2021. július 31.
//
Oszkár névnap

Éltető energiák festményeken

2008. március 27. 23:26
Különleges technikával készített képeivel minden bizonnyal unikális jelenség Szokol Tibor, aki a Veszprém megyei Felsőiszkázról, Nagy László, Ágh István költők falujából indult világot járni.

A művész gyermekkora óta a festészet, a rajzolás bűvöletében él, de – mint a legtöbb alkotói hajlammal megáldott embert – vonzza minden, ami szép, érdekes, aminek érdemes kutatni a rejtelmeit.

Szokol Tibor legutoljára a Balatonnál, a füredi szabadidő csarnok galériájában mutatkozott be képeivel. A művész pályáját Hanny Szabó Anikó újságíró méltatta.

                                

A Vehír kérdésére válaszolva Szokol Tibor elmondta, hogy a tárlaton is látható képeit nem akárhol, hanem Ausztráliában sajátította el az ottani őslakosok között eltöltött ideje alatt. Nemcsak a botvéggel felvitt festékpontok képpé formálódásának aprólékossága, precizitása ragadta meg figyelmét, hanem az az életmód is, amely civilizáltnak nevezett embertől ma már távol áll, ám van bőségesen benne megszívlelendő is.

Három nagy szerelem vezérli Szokol Tibort: a festés, az idegen tájak megismerése és a repülés csodája. Ez utóbbi egyben szakmájához is kapcsolódik, jóllehet „földi” szolgálat jutott osztályrészéül a MALÉV-nél, de megadatott számára a világlátás lehetősége. Szinte mindenütt járt, és sehonnan nem tért vissza üres tarisznyával. Hozott csodálatosan festett kavicsokat, kisebb eszközöket, de legfőképp emlékeket, melyeknek elrendezése mind szellemiekben, mind képi megjelenítésében feldolgozásra vár.

                        

A füredi tárlaton helyet kaptak a különféle repülőgéptípusokról készült – sajátos látásmóddal papírra vázolt – képek is, továbbá megtekinthették az érdeklődők a világ egyik legnagyobb utasszállítójáról, a Jumbo Jetről készült könyvét, s egy – elsősorban a repülőútra kelőknek szánt –, a gépeket, légitársaságokat bemutató kis kötetét, és az általa is szerkesztett rangos aviatikai szaklapot.

                

Az Éltető energiák című kiállítás Szokol Tibor úti élményeinek (Ausztráliától Itáliáig) szubjektív, talán olykor kissé absztrakt, de felesleges belemagyarázásokat nem igénylő tükre.

Kép és szöveg: Zatkalik

Zatkalik András

További cikkek

Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Még közelebb a kortárs művészethez!
Még közelebb a kortárs művészethez!
A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.
Mindent a többnyelvűségről!
Mindent a többnyelvűségről!
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2023 közös szervezésében tartottak kerekasztal beszélgetést a többnyelvűségről, kedd este a Papírkutyában.
Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon
Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon
Hetedik alkalommal rendezik meg az Auer Lipót hegedűművész nevét viselő fesztivált augusztus 3–8. között. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be kedden a Hangvillában.