Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Hóviharba kerültek, de így is Bamakoba értek / Sipos Jenő harmadszor is nekivágna a kalandnak

2009. február 20. 12:30
Nemrégiben ért véget a IV. Budapest-Bamako rally, melyen idén is rajtvonalhoz álltak veszprémiek: az Afrikát már szerencsésen megjárt Sipos Jenő mellett Radó Gábor és Varga Ildikó egy Mitsubishi terepjáróval, valamint az egyébként bamakoi származású, de Veszprémben dolgozó dr. Sidibe Mamadu Fülöp Irén társaságában egy Toyotával. Még csak négy éve kezdődött a verseny, de idén már érdeklődésben is túlszárnyalta a Dakart.
Sipos Jenőt kérdeztük, hogy miben volt az idei út más, mint az előzőek.
– Az afrikai szakaszon ezúttal más volt az útvonal. Belecsöppentünk egy kiadós hóviharba, ami eléggé szokatlan jelenség az Atlasz-hegységnél. Lezárták a hágókat, ami további nehézségeket jelentett. Ezúttal új társakkal vágtam neki a kalandnak. Óriási élményt jelentett a többieknek az utazás minden mozzanata. A túra előtt kérték, hogy meséljek a tapasztalataimról, de végül az volt az egyöntetű véleményük, hogy ezt nem lehet leírni, ezt látni kellett, át kellett élni. Sajnos több technikai problémánk volt, mint tavaly, de ezeket sikeresen megoldottuk.
A fapados Dakarnak is becézett futamnak más a filozófiája, mint a nagy testvérnek. Egy karitatív célú, jó hangulatú kaland, ahol nem a gázpedál lepadlózása a cél, hanem, a biztonságos célba érkezés, s egymás megsegítése.
- Az eredményünkről nincs külön információnk, mert itt csak az elsőket jutalmazzák. De ennek a versenynek az a hitvallása, hogy aki itt célba ér, az már nyer. Tavaly fele ennyien sem voltunk, az idei mezőny jóval népesebb volt. Ennek ellenére remek a kapcsolatunk mindenkivel. Ahol tudtuk, segítettük egymást. Emellett jókat beszélgettünk, bulizgattunk. Szükségünk is volt mások segítségére, s mi is kihúztunk többeket a bajból – mondta Sipos Jenő.


A csapat természetesen ez alkalommal is jótékonykodott. A segélyeket szállító kamiont ugyan kirabolták, de ez közvetlenül nem érintette a veszprémi csapat segítségnyújtását. Ők ugyanis saját autójukban szállították a különböző adományokat, így azokkal célba is értek. Egy négyezer fős bamakoi iskola tanulóinak személyesen adták át a ruhákat, tanszereket, és egyéb általuk nélkülözött holmikat.
A csapat tagjai talán még ki sem csomagolták holmijukat, de máris a visszatérést tervezgetik.
– Már nézegetjük a 2010-es futam nevezési feltételeit. Terveink szerint jövőre is nekivágunk a kalandnak. Azt hiszem, az új társaimat is kellően megfertőzte a szenvedély. Egyénként külön öröm volt számunkra, hogy idei mezőnyben már volt öregebb autó a mienknél, azonban a legidősebb sofőr ezúttal is én voltam. Legalábbis ránézésre - teszi hozzá mosolyogva a nyugdíjas csapatvezető.

Tekintse meg a tavaly novemberi cikkünket a csapatról!
Idézze fel interjúnkat közvetlenül az indulás előtt!
Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.