Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kollár Kálmán karnagy a Magyar Kultúra Lovagja! / – kitüntetési ünnepség Budapesten –

2009. január 22. 10:01 // Forrás: MTA VEAB
Kimagasló elismerésben részesült Kollár Kálmán, a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya a magyar kultúra napja alkalmából. A budapesti Uránia Filmszínházban a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést vehette át ma délelőtt a Falvak Kultúrájáért Alapítvány képviselőjétől. Az eseményen 48 ország nagykövetségének képviselői vesznek részt vendégként. A megyei jogú várost Debreczenyi János polgármester képviselte. A Vehír olvasói és munkatársai nevében is megkülönböztetett tisztelettel gratulálunk a Karnagy Úrnak!

Háttér (forrás: MTA VEAB):

A Liszt Ferenc Kórustársaság története

 

A Kórus 1958-ban alakult Nagy Lídia vezetésével. 1963-ban Kollár Kálmán örökölte meg a karnagyi munkát, s ma már több mint 40 éve végzi lelkiismeretesen (s talán megszállottként is) feladatát a Kórustársaság élén.

Sok kitűnő magyar zeneszerző, (köztük Farkas Ferenc, Bárdos Lajos, Orbán György, Nagy Olivér, Lendvai Kamilló, Karai József, Szokolay Sándor – nem teljes a névsor) ajánlotta művét az együttesnek. Eddig 7 CD-jük készült el. Országos minősítéseken mindig a legmagasabb fokozatot kapták. (Legutóbb: „Hangversenykórus Summa cum laude"). Nemzetközi versenyek állandó résztvevői, számos első díj birtokosai. (Arezzo három I. díj, Gorizia, Montreaux, Llangollen, Neuchatel, Tours, valamint kétszer is a BBC versenyének nyertesei.)

Bemutatták Kovács Attila Veszprémi Misé-jét, énekelték Vásáry Tamással Mozart: c-moll miséjét, Roy Wales-szel és a Mendelssohn Kamarazenekarral Händel: Messias-át, Medveczkivel Orff: Carmina-ját, hogy csak a fontosabbakat említsük. A Veszprémi Székesegyházban, a Tihanyi Apátságban (stb.) tartott koncertjeik élményszámba mennek!

A mai kortárs zeneszerzők közül 17 szerző nekik dedikált művét mutatták be eddig Magyarországon és külföldön egyaránt nagy sikerrel, és évente átlagosan 30-32 koncertet adnak, melyeken Kollár Kálmán mindig segítséget nyújt közönségüknek a zene teljes megértéséhez, befogadásához. Ezek a fellépéseik megindítóak és varázslatosak.

Hagyományosan felvállalt céljuk a romantikus kóruszene ápolása, e zenei korszak széleskörű megismertetése. Dr. M. Tóth Antal: „Újra hallom szép szavát” című könyve ébresztette fel azt a nemes gondolatot, hogy a Veszprémi Érseki Levéltárban elfekvő hatalmas zenei kincseket a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság életre keltse. Missziónak tekintendő vállalkozásuk nyomán készült el az utóbbi hetekben a Musica Antiqua Vesprimiensis című CD-jük, melynek megjelenéséhez dr. Márfi Gyula érsek úr és Kuti Csaba a Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is segítséget, illetve támogatást nyújtott.

Meggyőződésük, hogy e gazdag kincs megszólaltatása, egyben Veszprém 150-200 évvel ezelőtti pezsgő zenei életének dokumentumaként nemcsak a városnak, a megyének, de akár kis országunknak is büszkesége lehet. Így elevenedik meg a Liszt Ferenc Kórustársaság és barátai előadásában a százados veszprémi múlt, fejet hajtva az elődök emléke előtt, hisz tőlük kapták a kitaposott utat, nekik köszönhetik a mai virágzó európai hírű veszprémi kórusművészetet, az ő ösvényükön jutottak el Llangollen, Arezzo, Gorizia győzelmi dobogóira!

 

Zatkalik András
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.