A cukor régóta a táplálkozási szakértők tiltólistáján volt, a legújabb kutatások pedig választ is adtak rá, miért: jelentősen növeli például a szívinfarktus és a magas vérnyomás lehetőségét, függetlenül attól, hogy hízunk-e tőle vagy sem.
Mindezt Robert Lustig San Franciscó-i gyermekgyógyász kalkulálta ki, aki 43, 9 és 18 év közötti túlsúlyos gyerek cukorfogyasztását vizsgálta, akik mind komoly egészségügyi problémákkal küzdöttek, sőt kórházi kezelésre is szorultak. A gyerekek kilenc napon keresztül ugyanannyi kalóriamennyiségű ételt fogyasztottak el, mint amennyit máskor szoktak, a cukortartalmukat viszont drasztikusan lecsökkentették: 28%-ról 10-re, a fruktózét pedig 12-ről 4%-ra. Érdekesség, hogy bár maguk az ételek keményítőben dús élelmiszerekből készültek, mégsem a legegészségesebb fogások voltak: többet között hot dogot, pizzát, pulykát és hasábburgonyát kaptak a kutatásban résztvevő gyerekek.
Az eredmény ehhez képest viszont igencsak meglepő: a 10. napra mindegyikük egészsége jelentősen javult. Csökkent a vérnyomásuk, a koleszterin- és trigliceridszintjük, a vércukorszintjük, az inzulinszint mintegy harmadára esett vissza, és a májfunkcióik is javultak. Lustig szerint mindez azt bizonyítja, hogy a cukor sokkal veszélyesebb ellenség, mint például a szénhidrátok, és kalória és kalória között óriási különbség van.
Hiába azonban Lustig öröme, hogy sikerült alátámasztania régóta hangoztatott tézisét (korábban egy könyvet is írt a témában), néhány másik kutató egyből rácáfolt erre. Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem professzora szerint például csak akkor beszélhetnénk valódi eredményekről, ha hosszabb távon vizsgálták volna a gyerekek egészségi állapotát. Ugyanis már kis súlyveszteség is jelentős eltéréseket mutathat az anyagcserével kapcsolatos betegségek esetében: valójában akkor beszélhetnénk döntő bizonyítékról, ha a fogyás után, a megszokott ritmushoz visszatérve is megvizsgálnák a pácienseket, és akkor is erre a megállapításra jutnának. Tom Sanders, a londoni King’s College professzora szerint egy összehasonlítás sem ártana: vajon mit mutatnának azok a vizsgálatok, ahol növeljük a tesztalanyok cukorfogyasztását?
Megdönthetetlen válasz tehát most sem született, addig is azonban, amíg a tudósok elrágódnak a kérdésen, egy dolgot érdemes megfogadni: a mértékletesség eddig minden helyzetben bevált.