Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Trianon után gazda nélkül maradtak az alkotások

2015. június 4. 19:05 // Forrás: ldm.hu
Hagyományteremtő céllal, a Nemzeti Összetartozás Napján az erdélyi Jánó Mihály művészettörténész beszélt a Trianon utáni műemlékvédelemről csütörtök délután a Laczkó Dezső Múzeumban.

A múzeum évek óta megemlékezik a napról, ám az idei évtől kezdve hagyományt teremtenének azzal, hogy minden évben a lecsatolt területek egy-egy előadóját hívják meg június negyedikére.

A csütörtök délutáni alkalom vendége a németországi Eichstättban született Jánó Mihály volt, aki a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem-filozófia szakán szerzett képesítést. Volt a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum konzervátora, majd muzeológusa is. 1983-1991 között a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtárának vezetője, majd művelődési főtanácsosa lett. Jelenlegi szakterülete a középkori ikonográfia és a Szent László-ábrázolások kutatása.

Jánó Mihály elmondta: a trianoni szerződés után az állam területének egyharmadára csökkent Magyarország elvesztette műemlékeinek legjavát, legszebb és legjelentősebb középkori templomait, legnagyobb középkori várait, reneszánsz várkastélyait és udvarházait, a műemlék jellegű egyházi és világi épületek európai rangú falfestményeit.

Az előadáson a két világháború közti műemlékvédelem általános jellemzése után Jánó Mihály arról is beszélt, hogy miként értelmezte a középkori képeket és freskókat a magyar vagy román lakosság. Trianon után a világgazdasági válság közepette kevés támogatást élveztek a festmény- és épületmegőrzési törekvések, ám Kós Károly, Kelemen Lajos, Debreczeni László és Bíró József személyét emelte ki az előadó azok közül, akik minél többet meg akartak menteni a középkori hagyatékokból, több-kevesebb sikerrel.

Jánó Mihály az előadás végén elmondta, Erdélyben jelenleg nagy kampány folyik a középkori falfestmények feltárása miatt, amelyeket a román kormány támogatása ellenére főleg ottani magánvállalkozók és civilek végeznek.

Ge. Á.
Cseh Zoltán
további cikkek
Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. ma 16:08 Gryllus Dániel a költészet szerepéről Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… ma 17:02 Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. ma 12:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.