves szemlélet az, ha "hiszünk" Pannoniusnak, és neki tulajdonítjuk a gyökereket, hisz annál sokkal ősibb és mélyebb a magyarság kultúrája.
Ezt követően Porga Gyula mutatta be néhány szóban az "egyik legnagyobb székelyről", Orbán Balázsról szóló könyv szerzőit, Lőwey Lillát és Váradi Péter Pált. A veszprémi házaspár munkája nyomán már több Erdélyről szóló könyv is napvilágot látott, és a veszprémi közönség is több éve ismerheti őket.

A Lőwey Lilla írásait és Váradi Péter Pál fényképeiből álló albumot végül Bartha József tiszteletes méltatta.
- Nem csak szemünkkel, hanem szívünkkel is olvassuk e kötetet, és ezáltal éledhet fel az egyik legnagyobb székely, Orbán Balázs. Az ember szívét pedig megmézesítik Lilla szavai és Péter Pál csodaszép képei.

vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.