Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

Trianon után gazda nélkül maradtak az alkotások

2015. június 4. 19:05 // Forrás: ldm.hu
Hagyományteremtő céllal, a Nemzeti Összetartozás Napján az erdélyi Jánó Mihály művészettörténész beszélt a Trianon utáni műemlékvédelemről csütörtök délután a Laczkó Dezső Múzeumban.

A múzeum évek óta megemlékezik a napról, ám az idei évtől kezdve hagyományt teremtenének azzal, hogy minden évben a lecsatolt területek egy-egy előadóját hívják meg június negyedikére.

A csütörtök délutáni alkalom vendége a németországi Eichstättban született Jánó Mihály volt, aki a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem-filozófia szakán szerzett képesítést. Volt a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum konzervátora, majd muzeológusa is. 1983-1991 között a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtárának vezetője, majd művelődési főtanácsosa lett. Jelenlegi szakterülete a középkori ikonográfia és a Szent László-ábrázolások kutatása.

Jánó Mihály elmondta: a trianoni szerződés után az állam területének egyharmadára csökkent Magyarország elvesztette műemlékeinek legjavát, legszebb és legjelentősebb középkori templomait, legnagyobb középkori várait, reneszánsz várkastélyait és udvarházait, a műemlék jellegű egyházi és világi épületek európai rangú falfestményeit.

Az előadáson a két világháború közti műemlékvédelem általános jellemzése után Jánó Mihály arról is beszélt, hogy miként értelmezte a középkori képeket és freskókat a magyar vagy román lakosság. Trianon után a világgazdasági válság közepette kevés támogatást élveztek a festmény- és épületmegőrzési törekvések, ám Kós Károly, Kelemen Lajos, Debreczeni László és Bíró József személyét emelte ki az előadó azok közül, akik minél többet meg akartak menteni a középkori hagyatékokból, több-kevesebb sikerrel.

Jánó Mihály az előadás végén elmondta, Erdélyben jelenleg nagy kampány folyik a középkori falfestmények feltárása miatt, amelyeket a román kormány támogatása ellenére főleg ottani magánvállalkozók és civilek végeznek.

Ge. Á.
Cseh Zoltán
további cikkek
Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. ma 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. tegnap 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   tegnap 14:12 Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet. tegnap 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.