2020. szeptember 20. // Friderika névnap

A tavasz nem egyszerűen csak a léböjtkúra ideje…

2008. március 28. 1:44
A tavasz pozitív változásokat hoz az ember életébe is: minden felfrissül körülöttünk. Szervezetünk is ugyanazt a ritmust követi, mint bármi más a természetben, ezért oda kell figyelni a szükségleteire, mind a táplását, mint a megtisztítását illetően. Ilyenkor tavasszal a mi testünk is igényli a megújulást, a vitaminokat, nyomelemeket. Természetgyógyász szakértőnk, Meiszner Katalin segítségével csokorba szedtük a tavasz gyógynövényei mellé azokat a tehendőket és folyamatokat, melyeket ilyenkor követni illik…    

Az emberek ősidők óta gyüjtötték a friss tavaszi rügyeket, hajtásokat, s azon nyomban nyersen el is fogyasztották. Ma is mindenki fújja, hogy “fűben fában orvosság van”, mégis kevesekkel fordul elő, hogy útközben, vagy akár egy kirándulás alkalmával csipegetnének ezekből a zöldekből. Pedig ha valakinek lehetősége nyílik rá, érdemes gyűjtögetni ezekből a növényekből, hisz nemcsak a vacsorát dobhatjuk fel vele a család elismerését kivívva, hanem nem egynek érezhetjük idővel a jótékony gyógyító hatását. A medvehagymát például mostanság már egyre többen ismerik, szeretik, és az új gasztronómiai trendben is benne foglaltatik. 

                    

Ám mindenekelőtt az vonatkozik rá – és a többi gyógynövényre is –, hogy ne tépjük ki tövestől, és ne kaszaboljuk le rögtön az egész tisztást, hanem csak a leveléből szedjünk és annyit, amennyit biztosan elfogyasztunk. Mindig hagyjuk szaporítóanyagot is magunk után, tehát ha lehet, ne tépjük ki a hagymát, vagy hagyjunk virágot rajta, hogy következő évben is eredményesen kereshessük fel. A medvehagymán kívül még a gyermeklácfüvet, az utifűvet, a csalánt, vagy például a vadsóskát is mezőszerte megtalálhatjuk, és nemcsak a ínyencség utáni vágyunkat csillapítják, de a gyógyításunkat is szolgálják. Salátákba, levesekbe, különféle zöldséges ételekbe használhatjuk, de ne főzzük őket pár percnél tovább! Nem szabad azt sem felednünk, hogy most lehet gyűjteni a nyírfa, nyárfa, galagonyarügyet, – s nemsokára a virágos hajtásokat is –, amiket aztán később tea formájában felhasználhatunk a házipatikánkban. Kezelve, vagy megelőzve olyan problémákat, amelyek aztán nem fejlődnek betegséggé. A galagonya rügye és hajtása például a szívbetegségek megelőzésében játszik fontos szerepet.

A régi bölcsek úgy tanították, hogy tavasszal meg kell erősíteni a májat és az epehólyagot, mert ezeknek az állapotától jelentősen függ a többi belső szervünk energiája, állapota. Éppen ezért természetes dolog a tavaszi fáradtság, hisz ilyenkor a szervezetre óriási feladat vár, melynek megvalósításához több energiára van szüksége. Érdemes követni a nap és a természet ritmusát. Ilyenkor nem segít, ha elhagyjuk magunkat, és várjuk, hogy majd új erőre kapunk. Éppen ellenkezőleg: a mozgás, a tevékeny életmód az, ami segít a legyőzésében. Korábban kell kelni, később feküdni, sok zöld növényt fogyasztani és különféle gyümölcs és zöldségleveket inni – tanácsolja a természetgyógyász. Viszont ezeknek a leveknek frissen facsartaknak kell lenniük, mert amit a boltban kapunk az a természetgyógyászok szerint egy halott ital. Ugyanis nemsok hasznosítható van benne, és nehéz a szervezetünknek elsajátítani. Fontos még az is, hogy ezek a levek lehetőleg bio zölsgégekből és gyümölcsökből készüljenek, de legalább biztos forrásból szerezzük be őket. A piacon áruló idős nénik portékája például nagy valószínűséggel nem hasonlítható össze a hipermarketek “kínjában érett”, biztonsági okokból túlvegykezelt termékeivel.     

Ne terheljük tehát a szervezetünket, és adjunk neki lehetőséget a megtisztulásra. A szervezet megtisztításában nagy szerepe van a májnak, ezért kap ilyenkor tavasszal főszerepet. Betegségei nem feltétlenül indulnak fájdalommal, de az epehólyag-gyulladás a migrén szemgyulladás, sőt asztma, allergia hátterében is állhat. Néha egyszerűen csak a keserű szájíz, vagy a különösebb ok nélküli hányinger figyelmeztet működésének zavarára. Érdemes tehát odafigyelnünk testünk jelzéseire. Táplálkozásunk szempontjából fontos, hogy minél kevesebb salakanyag termelődjön: olyan dolgokat fogyasszunk tehát, amit meg is tudunk emészteni.

A tavasznak színe, égtája és őseleme is van. Színe a zöld, égtája a kelet, őseleme pedig a fa. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kert keleti végébe kell ilyenkor örökzöld fát ültetni. Elég, ha több zöld színnel vesszük magunkat körül akár fizikailag, akár gondolatban, és elképzeljük ahogy kelet energiája elborítja testünket. Ez garantáltan frissességel fog eltölteni bennünket, csak hinnünk kell benne.

Zatkalik-Peresztegi Virág

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.
2020. szeptember 20. // Friderika névnap