2021. november 28.
//
Stefánia névnap

Éltető energiák festményeken

2008. március 27. 22:26
Különleges technikával készített képeivel minden bizonnyal unikális jelenség Szokol Tibor, aki a Veszprém megyei Felsőiszkázról, Nagy László, Ágh István költők falujából indult világot járni.

A művész gyermekkora óta a festészet, a rajzolás bűvöletében él, de – mint a legtöbb alkotói hajlammal megáldott embert – vonzza minden, ami szép, érdekes, aminek érdemes kutatni a rejtelmeit.

Szokol Tibor legutoljára a Balatonnál, a füredi szabadidő csarnok galériájában mutatkozott be képeivel. A művész pályáját Hanny Szabó Anikó újságíró méltatta.

                                

A Vehír kérdésére válaszolva Szokol Tibor elmondta, hogy a tárlaton is látható képeit nem akárhol, hanem Ausztráliában sajátította el az ottani őslakosok között eltöltött ideje alatt. Nemcsak a botvéggel felvitt festékpontok képpé formálódásának aprólékossága, precizitása ragadta meg figyelmét, hanem az az életmód is, amely civilizáltnak nevezett embertől ma már távol áll, ám van bőségesen benne megszívlelendő is.

Három nagy szerelem vezérli Szokol Tibort: a festés, az idegen tájak megismerése és a repülés csodája. Ez utóbbi egyben szakmájához is kapcsolódik, jóllehet „földi” szolgálat jutott osztályrészéül a MALÉV-nél, de megadatott számára a világlátás lehetősége. Szinte mindenütt járt, és sehonnan nem tért vissza üres tarisznyával. Hozott csodálatosan festett kavicsokat, kisebb eszközöket, de legfőképp emlékeket, melyeknek elrendezése mind szellemiekben, mind képi megjelenítésében feldolgozásra vár.

                        

A füredi tárlaton helyet kaptak a különféle repülőgéptípusokról készült – sajátos látásmóddal papírra vázolt – képek is, továbbá megtekinthették az érdeklődők a világ egyik legnagyobb utasszállítójáról, a Jumbo Jetről készült könyvét, s egy – elsősorban a repülőútra kelőknek szánt –, a gépeket, légitársaságokat bemutató kis kötetét, és az általa is szerkesztett rangos aviatikai szaklapot.

                

Az Éltető energiák című kiállítás Szokol Tibor úti élményeinek (Ausztráliától Itáliáig) szubjektív, talán olykor kissé absztrakt, de felesleges belemagyarázásokat nem igénylő tükre.

Kép és szöveg: Zatkalik

Zatkalik András

További cikkek

Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában. 
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
A hétnapos fesztivál szombaton ének-zenei és irodalmi megmérettetésekkel vette kezdetét, a következő napokban pedig a képzőművészeti szekciók mellett többek között színházi előadás, koncert és irodalomterápiás foglalkozás is várja a résztvevőket.
Vadászhistóriák az életszeretetről
Vadászhistóriák az életszeretetről
Egy vadász – régi és új – históriáit gyűjti csokorba a Vadakat mesélek című kötet. Bodrogi Gyula írásai – miként színészi játéka is - szemlélődő, mindenkire és mindenre érzékenyen figyelő személyiségről árulkodnak. És mivel a szerző erkölcsi alapállása, hogy a ”vadnak nincs puskája”, ezért az emberekről és az állatokról szóló, Esopus-féle jellemrajzokból csakis az utóbbiak kerülhetnek ki győztesen.