2019. november 19. // Erzsébet névnap

Alakuljon ki a lerakás vágya!

2015. március 18. 11:00
A visszaesés szakaszai a felépüléshez tartoznak – állítja Lovizer János, addiktológiai konzultáns, amikor a dohányzással kapcsolatos leszokásokról kérdeztük.

Néhány segítő praktika a leszokáshoz

A rágyújtás rituális cselekvését jó helyettesíteni valamivel, például valamilyen cukorka vagy csoki nagy szolgálatot tehet. Ne menjen ki a dohányzóba a többiekkel, a „még szenvedőkkel”. Készüljön fel a különösen nehéz pillanatokra: kávé cigi nélkül, óránkénti szünet cigi nélkül, stb. Vezessen be új szokásokat, sétáljon, sportoljon valamit. Jót tesz, ha nem titokban akarja letenni a cigarettát, mondjuk el a környezetének, mit tesz, azonban senkinek nem tartozik felelősséggel, abbahagyni csak önmagunkért tudjuk!

- Mi történik, ha elbukunk, újra rágyújtunk? "Csak ezt az egy szálat!" – hitegetjük magunkat

- Nem történt semmi különös, újra működik a függőségünk (valójában a függő számára ez a normális állapot). Valószínűleg egy újabb aktív szakasz következik, „érdekes módon” ugyanannyit szív, vagy többet, mint amikor abbahagyta. A visszaesés szakaszai a felépüléshez tartoznak. Nekem is volt benne részem, nyolc hónapig tartott. Ne bántsa magát, hagyja a lelkiismeret furdalást, csak árt vele magának!

Lovizer JánosLovizer János

A terapeuták szerint a változás nem egy egyenesvonalú folyamat, inkább ciklushoz hasonlítható. A változás elkülöníthető szakaszokból áll: ezek a fontolgatás előtti szakasz, a fontolgatás, majd a felkészülés, aztán a cselekvés, a fenntartás és végezetül a befejezés szakasza. A sikeres, tartós „leszokáshoz”, a változáshoz valamennyi szakaszon át kell menni.

- Mikor álljunk neki újra a leszokásnak?

- Ha visszaesett, talán úgy kezdett el cselekedni, hogy még nem ért be a megfelelő szakaszba, hiszen meg kell érni a változásra. Az a tapasztalat, hogy át kell esni a cigarettázástól való szenvedés egyes fázisain, amikor már nem csak a megkönnyebbülést hozza az újabb rágyújtás, hanem a megbéklyózottság, a saját magunk iránti megvetés érzését, az erős testi panaszokat.

Tehát, kezdjük újra a változást, több tudatossággal, több alázattal! Akkor kezdjünk bele az újabb akcióba, ha megérkezett az abbahagyás vágya. Klienseim erről az állapotról úgy beszélnek, hogy „egyszer csak megjött a lerakás vágya, szinte kiesett a kezéből a cigaretta.”

- Mikor jelenthetjük ki, hogy nem dohányzunk? Végelegesen sikerült megszabadulni ettől a káros szenvedélytől?

- Még hetekig, hónapokig, többeknél évekig is visszatér a rágyújtás vágya, aztán egyszer csak eltűnik. Meggyógyulni azonban nem lehet a nikotinfüggőségből, úgy mondjuk, „tünetmentesek vagyunk, amíg nem gyújtunk rá”. Véglegesen tehát soha nem gyógyulunk meg! Az idő múlásával – ha bevállalunk még néhány egyszerű spirituális módszert is –, derűsen, boldogan élhetünk cigaretta, és más szenvedélyek nélkül. A teljes emberi élethez nincs szükség függőséget okozó anyagok használatára! Szabad tisztán, józanul élni!

Van, akinek nem sikerül egyedül abbahagynia, de van segítség számára is! Kérjen segítséget!


Lovizer János
addiktológiai konzultáns

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben
Magyarországon az elmúlt tíz évben a diabéteszesek száma a duplájára nőtt. A megelőzés, a helyes életmód és a korai felismerés fontosságára hívta fel a figyelmet a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület programjaival szombaton.
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Csütörtökön megvolt az első vizit a Csolnoky Kórház gyerekosztályán, ezúttal nemcsak az egészségügyi dolgozók kopogtattak be az osztály ajtóin, hanem két piros orrú is.
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
Az otthonokban és irodákban elhelyezett cserepes növények nem javítják hatékonyan a levegőminőséget - állapították meg a philadelphiai Drexel Egyetem kutatói, akik több évtizednyi kutatási eredményt átvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy egy egyszerű szellőztetés messze túlszárnyalja a szobanövények teljesítményét, ha a beltéri levegő megtisztításáról van szó.
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő héten érkezik az influenza elleni védőoltás
A jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.
Amikor az időhiány már nem kifogás: a mozgás mindenkié
Amikor az időhiány már nem kifogás: a mozgás mindenkié
Akár évente többször is megszülethet bennünk az elhatározás, hogy jövő héttől elkezdünk sportolni. A futás, otthoni edzések, online aerobic programok és a közeli termek kínálata között kalandozva gyakori jelenség, hogy nehezen találjuk meg “az igazit”. Németh Anita kipróbálta, megszerette és most meg is mutatja a sportot, amitől még egy költözés után sem tudott elszakadni, ezért inkább házhoz hozta.
2019. november 19. // Erzsébet névnap