2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Mit csinálnak a méhek télen?

2015. november 20. 14:17
A méhek életéről, a méz előállításáról tartott előadást péntek reggel a Rózsa úti Általános Iskolában Simon Péter, a hajmáskéri Bakonynektár Méhészet méhésze a Mézes reggeli kampány keretében.

A tavaly elindított Mézes reggeli kampánynak is köszönhetően több mint kétszeresére emelkedett az elmúlt években Magyarországon a mézfogyasztás: a 2010-ben mért fejenkénti 30 dekagrammról 70 dekagrammra; a szaktárca törekvése, hogy ez az évtized végére 1 kilogrammra emelkedjen. A Mézes reggeli kampányt nyolc éve Szlovéniában indították el, Magyarország tavaly csatlakozott. A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) programjában 2014-ben 64 oktatási intézmény vett részt, idén már több mint 500, és így mintegy 86 ezer gyerek kapott magyar termelői mézből készült reggelit országszerte.

Simon PéterSimon Péter

Simon Péter előadásából a Rózsa iskola diákjai megismerhették a méhkaptárok hierarchiáját, a méhek túlélési stratégiáit.

A téli időszakban a méhek egy focilabda átmérőjű gömböt alkotnak, amelynek közepén a méhanya található. A méhcsalád gondoskodik arról, hogy a fürt közepén 20-21 fokos hőmérsékletet tartsanak fenn (rezgő mozgásukkal hőt termelnek), és ezzel biztosítsák az anya túlélését. A hideg időszakra már előre felkészülnek, mézet raktároznak el a kaptárban, ez jelenti a téli táplálékukat. A méhésznek éppen ezért ügyelnie kell arra, hogy csak a „túltermelést” csapolja le, csak annyi mézet vegyen ki a kaptárból, ami a méhek téli túlélését nem veszélyezteti.

Gyakran megkérdezik a méhészeket, hogyan tudják a méheket arra ösztönözni, hogy különböző virágokat dolgozzanak fel? Simon Péter egyszerű választ adott erre: a virágok különböző időben és helyeken nyílnak, a méhészek oda költöztetik a kaptárt, ahol éppen virágzás van. A kaptárokat éjszaka szállítják, mert a méhek napkeltétől napnyugtáig dolgoznak.

A család nagyságát a királynő szabályozza: nyáron nagyobb, télen kisebb létszámú kolóniát tart fenn. A méhanya 3-4 évig is élhet, a munkásoknak csak nagyjából negyven nap jut. Az anya felel a szaporodásért, ő termeli a méhpempőt. A szintén nőstény dolgozók gondozzák a fiasítást, táplálják az anyát, viaszt termelnek, lépeket építenek, takarítják a kaptárakat, higiénikusan tartják a kaptárak alját. Egy családban akár 40-50 ezer dolgozó is él májusban, a telet nagyjából húszezres létszámmal vészelik át. A hím méhek, vagyis a herék feladata az anya megtermékenyítése, a család kiegyensúlyozott hangulatának biztosítása. A heréknek nincs fullánkja, nagyobbak a munkásoknál.

Azt sokszor hallhattuk már, hogy a méhek táncukkal magyarázzák el társaiknak, merre találhatók a virágmezők – de hogy kell ezt elképzelni? A méhek a napfelkeltéhez képest tájolják a virággyűjtés helyét, erről tánccal tájékoztatják társaikat a lépben. Mivel odabent sötét van, az állatok ezt nem látják, a lép rezgéséből érzékelik, hogy társuk milyen irányt jelez nekik.

Amellett, hogy a méhek hasznot termelnek a méz előállításával, a virágpor és a propolisz gyűjtésével, a méhpempő, méhméreg és méhviasz előállításával, ökológiai szempontból is fontos szerepük van a növények beporzásakor. Méhek nélkül nem teremnének gyümölcsök, és a Föld élelmiszer-előállító képessége mintegy 40 százalékkal csökkenne.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
A koronavírus-járvány egyik legnagyobb felismerése volt, hogy még vannak kiaknázatlan területek az oktatók digitális felkészültségének fejlesztésében. Az Insedo Kft. és a Veszprémi Szakképzési Centrum közös innovatív programja ezt támogatná.
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?
Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?
A szakképzési centrumok megjelenésével új irányt vett a hazai munkaerőpiac is. A hiányszakmákban kezd ismét megjelenni a szakképzett munkaerő, erre pedig a fizetések is reagáltak. Több esetben már egy szakképzett ember bére felveszi a versenyt a diplomáséval.
Jelentősen emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma
Jelentősen emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma
Több mint 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön.
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.