2021. november 29.
//
Taksony névnap

Veszprém ingyenes produkciókkal támogatja a Bűvészetek Völgyét

2008. március 27. 0:49
Ha már elmarad az idei vagyis a jubileumi Művészetek Völgye Fesztivál kötelességünk mindent megtenni, hogy támogassuk azt, ami helyette lesz. Veszprém ha anyagiakban nem is tud hozzájárulni a rendezvényhez, amit ad, talán még ennél is több. A városunk művészeti és kulturális életét meghatározó együttesei, művészeti csoportjai ott lesznek Kapolcson és ajándékba adják produkcióikat – jelentette be Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere. A város vezetői abban bíznak, felajánlásukkal nem lesznek egyedül és művészek tömege követi majd a példát, hogy sikeres legyen az első Bűvészetek Völgye Fesztivál.
Két héttel ezelőtt Budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Márta István fesztiváligazgató, hogy elmarad a huszadik, a jubilemi Művészetek Völgye Fesztivál. A főrendező kénytelen volt így dönteni, hiszen már a tavalyi évben is több neves produkciót kellett forráshiány miatt az utolsó pillanatban lemondani.Az idén egyetlen egy olyan pályázat sem jelent meg, mely biztosíthatná a fesztivál forrásainak alapját. A rendezvény költségvetése ugyanis három pilléren áll, mint állami támogatás, szponzoráció és saját bevétel. Ha bármelyik kiesik, bizonytalanná válik a fizetőképesség. Márta István több alkalommal is hangoztatta egyeztetések alkalmával az Oktatási és Kulturális tárcánál, érthetetlen számára miért nem támogatja az állam a fesztivált, mikor a befizetett adókból a kiadott támogatás többszörösét kapná vissza. Minden érvelés ellenére idén nincs támogatás, így a fellépőknek fizetni sem tudnak. A Művészetek Völgye ezért idén a Bűvészetek Völgye elnevezést kapta, a szervezők pedig várnak a csodára.Veszprém város vezetése úgy döntött, nekünk is van annyira fontos a tőlünk 30 kilométerre zajló, nívós összművészeti fesztivál, hogy tegyünk is érte. Porga Gyula elmondta, hogy néhány napja felkereste azokat a művészeti csoportokat, akik meghatározóak Veszprémben, s a működésükhöz szükséges anyagi forrást, támogatást is az önkormányzat biztosítja, hogy ingyenesen ajánlják fel produkcióikat a Bűvészetek Völgye Fesztiválra. Így a Mendelssohn Kamara Zenekar, a Veszprém Táncegyüttes, a Veszprém Vegyeskara, valamint a Liszt Ferenc Kamarakórus és a Kabóca Bábszínház már biztosan ott lesz Kapolcson, s a Kézműves Céhhel és a Vár Műhely irodalmi folyóirat társaságával, a művészetek széles skáláját vonultatja fel a Völgyben.

Az alpolgármester abban bízik, hogy mások is követik majd a jó példát. A felajánlásokat a kabinetiroda koordinálja, a művészeket arra kérik, hogy elsőként náluk jelentkezzenek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fesztivál idei díszvendége Veszrém Megyei Jogú Város lesz. Míg az elmúlt években a városok, akik ehhez a szerephez jutottak némi térítésért cserébe mutatták be a Völgyben kultúrájukat, művészetük egyedi arcát. Veszprém abban az évben vállalta ezt a szerepet, amikor a nehézségek idején kell közösséget vállani.

Füssy

Füssy Angéla

További cikkek

Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában. 
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
A hétnapos fesztivál szombaton ének-zenei és irodalmi megmérettetésekkel vette kezdetét, a következő napokban pedig a képzőművészeti szekciók mellett többek között színházi előadás, koncert és irodalomterápiás foglalkozás is várja a résztvevőket.
Vadászhistóriák az életszeretetről
Vadászhistóriák az életszeretetről
Egy vadász – régi és új – históriáit gyűjti csokorba a Vadakat mesélek című kötet. Bodrogi Gyula írásai – miként színészi játéka is - szemlélődő, mindenkire és mindenre érzékenyen figyelő személyiségről árulkodnak. És mivel a szerző erkölcsi alapállása, hogy a ”vadnak nincs puskája”, ezért az emberekről és az állatokról szóló, Esopus-féle jellemrajzokból csakis az utóbbiak kerülhetnek ki győztesen.