Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Alakuljon ki a lerakás vágya!

2015. március 18. 11:00
A visszaesés szakaszai a felépüléshez tartoznak – állítja Lovizer János, addiktológiai konzultáns, amikor a dohányzással kapcsolatos leszokásokról kérdeztük.

Néhány segítő praktika a leszokáshoz

A rágyújtás rituális cselekvését jó helyettesíteni valamivel, például valamilyen cukorka vagy csoki nagy szolgálatot tehet. Ne menjen ki a dohányzóba a többiekkel, a „még szenvedőkkel”. Készüljön fel a különösen nehéz pillanatokra: kávé cigi nélkül, óránkénti szünet cigi nélkül, stb. Vezessen be új szokásokat, sétáljon, sportoljon valamit. Jót tesz, ha nem titokban akarja letenni a cigarettát, mondjuk el a környezetének, mit tesz, azonban senkinek nem tartozik felelősséggel, abbahagyni csak önmagunkért tudjuk!

- Mi történik, ha elbukunk, újra rágyújtunk? "Csak ezt az egy szálat!" – hitegetjük magunkat

- Nem történt semmi különös, újra működik a függőségünk (valójában a függő számára ez a normális állapot). Valószínűleg egy újabb aktív szakasz következik, „érdekes módon” ugyanannyit szív, vagy többet, mint amikor abbahagyta. A visszaesés szakaszai a felépüléshez tartoznak. Nekem is volt benne részem, nyolc hónapig tartott. Ne bántsa magát, hagyja a lelkiismeret furdalást, csak árt vele magának!

Lovizer JánosLovizer János

A terapeuták szerint a változás nem egy egyenesvonalú folyamat, inkább ciklushoz hasonlítható. A változás elkülöníthető szakaszokból áll: ezek a fontolgatás előtti szakasz, a fontolgatás, majd a felkészülés, aztán a cselekvés, a fenntartás és végezetül a befejezés szakasza. A sikeres, tartós „leszokáshoz”, a változáshoz valamennyi szakaszon át kell menni.

- Mikor álljunk neki újra a leszokásnak?

- Ha visszaesett, talán úgy kezdett el cselekedni, hogy még nem ért be a megfelelő szakaszba, hiszen meg kell érni a változásra. Az a tapasztalat, hogy át kell esni a cigarettázástól való szenvedés egyes fázisain, amikor már nem csak a megkönnyebbülést hozza az újabb rágyújtás, hanem a megbéklyózottság, a saját magunk iránti megvetés érzését, az erős testi panaszokat.

Tehát, kezdjük újra a változást, több tudatossággal, több alázattal! Akkor kezdjünk bele az újabb akcióba, ha megérkezett az abbahagyás vágya. Klienseim erről az állapotról úgy beszélnek, hogy „egyszer csak megjött a lerakás vágya, szinte kiesett a kezéből a cigaretta.”

- Mikor jelenthetjük ki, hogy nem dohányzunk? Végelegesen sikerült megszabadulni ettől a káros szenvedélytől?

- Még hetekig, hónapokig, többeknél évekig is visszatér a rágyújtás vágya, aztán egyszer csak eltűnik. Meggyógyulni azonban nem lehet a nikotinfüggőségből, úgy mondjuk, „tünetmentesek vagyunk, amíg nem gyújtunk rá”. Véglegesen tehát soha nem gyógyulunk meg! Az idő múlásával – ha bevállalunk még néhány egyszerű spirituális módszert is –, derűsen, boldogan élhetünk cigaretta, és más szenvedélyek nélkül. A teljes emberi élethez nincs szükség függőséget okozó anyagok használatára! Szabad tisztán, józanul élni!

Van, akinek nem sikerül egyedül abbahagynia, de van segítség számára is! Kérjen segítséget!


Lovizer János
addiktológiai konzultáns

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.