Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Összefog a két magyar Finnugor Kulturális Főváros

2015. augusztus 6. 12:26
Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva nyerte el a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címet.

Némedi Lajos alpolgármester történelminek nevezte az elismerést, hiszen a Finnugor Kulturális Főváros cím létezése óta még soha nem nyerte el azt magyar település – most pedig egyszerre két magyar helyszín is büszkélkedhet majd ezzel a kitüntető címmel. Veszprém és Iszkaszentgyörgy nem vetélytársként, hanem partnerként tekint egymásra, „szeretnénk egymást felemelni, hogy együtt öregbítsük a magyarok jó hírét”.

Némedi LajosNémedi Lajos

A közeljövőben a két település polgármesterei személyesen is találkoznak, hogy egyeztessék az együttműködés lehetséges irányait. "Számunkra az egyik fő kihívás az lesz, hogy Veszprém egyébként is gazdag kulturális kínálatába minél jobban beillesszük a kulturális főváros pályázatunkban vázolt programokat."

Veszprém nem először pályázott, már tavaly is megpróbálta elnyerni a címet, ez végül idén sikerült. A zsűri értékelése szerint számos érdekes, innovatív pályázati elem jelent meg az anyagban: többek között az óvodás korú gyerekekre fókuszáló elemek, a határon túli magyar diaszpóra beemelése a projektbe, Veszprém történelmi és jelenlegi regionális szerepe és nemzetközi finnugor kapcsolatai is fontos szempontot jelentettek az értékeléskor.

„Tiszteljük a folklorisztikus, plurális, több évszázadra visszamneő alapokat, de még inkább XXI. századi szemmel szeretnénk tekinteni a finnugor együttműködésre” – hangsúlyozta dr. Lengyel Zsolt, a Pannon Egyetem, Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézet professzora, aki XX. századi példákat is említett: Szentgyörgyi Albert a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat felajánlotta az akkor élet-halál harcot vívó finn hadsereg számára a téli háborúban, amelyben számos magyar katona is harcolt a százezres hadsereggel rendelkező finnek oldalán az országra egymillió katonával támadó Szovjetunió ellen.

dr. Lengyel Zsoltdr. Lengyel Zsolt

Dr. Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar - Finn Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy Veszprém négy évtizede rendelkezik finn és észt testvérvárossal, a kulturális fővárosi feladatok közelebb hozhatnak minket, újra megerősíthetik Veszprém finnugor kapcsolatait. „Noha a nyelvrokonság ténye tudományosan alátámasztott,

nem az a cél, hogy a finnugor rokonságot ráerőszakoljuk az emberekre, hanem hogy belássuk: egyedül élni a világban nem lehet.

A kis halakat megeszik a nagy halak az óceánban, rajban úszva mégis lehet esélyük – ez a család, a település szintjén és a nemzetközi szinten is igaz.”

dr. Szoboszlai Andrásdr. Szoboszlai András

A programokról részletesebben akkor tudunk majd beszámolni, miután a két település összehangolta a terveit. Annyi már tudható, hogy Veszprémben lesz a finnugor rektorok találkozója, és tudományos konferenciákat szerveznek az egyetem és a VEAB bázisán. Számos kulturális attrakcióra számíthatunk zenei életben, kiállítások formájában is, a megyeszékhelyen és több környékbeli településen pedig jövő nyáron megrendezik a Finnugor Népek Hetét.

A város közgyűlése már korábban elkülönített 10 millió forintot a projektre a jövő évi költségvetésből (Iszkaszentgyörgy ugyanekkora összeget különített el), és igyekeznek további forrásokat is találni a célnak. A cím anyagi támogatással nem jár, a két településnek kell előteremtenie a terveikhez szükséges összeget pályázatok, szponzorok bevonásával.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.