2018. december 19., szerda
Viola névnap

Veszprém, Amerika, Indiánok

Kutasi Kovács Lajos életútjáról nyílt kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban péntek délután.

Az „ÖSSZEFIRKÁLT TÉRKÉP” című tárlat Pannon Egyetem „Magyar napok 2015” című rendezvénysorozatához kapcsolódik.

Kutasi Kovács Lajos író, újságíró, utazó a nyugati magyar emigráns irodalom egyik jelentős alakja. Veszprémben született 1920-ban, első szépirodalmi műve 1941-ben jelent meg. Újságírói munkáját 1942-ben kezdte, a Veszprémi Hírlapnál két évig volt segédszerkesztő, majd Budapesten újságíró. 1949-ben kivándorolt Dél-Amerikába, Sao Paulóban közel két évtizedig szerkesztette a Dél-Amerikai Magyar Hírlapot, s számos emigráns kulturális szervezetben vállalt vezető szerepet. A Szabad Európa Rádió és a BBC külső munkatársaként, illetve a PEN Club tagjaként részt vett a nemzetközi kulturális és irodalmi életben. Élete utolsó két évében az Angliai Magyar Tükör szerkesztője volt. Kiemelkedő érdeklődéssel tanulmányozta az amerikai kontinens és az őslakosság történetét és néprajzát. 1965-ben részt vett egy dél-amerikai régészeti feltáráson, 1974 és 1989 között nagyobb tanulmányutakat tett Észak- és Dél-Amerikában. A most nyílt kiállítás részletesen végigköveti és bemutatja Kutasi Kovács Lajos életútját – veszprémi, németországi, Dél-Amerikai, londoni éveit és munkásságát. A tárlat december 20-ig tekinthető meg.

Kutasi Kovács LajosKutasi Kovács Lajos

Brányi Mária veszprémi alpolgármester a Kutasi Kovács életútjáról nyílt kiállítást kiemelkedőnek nevezte, ugyanis szerinte nem csak egy határon túli alkotó honfitársunkról van szó, hanem egy veszprémi szülöttről. „Egy olyan alkotóról van szó, aki az élet sok területén fejtette ki munkásságát, és szerzett ezzel jó hírnevet a magyar gondolkodóknak és alkotóknak”- fogalmazott.

Brányi MáriaBrányi Mária

A kiállítást a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója Dr. Kubassek János nyitotta meg, aki Kutasi Kovács életéről emlékezett meg. „Sokak szívéhez nagyon közel állt. Példájával, alkotásaival, viselkedésével és munkásságának értékeivel ajándékozott meg minket. Veszprémisége a lokálpatriotizmus egyik legszebb megnyilvánulása volt, amit sosem felejtett el. Az itt kapott szellemi kincseket a világba továbbvitte, gyarapította és gazdagította”- mondta.

A eseményen Kutasi Kovács Lajos fia és veje, valamint életének egyik legjobb barátja is jelen volt.

A megnyitó után Dr. Pilipkó Erzsébet főmuzeológus tartott előadást „Kutasi Kovács Lajos életútja” címmel a Laczkó Dezső Múzeumban.