Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Szórakozásból egyedülálló kiadvány született

2014. december 3. 14:34
Megjelent a Veszprém megyei életrajzi lexikon 2014-es, bővített változata Varga Béla szerkesztésében, a megyei könyvtár kiadásában.

A város által is támogatott kiadványhoz Porga Gyula polgármester gratulált a bemutatón kedden délután a megyei könyvtár Kisfaludy-termében a nagyszámú közönség előtt. Ahogy a könyv előszavában is fogalmazott, napvilágot láttak már hasonló kiadványok az elmúlt évek során, de a mostani kötet egyedülálló anyagának mennyiségét és összefoglaló jellegét tekintve. “Ennek a különleges életrajzi gyűjteménynek minden Veszprém megye iránt érdeklődő olvasó könyvespolcán ott a helye!”

A bemutató alkalmával Praznovszky Mihály ajánlotta a könyvet a jelenlévőknek. Rámutatott: az 1998-ban megjelent első kiadáshoz képest lényegesen gazdagabb tartalommal találkozhatnak azok, akik a kezükbe veszik a vaskos kötetet. 1100 oldalon összesen 3273 személy jelenik meg benne, valamint a mellékelt DVD-n 2000 kép is található. 

Praznovszky Mihály, Varga Béla és Porga GyulaPraznovszky Mihály, Varga Béla és Porga Gyula

“Mindenki, aki igazán számít Veszprém megye ezer esztendős történetében, valamilyen módon említésre kerül Varga Béla nagy ívű vállalkozásának lapjain, amelynek felbecsülhetetlen értéke a történelmi merítés mélységében, és az elkészült mű egységes szemléletében rejlik” – olvasható az előszóban. 

“Közel két évtizede életem alakulásában bekövetkezett, utólag igazán kedvezőnek tekinthető fordulat és egyéb, külső körülmények szerencsés összejátszása arra ösztönöztek, hogy saját szórakozásomra – hosszú távon esetleg egy könyvtári adatbázis létrehozásának lehetőségét feltételezve – Veszprém megyei biográfiai adatgyűjtést kezdjek, és az információkat számítógépen tároljam” – emlékezett vissza bevezetőjében Varga Béla, a megyei könyvtár egykori igazgatója, a mű szerzője, miként is gyűlt össze az a rengeteg információ, ami most megjelent nyomtatásban. 

Cseh Zoltán
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.