Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Mi van? - középpontban a fiatalok környezettudata

2009. február 24. 10:55 // Forrás: ÖKO-Pannon / vehir
A "Mi van?" című interaktív környezetvédelmi drámajátékot mutatták Veszprémben a Kacskaringók Virtustársulat drámapedagógusai. A Kossuth Lajos Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói és a Táncsics Mihály Szakközépiskola diákjai vettek részt a gondolatébresztő előadáson, amely a környezetünk iránti felelősséget hivatott erősíteni a fiatalokban.
Az ÖKO-Pannon Kht. 2003 óta működteti szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos oktatóprogramját, és elérkezettnek látta az időt, hogy a hagyományos oktatóeszközökkel nehezebben elérhető 13-16 éves korosztályt is megszólítsa. A tizenévesek környezeti szemléletformálása különösen fontos, hiszen többségük néhány éven belül önálló életet kezd, a kht. célja az, hogy a szelektív hulladékgyűjtésről hallott ismereteket felnőttként a gyakorlatban valósítsák meg. Az új színdarab – a környezeti nevelés terén teljesen újszerű kezdeményezésként – már nem csak a hulladék kezelésének mindennapi vetületeit tárja fel, hanem átfogóbb környezeti problémákra is fényt derít.


A darab előtti ráhangoló beszélgetés

Közkeletű feltevés, hogy a tinédzserek nehezen mozgósíthatóak bármilyen jó ügy érdekében. Hogy bár a korosztály egy része szociálisan érzékeny, másik fele szinte minden "felülről érkező kezdeményezést" kényszernek él meg, és elutasít. Ez a színdarab végre megkísérli áttörni a generációs önvédelem falait. Szándéka nem csak futólag megszólítani a célcsoportot, hanem leülni mellé, megdöbbenteni, elgondolkodtatni, sőt cselekvésre késztetni. A foglalkozáson résztvevő gyerekek szabadon nyilváníthatják ki véleményüket, ütköztethetik az előadás során vázolt nézőpontokat, s aktívan részt vehetnek a történések alakításában.





A két órás foglalkozáson maximum 40 diák vesz részt, pedagógusok ezúttal csak megfigyelőként. 2008-ban összesen ötvenszer került színpadra a darab, amely minden alkalommal az ÖKO-Pannon Kht. partnervárosaiba, így most Veszprémbe látogat el.






Mi van?

A színházi játék egy, a környezeti problémákra érzékeny, tizenéves kamasz fiú szemszögéből mutatja a világot, melynek a szülők, a család vagy a szennyeződésekből összeálló "sárkány" egyaránt cselekvő tagja. A cselekmény a felnőtté válás során előkerülő mikrokörnyezeti és individuális problémákat ötvözi a globálisakkal, melyek kapcsán a felelősségvállalás kérdése kerül központba. Olyan kérdéseket boncolgat, mint: mit jelent, mi a következménye annak, ha nem veszünk tudomást a láthatatlan, de nyilvánvaló problémákról? Miként vagyunk részesei az emberiség által okozott környezeti és társadalmi labilitásnak? Mit tehetünk ellene? A történet világa nyomasztó, nyugtalanító, az előadás látványelemei ezzel is segítik az erős intellektuális és érzelmi bevonódást.


A látottak közös felfejtése


... szóban


és írásban
vehir.hu
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.