Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Oscar-díj 2009

2009. február 23. 8:48 // Forrás: MTI
A Gettómilliomos című dráma kapta meg a legjobb film Oscar-díját vasárnap este Los Angelesben a 81. Oscar-gálán; aranyszobrocskát kapott mások mellett Sean Penn, Kate Winslet, Heath Ledger és Penélope Cruz. A hollywoodi Kodak Színházban rendezett díjkiosztó gáláról a rendező, Danny Boyle is hazavihette az Oscar-szobrocskát, és ez a film kapta meg egyebek között a legjobb adaptált forgatókönyv, operatőr, filmzene, betétdal és vágás díját is. Danny Boyle brit rendező - akinek ez volt az első Oscar-jelölése - korábban ugyanezért a rendezésért megkapta a brit BAFTA-díjat és az Arany Glóbuszt is. Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait több mint húsz kategóriában ítélték oda.
A Gettómilliomos egy indiai fiatalemberről szól: egy utcagyerek története, aki 18 évesen egy kérdésnyire jut a milliós nyereményű televíziós kvízműsor fődíjától, amikor csalással vádolják meg, és ezért elmeséli az életét, hogy megmagyarázza, honnan tudta a válaszokat.

A legjobb férfi alakításért járó Oscar-díjat Sean Penn amerikai színész kapta, aki a Milk című filmben Harvey Milk melegjogi aktivista szerepét játszotta. Ez volt az ötödik jelölése, eddig egyszer nyerte el az Oscart, a legjobb színész kategóriában a Titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért.

Kate Winslet nyerte el a legjobb női alakítás Oscar-díját. A brit színésznő - akinek ez volt a hatodik jelölése - A felolvasó című holokausztdrámában nyújtott alakításáért kapta az elismerést, amelyet első alkalommal vehetett a kezébe. A 33 éves színésznő, a Titanic egykori sztárja egy koncentrációs tábor egykori őrét alakítja Stephen Daldry filmjében; Winslet a pályafutása legnehezebb alakításának nevezte a szerepet.

Heath Ledgernek, a tavaly 28 évesen elhunyt ausztrál színésznek ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A sötét lovag című filmben nyújtott alakításáért. Ledger - aki a legbiztosabb befutók egyike volt az Oscar-gálán - a második olyan színész, aki posztumusz kapta meg az aranyszobrocskát. Korábban Peter Finch nyerte el halála után a legjobb férfi színésznek járó elismerést az 1976-os Network (Hálózat) című filmben nyújtott teljesítményéért. Ledger az Arany Glóbuszt és a brit BAFTA-díjat is megkapta Joker szerepéért a Batman-filmben. Az Oscart szülei és nővére vették át.

Penélope Cruz spanyol színésznő vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Woody Allen által rendezett Vicky Cristina Barcelona című romantikus vígjátékban nyújtott alakításáért. A 34 éves Cruz az egyetlen spanyol színésznő, aki valaha Oscar-jelölést kapott, már másodszor. Angolul és spanyolul mondott beszédében Woody Allen mellett az "összes spanyol színésznek" is megköszönte az aranyszobrocskát.

A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a japán Okuribito (Departures) című alkotás nyerte el; a Takita Jodzsiro által rendezett film egy állását vesztő csellista történetéről szól. Az elismerés történetében már tizenkétszer jelöltek japán filmet, ez az első alkalom, hogy a szigetországból származó alkotás nyert.
vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.