Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
10°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
10°C

A tavaszünnepek üzenete

2024. március 28. 4:00
A húsvét mély szakrális tartalommal rendelkező időszak, de ha kicsit megkapargatjuk a felszínt, azt találjuk, hogy a keresztény hagyomány egy sokkal ősibb, az újjászületést és a termékenységet ünneplő rétegre rakódott rá, amelynek a világ szinte minden táján és kultúrájában megtaláljuk az elágazásait.

Éledezik a természet. A hóvirágok szezonja lassan már el is múlt, a krókuszok még vidáman nyújtózkodnak a fűben. Hamarosan megjelennek a rügyek a fákon, a világ újra épülő, fejlődő ciklusába lép. A fejlődés, a termékenység az a motívuma a tavasznak, amely a történelem során szinte minden civilizációt megihletett. Nincs olyan kor és olyan földrajzi hely a világban, ahol ne találnánk valamilyen tavaszünnepet.

Már az ókori rómaiak is adóztak a tavasz oltárán. Flóra, a virágok és a tavasz istennőjének tiszteletére április végén fesztivált szerveztek, amit a Ludi Florae (Flóra játékai) vagy Floralia néven ismerünk. A Floralia elsősorban a köznép, a plebejusok ünnepe volt, színházi előadással kezdődött és játékos versenyszámokkal ért véget, és bizony nem kis szerepet kaptak mindenféle pajzán szórakozási formák is. De hát a tavasz a szerelem időszaka, ugye.

Floralia az olasz mester Andrea Locatelli (1695-1741) festményénFloralia az olasz mester Andrea Locatelli (1695-1741) festményén

A Floralia szokása egyébként nem tűnt el teljesen a történelem süllyesztőjében: amikor a kereszténység elfoglalta Rómát, sok más pogány ünnephez hasonlóan ezt is beolvasztotta a maga ideológiájába: ebből lett a virágvasárnap, amit több nyelven is ezen a néven ismernek (például románul Duminica Floriilor). Vannak nyelvek, amelyekben a virágvasárnapot pálmavasárnapnak nevezik – például az angolban is – utalva Jézus bevonulásának bibliai történetére.

A tavasz első teliholdja jelöli ki a hindu tavaszünnep, a holi dátumát. A JÉ!India blog szócikke alapján a következőt kell tudni a holiról: "A hólí a hindu naptár egyik legjelentősebb ünnepe, amelyet kora tavasszal tartanak; pontos dátuma a holdnaptárnak megfelelően változik. Hólí idején az emberek színes porokat szórnak, és színes folyadékot spriccelnek egymásra. Az általános vigalomnak kedvez az is, hogy ilyenkor hagyományosan bhángot isznak."

A hindu holi ünneplése (Illusztráció: John Thomas on Unsplash)A hindu holi ünneplése (Illusztráció: John Thomas on Unsplash)

A népszokás vallási gyökerei egy régi történethez nyúlnak vissza. A Vallásfórum így foglalja össze: "A holiról szóló egyik történet szerint egyszer, amikor Prahláda Mahárádzsa saját apja imádata helyett annak ellenségét, az Úr Visnut akarta imádni, apjának húga, Holiká, akit a tűz nem égetett, a kisfiúval együtt beült egy nagy tűzbe, hogy megölje őt. Prahláda odaadása azonban olyan nagy volt, hogy megvédte őt a tűz karmaitól, miközben Holiká viszont halálra égett. Erre emlékezve holi előestéjén nagy tábortüzeket gyújtanak egész Indiában, melyekbe az új gabonatermésből egy részt felajánlásként beledobnak."

A holi másnapján, miután megszabadultak az átkoktól, az emberek színes gyógynövényeket szórtak egymásra, így biztosítva a másik egészségét és jólétét. Mára ez a hagyomány elvárosiasodott, és a gyógynövényeket festékpor helyettesíti.

A húsvét mint hagyományos termékenység-ünnep (Fotó: MTI/Komka Péter)A húsvét mint hagyományos termékenység-ünnep (Fotó: MTI/Komka Péter)

A jólét és egészség érdekében nemcsak Indiában szórják egymást az emberek: a magyar népi hagyományok tele vannak termékenységi szertartásokkal, elég akár a húsvéti locsolásra, akár a piros tojásokra gondolnunk. A tavasz és a termékenység megünneplésének ezek a közismert motívumai jóval a kereszténység előtti ősi időkből gyökereznek, azonban hiba lenne azt gondolni, hogy a húsvét keresztény olvasata teljesen elkülönül ettől a gondolatmenettől. Jézus feltámadása – túlmutatva a történet erkölcsi tanulságain és teológiai jelentőségén – egyszerre metaforája is a természet feltámadásának, ahogy az egyházi év is a természet ciklikusságához igazodik: karácsonykor Jézus eljövetelével a fény eljövetelét ünnepeljük (téli napforduló), húsvétkor Jézus és a természet feltámadását, vagy például halottak napján egyúttal a természet halálát is.

Persze, ezek az ünnepek már jóval a kereszténység előtt léteztek, és ezzel is arra emlékeztetnek minket: mi magunk is részei vagyunk ennek a körforgásnak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. tegnap 14:45 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… tegnap 22:27 A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. 2024. május 7. 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. 2024. május 7. 10:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.