2021. augusztus 4.
//
Domonkos névnap

Veszprém ingyenes produkciókkal támogatja a Bűvészetek Völgyét

2008. március 27. 1:49
Ha már elmarad az idei vagyis a jubileumi Művészetek Völgye Fesztivál kötelességünk mindent megtenni, hogy támogassuk azt, ami helyette lesz. Veszprém ha anyagiakban nem is tud hozzájárulni a rendezvényhez, amit ad, talán még ennél is több. A városunk művészeti és kulturális életét meghatározó együttesei, művészeti csoportjai ott lesznek Kapolcson és ajándékba adják produkcióikat – jelentette be Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere. A város vezetői abban bíznak, felajánlásukkal nem lesznek egyedül és művészek tömege követi majd a példát, hogy sikeres legyen az első Bűvészetek Völgye Fesztivál.
Két héttel ezelőtt Budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Márta István fesztiváligazgató, hogy elmarad a huszadik, a jubilemi Művészetek Völgye Fesztivál. A főrendező kénytelen volt így dönteni, hiszen már a tavalyi évben is több neves produkciót kellett forráshiány miatt az utolsó pillanatban lemondani.Az idén egyetlen egy olyan pályázat sem jelent meg, mely biztosíthatná a fesztivál forrásainak alapját. A rendezvény költségvetése ugyanis három pilléren áll, mint állami támogatás, szponzoráció és saját bevétel. Ha bármelyik kiesik, bizonytalanná válik a fizetőképesség. Márta István több alkalommal is hangoztatta egyeztetések alkalmával az Oktatási és Kulturális tárcánál, érthetetlen számára miért nem támogatja az állam a fesztivált, mikor a befizetett adókból a kiadott támogatás többszörösét kapná vissza. Minden érvelés ellenére idén nincs támogatás, így a fellépőknek fizetni sem tudnak. A Művészetek Völgye ezért idén a Bűvészetek Völgye elnevezést kapta, a szervezők pedig várnak a csodára.Veszprém város vezetése úgy döntött, nekünk is van annyira fontos a tőlünk 30 kilométerre zajló, nívós összművészeti fesztivál, hogy tegyünk is érte. Porga Gyula elmondta, hogy néhány napja felkereste azokat a művészeti csoportokat, akik meghatározóak Veszprémben, s a működésükhöz szükséges anyagi forrást, támogatást is az önkormányzat biztosítja, hogy ingyenesen ajánlják fel produkcióikat a Bűvészetek Völgye Fesztiválra. Így a Mendelssohn Kamara Zenekar, a Veszprém Táncegyüttes, a Veszprém Vegyeskara, valamint a Liszt Ferenc Kamarakórus és a Kabóca Bábszínház már biztosan ott lesz Kapolcson, s a Kézműves Céhhel és a Vár Műhely irodalmi folyóirat társaságával, a művészetek széles skáláját vonultatja fel a Völgyben.

Az alpolgármester abban bízik, hogy mások is követik majd a jó példát. A felajánlásokat a kabinetiroda koordinálja, a művészeket arra kérik, hogy elsőként náluk jelentkezzenek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fesztivál idei díszvendége Veszrém Megyei Jogú Város lesz. Míg az elmúlt években a városok, akik ehhez a szerephez jutottak némi térítésért cserébe mutatták be a Völgyben kultúrájukat, művészetük egyedi arcát. Veszprém abban az évben vállalta ezt a szerepet, amikor a nehézségek idején kell közösséget vállani.

Füssy

Füssy Angéla

További cikkek

2022-ben visszatér a Sziget fesztivál
2022-ben visszatér a Sziget fesztivál
2022-ben visszatér a Sziget: a szervezők kedden bejelentették, hogy jövőre augusztus 10-től 15-ig várják a látogatókat az óbudai Hajógyári-szigetre.
Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjánál
Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjánál
Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata.
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Hétvégén a Kolostorok és Kertek területén rendezték meg a veszprémi bábszínház hagyományos fesztiválját. Cikkünkben mutatjuk a legvidámabb pillanatokat a Kabóciádéról.
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
A balatonfüredi Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének szombat éjjel Balatonfüreden. Az első udvarhölgy a diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a szegedi Hadfi Zita lett.
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.