Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém ingyenes produkciókkal támogatja a Bűvészetek Völgyét

2008. március 27. 0:49
Ha már elmarad az idei vagyis a jubileumi Művészetek Völgye Fesztivál kötelességünk mindent megtenni, hogy támogassuk azt, ami helyette lesz. Veszprém ha anyagiakban nem is tud hozzájárulni a rendezvényhez, amit ad, talán még ennél is több. A városunk művészeti és kulturális életét meghatározó együttesei, művészeti csoportjai ott lesznek Kapolcson és ajándékba adják produkcióikat – jelentette be Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere. A város vezetői abban bíznak, felajánlásukkal nem lesznek egyedül és művészek tömege követi majd a példát, hogy sikeres legyen az első Bűvészetek Völgye Fesztivál.
Két héttel ezelőtt Budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Márta István fesztiváligazgató, hogy elmarad a huszadik, a jubilemi Művészetek Völgye Fesztivál. A főrendező kénytelen volt így dönteni, hiszen már a tavalyi évben is több neves produkciót kellett forráshiány miatt az utolsó pillanatban lemondani.



Az idén egyetlen egy olyan pályázat sem jelent meg, mely biztosíthatná a fesztivál forrásainak alapját. A rendezvény költségvetése ugyanis három pilléren áll, mint állami támogatás, szponzoráció és saját bevétel. Ha bármelyik kiesik, bizonytalanná válik a fizetőképesség. Márta István több alkalommal is hangoztatta egyeztetések alkalmával az Oktatási és Kulturális tárcánál, érthetetlen számára miért nem támogatja az állam a fesztivált, mikor a befizetett adókból a kiadott támogatás többszörösét kapná vissza. Minden érvelés ellenére idén nincs támogatás, így a fellépőknek fizetni sem tudnak. A Művészetek Völgye ezért idén a Bűvészetek Völgye elnevezést kapta, a szervezők pedig várnak a csodára.



Veszprém város vezetése úgy döntött, nekünk is van annyira fontos a tőlünk 30 kilométerre zajló, nívós összművészeti fesztivál, hogy tegyünk is érte. Porga Gyula elmondta, hogy néhány napja felkereste azokat a művészeti csoportokat, akik meghatározóak Veszprémben, s a működésükhöz szükséges anyagi forrást, támogatást is az önkormányzat biztosítja, hogy ingyenesen ajánlják fel produkcióikat a Bűvészetek Völgye Fesztiválra. Így a Mendelssohn Kamara Zenekar, a Veszprém Táncegyüttes, a Veszprém Vegyeskara, valamint a Liszt Ferenc Kamarakórus és a Kabóca Bábszínház már biztosan ott lesz Kapolcson, s a Kézműves Céhhel és a Vár Műhely irodalmi folyóirat társaságával, a művészetek széles skáláját vonultatja fel a Völgyben.

Az alpolgármester abban bízik, hogy mások is követik majd a jó példát. A felajánlásokat a kabinetiroda koordinálja, a művészeket arra kérik, hogy elsőként náluk jelentkezzenek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fesztivál idei díszvendége Veszrém Megyei Jogú Város lesz. Míg az elmúlt években a városok, akik ehhez a szerephez jutottak némi térítésért cserébe mutatták be a Völgyben kultúrájukat, művészetük egyedi arcát. Veszprém abban az évben vállalta ezt a szerepet, amikor a nehézségek idején kell közösséget vállani.

Füssy

Füssy Angéla
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.