Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Továbbra is csökkennek a fogyasztói árak

2014. november 11. 15:19
A KSH adatai alapján októberben is csökkent a fogyasztói árszínvonal, szeptemberhez képest 0,3%-kal, az egy évvel korábbihoz képest 0,4%-kal. Mindez meglepetést nem okozott.

A havi változáson belül a rezsicsökkentés újabb intézkedéseinek hatására a háztartási energia 2,3%-kal vált olcsóbbá, az üzemanyagok árának 2,4%-os csökkenése is jelentős hatású lett, míg a ruházkodási cikkek 1,7%-kal drágultak a szokásos szezonváltás miatt.

Éves összehasonlításban nem változott az élelmiszerek ára, ami nagyjából a megelőző három hónapot is jellemző elmozdulás. A szolgáltatásoknál a KSH 1,7%-os éves áremelkedést mért, a szeptemberi 1,6% után. Kissé emelkedett az egyéb cikkek, üzemanyagok ára is éves szinten, 0,7%-kal.

A háztartási energia 14,1%-kal volt olcsóbb a május óta jellemző 12% után, a legújabb intézkedések hatására. 0,4%-kal csökkent a tartós cikkek, 0,7%-kal a ruházkodási cikke árszínvonala. Alapvetően a 10%-kal dráguló dohánytermékek hatása látszik a szeszes italok, dohányáruk 3,7%-os emelkedésében. A KSH által közöl maginflációs ráta 1,5% volt októberben, azaz maradt több mint négy éves minimuma közelében. Az MNB rövidesen megjelenő mutatóinál is hasonló helyzet várható.

Az infláció helyzetben és a kilátásokban sem látszik nagyobb változás: még jó ideig alacsonyan maradhatnak a lényegi folyamatokat tükröző korrigált mutatók, hiszen infláció globálisan is alig mutatkozik. Az MNB inflációs céljáig 2015 második felére kapaszkodhat vissza a ráta. Ismerve az MNB álláspontját, további kamatcsökkentés nem valószínű, viszont a nagyon alacsony szint sokáig fennmaradhat.

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Brókerház Zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.