Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kakukk a fészekben

2009. február 10. 12:29 // Forrás: Petőfi Színház / Varga Róbert / vehir
Bujtor István állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színházban a Kakukkfészek című darabot, a bemutató február 13-án lesz.
Rendezőként és szereplőként többször találkozott már a Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényéből készült színpadi művel, amit Dale Wasserman neve fémjelez.
Bujtor István a Vígszínházban 1970-es évek végén játszotta először Bromdent, az indiánt. Majd rendezőként Győrben, Székesfehérváron és legutóbb Sopronban állította színpadra ezt a legendás művet. Eperjes Károllyal a fehérvári Kakukkfészekben már játszottak együtt. Most Veszprémben újra egy színpadon láthatja őket a közönség.



Hősök, áldemokrácia és forradalmak


- Ez a darab minden időben aktuális, katarzist tud adni a nézőknek, akik sírhatnak és nevethetnek az előadás közben. A Kakukkfészek számomra a demokráciáról, az áldemokráciáról, a hősökről, az antihősökről, a forradalmakról, az ellenforradalmakról szól. Bromden fontos fogaskerék a darabban, csakúgy, mint a többiek, akik között a szöveg nélküli szereplők is főszereplők - így tud a történet egésszé válni, hatni -, miközben a mű elsősorban McMurphy és a főnővér ellentétéről szól - mondta el Bujtor István.


Eperjes Károly újból McMurphy szerepében

Eperjes Károly régen Székesfehérváron játszotta el ezt a szerepet, az ottani közönség pedig az elmúlt húsz év legjobb előadásának szavazta meg azt a produkciót. A népszerű színész szerint a darab a mai társadalmi viszonyok között is nagyon aktuális.
- A Kakukkfészek mindig komoly mondivalót hordoz magában. Egyaránt benne van a megnyomorított közösség és a diktatúra kapcsolata, az, hogy egy szabadságot, igazságot kereső ember szembe kerül a hatalommal. A vagány McMurphy a szabadságot, a normális létet, a természetes gondolkodásmódot képviseli és ezzel hihetetlen erőt mutat a közösség számára, amelynek tagjai fellázadnak az embertelen diktatúrában. Az, hogy ő hősként ottmarad ebben a küzdelemben, az is fontos üzenet, főleg azért, mert a hősök ritkán élik meg mindazt az életben, amiért jöttek. Ami ebben az elmegyógyintézetben lejátszódik, az igaz az egész társadalomra - hangsúlyozta Eperjes.






"Nincs olyan, hogy valaki egyértelműen gonosz"

Csarnóy Zsuzsanna nem először formál meg drámai szerepet a Veszprémi Petőfi Színházban. Nagyon örült annak, hogy most Ratched főnővért ő alakíthatja a Kakukkfészekben.
- A filmet többször láttam, zseniálisnak tartom és remek a színpadi változat is. Ratched főnővér bonyolult személyiség és mint tudjuk, nincs olyan, hogy valaki egyszerűen és egyértelműen velejéig gonosz. Meg kell fejteni, mitől vált ilyenné, milyen indítékai vannak és mi a valódi oka a McMurphyvel való konfliktusának. A főnővér szerintem megrögzött hivatástudattal rendelkező nő, ő abban hisz, hogy a saját egyeduralmi módszereivel képes a rendet, a betegek gyógyítását biztosítani. Neki az intézet az élete. Akkor válik kegyetlenné, amikor Mc Murphy kizökkenti az általa felépített világból, fél attól, hogy veszélybe kerül az a rend, amiben ő hisz, amit felépített, és ezért olyan eszközökhöz folyamodik, amelyek már túlmennek az emberség határain. A Kakukkfészek azért jó darab, mert valójában mindenkinek és mindenkiről szól időt álló módon- vélekedett a darabról Csarnóy.








vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.