Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Virág voltam, gyökér lettem" / Radnóti Miklós 100. születésnapja

2009. január 27. 19:43
A VMK Március 15. úti Klubkönyvtára a Könyvtári esték előadássorozat keretein belül emlékezett meg Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójáról. Az érdeklődők a költő életútját végigkövetve hallhatták a Radnóti verseket, melyek most, 100 évvel később is oly aktuálisak.

Radnóti Miklós 1909-ben látta meg a napvilágot és indult el életének rögös útján. Ennek a rögös útnak köszönhetően születtek meg legszebb versei, amelyek a magyar irodalom nagy költői közé emelték. Asztalos István tanár, író beszélt a költő életének főbb eseményeiről. Ezek természetesen versekben is testet öltöttek, köszönhetően a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjainak: Kovácsné Fekete Veronika, Molnár Barbara, Horváth Imre, Márta Attila és Felföldi Gábor.


Asztalos István sajátságos hangnemben mutatta be Radnóti életét és aktualizálta az eseményeit. Költészetének egyik fordulópontja kapott szerepet ezen az estén, hiszen a történelem volt az, ami gyökeresen megváltoztatta az életét és kiteljesítette költészetét. Verseiben az az elszántság jelenik meg, mellyel bátran szembe mer nézni a halállal, hisz jól tudja, ez az ő végzete. Az előadó ezt a prófétai képességét vonta párhuzamba Petőfi Sándorral. A magyar irodalom két olyan költője, akik küzdöttek az elnyomó hatalommal szemben és verseikben az emberiség sorsát próbálták megjövendölni. Ők azok, akik nemcsak beszéltek róla, hanem mertek cselekedni és szembenézni végzetükkel.


Radnóti Miklós költészetének zsenialitásáról árulkodik, hogy míg fogolytársai a túlélésért küzdöttek a menetelés alatt, ő papírral és ceruzával próbálta életben tartani a reményt. Bár teste már tönkrement, szelleme költői magasságokban szárnyalt. A magyar irodalom legszebb szerelmes verse (Levél a hitveshez) is ennek a bizakodásnak köszönhető. Bár sok versében múlt időben beszél létéről, ez nem a küzdelem feladását jelentette, csak a búcsú gondolatát - hangzott el.


Asztalos István Albert Camus A pestis című művének gondolatával búcsúzott és zárta le nagy költőnk életútját. Ez a zárógondolat az emberi gonoszság örökös jelen létéről szólt. Arról, amit már Radnóti is felismert és halálában is szembesült vele, hiszen két magyarnak köszönhette halálát. Olyanoknak, akikhez szólni kívánt verseiben és megértésükre szomjazott. Nagy költőnk sorsa a bizonyíték rá, hogy mindig készenlétben kell állni és meg kell vívnunk emberi harcainkat.

Janni Anikó
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.