Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új lakók a Veszprémi Állatkertben

2015. április 2. 16:03
Két új lakóval bővült a Veszprémi Állatkert csimpánzállománya. Chispi és Eme láthatólag hamar megszokták új lakhelyüket

Szakemberek egy egész Európára kiterjedő genetikai kísérletet folytattak le mintegy 800 csimpánz részvételével. A genetikai feltérképezés és az eredmények kiértékelése után az Európai Állatkertek és Akváriumok szövetsége új tenyészcsapatok kialakítását kezdeményezte. A fajmegmentési programban Veszprém is fontos szerepet tölt be, így április másodikán két új csimpánz érkezett a Veszprémi Állatkertbe. Eme tíz, Chispi pedig huszonnyolc esztendős. Az új lakók a spanyol Bioparc Valenciából érkeztek.

A Veszprémi Csimpánzvilágban ezentúl egy úgynevezett közép-afrikai csimpánzcsapatot láthatnak az érdeklődők. Chispi és Eme még nem találkoztak társaikkal, ugyanis a csimpánzok összeszoktatása hosszadalmas és nagy szakértelmet igénylő feladat. Gondozóikkal azonban barátságosak és érdeklődőek, a felkínált gyümölcsöket és joghurtot is szívesen fogadták. Miután alaposan körbejárták új terráriumukat és minden szegletet felfedeztek, hamar berendezkedtek. Chispi a gyümölcsöt és a joghurtot kezdte el dézsmálni, Eme pedig délutáni pihenőt tartott.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a két új jövevény semmiben ne szenvedjen hiányt, illetve, hogy minél hamarabb megszokják az új környezetet, hiszen bátran kijelenthetjük, hogy a csimpánzok az állatkert legnagyobb kedvencei.

A gondozók egyik szeme sírt, a másik nevetett, hisz a program keretében négy csimpánz távozott Veszprémből. Tjobbe Svédországba, Maggy Németországba, Toto és Sony pedig Hollandiába került.

Szabó Virág

vehir.hu
Csepely Máté

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.