Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Éltető energiák festményeken

2008. március 27. 22:26
Különleges technikával készített képeivel minden bizonnyal unikális jelenség Szokol Tibor, aki a Veszprém megyei Felsőiszkázról, Nagy László, Ágh István költők falujából indult világot járni.

A művész gyermekkora óta a festészet, a rajzolás bűvöletében él, de – mint a legtöbb alkotói hajlammal megáldott embert – vonzza minden, ami szép, érdekes, aminek érdemes kutatni a rejtelmeit.

Szokol Tibor legutoljára a Balatonnál, a füredi szabadidő csarnok galériájában mutatkozott be képeivel. A művész pályáját Hanny Szabó Anikó újságíró méltatta.

                                

A Vehír kérdésére válaszolva Szokol Tibor elmondta, hogy a tárlaton is látható képeit nem akárhol, hanem Ausztráliában sajátította el az ottani őslakosok között eltöltött ideje alatt. Nemcsak a botvéggel felvitt festékpontok képpé formálódásának aprólékossága, precizitása ragadta meg figyelmét, hanem az az életmód is, amely civilizáltnak nevezett embertől ma már távol áll, ám van bőségesen benne megszívlelendő is.

Három nagy szerelem vezérli Szokol Tibort: a festés, az idegen tájak megismerése és a repülés csodája. Ez utóbbi egyben szakmájához is kapcsolódik, jóllehet „földi” szolgálat jutott osztályrészéül a MALÉV-nél, de megadatott számára a világlátás lehetősége. Szinte mindenütt járt, és sehonnan nem tért vissza üres tarisznyával. Hozott csodálatosan festett kavicsokat, kisebb eszközöket, de legfőképp emlékeket, melyeknek elrendezése mind szellemiekben, mind képi megjelenítésében feldolgozásra vár.

                        

A füredi tárlaton helyet kaptak a különféle repülőgéptípusokról készült – sajátos látásmóddal papírra vázolt – képek is, továbbá megtekinthették az érdeklődők a világ egyik legnagyobb utasszállítójáról, a Jumbo Jetről készült könyvét, s egy – elsősorban a repülőútra kelőknek szánt –, a gépeket, légitársaságokat bemutató kis kötetét, és az általa is szerkesztett rangos aviatikai szaklapot.

                

Az Éltető energiák című kiállítás Szokol Tibor úti élményeinek (Ausztráliától Itáliáig) szubjektív, talán olykor kissé absztrakt, de felesleges belemagyarázásokat nem igénylő tükre.

Kép és szöveg: Zatkalik

Zatkalik András
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.