Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ön is le tud szokni a dohányzásról

2015. március 18. 10:55
Dohányzik? Próbálta már letenni? Nem sikerült végleg megszabadulnia a káros szenvedélyétől? Segítünk elindulni az úton Lovizer János addiktológiai konzultáns közreműködésével.

Előkészületek

A sikeres (tartós) változtatáshoz először is szükség van ismereteink bővítésére. Ha a rossz szokásainktól, mindennapi függőségeinktől történő szabadulás csak egyszerű elhatározást, akaraterőt igényelne, biztosan kevesen lennének az egészségükre, családi és társadalmi kapcsolataira hátrányosan ható szenvedélyek rabjai.

Lovizer JánosLovizer János

A dohányzás, a visszatérő, majd rendszeressé váló rágyújtás az elszívott mennyiség növelésével kialakul a nikotinfüggőség, amely a kémiai addikciók körébe tartozik. Aki használja a dohányt, jól ismeri az addikciós ciklust, amit napjában akár több tucatszor is megismétel.

Addikciós ciklus

Újra és újra késztetés jelentkezik egy viselkedési sztereotípia véghezvitelére, ahol az egyes komponensek meghatározott sorrendet következnek. A viselkedéssor befejezéséig emelkedik az egyén belső feszültsége, befejezésekor pedig átmeneti és gyors feszültségcsökkenés következik be. Ez közvetlen viselkedés-megerősítésként szerepel, ami a legfontosabb tényező e viselkedésforma fennmaradásában is. A késztetés fokozatosan – percek, órák alatt – visszatér, miközben az egyén negatív következményeket él át, ennek eredménye pedig az ismétlési kényszer, az addiktív ciklus újraindítása lesz.

Nikotinmentesség elérése

Ha a hozzászokás, a kényszeres függő kapcsolat kialakult az anyaggal, cigarettával, az a szakemberek nagy részének álláspontja szerint krónikus, vissza nem fordítható állapotot jelent. A megoldás csak a teljes és végleges szer-, azaz nikotinmentesség lehet. „Egy szál sok, sok meg kevés!” – ennek a rövid mondatnak az igazságát minden leszokással kísérletező ismeri.

Ha valaki nikotinfüggővé vált (amennyiben nem az, bármikor le tudja tenni), csak egy célt tűzhet ki: többé nem gyújt rá! Ha mégis megteszi, a többi jön magától, a függőség dolgozik. A „Soha többé nem szívok egy szálat sem!” ígéret azonban nem működik. Határozzuk el azt, hogy csak a mai nap nem gyújtunk rá. Huszonnégy óra absztinencia mindenkinek sikerülhet. Aztán holnap majd újra kezdhetünk egy újabb napot.

Próbálja meg, kezdje számolni a tiszta napokat! Nekem is, és sokaknak sikerült a csak a mai nap módszerével tartósan letenni a cigarettát (is).

A következő alkalommal néhány leszokást segítő praktikáról írok, illetve arról, mi történik akkor, ha elbukunk és újra rágyújtunk.


Lovizer János
addiktológiai konzultáns

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.