2021. január 22.
//
Vince névnap

Novemberi közgyűlés

2015. november 26. 7:36
Változik a parkolási rendszer, bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, változik a közétkeztetés díjszabása.

Napirend előtt

8:30

A legutóbbi közgyűlésen Katanics Sándor kérdésére a polgármester írásban válaszolt. A válasszal kapcsolatban Katanics Sándor elmondta: végtelenül elszomorítja az ISZSZ körül kialakult helyzet, a gazdasági vezető tavaszi távozása óta a képviselő rendszeresen jelezte aggályait, a probléma megelőzhető lett volna. Most, amikor nincs pénz krétára, az önkormányzat komoly pénzeket költ ügyédi költségekre.

*

Hartmann Ferenc képviselői indítványt nyújtott be. Kezdeményezte, hogy az ISZSZ ügyéről zárt ülésen kapjanak tájékoztatást a képviselők. A polgármester decemberre ígért zárt ülést a témában.

*

Interpellációjában Hartmann Ferenc frakcióvezető (Demokraták Veszprémért) emlékeztetett: a megyei közlekedési fórumon Bodó Imre, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irodavezetője közölte, hogy 2017-re elkészül a várpalotai elkerülő út, viszont remény sincs arra, hogy a határidőre a veszprémi elkerülő is megvalósuljon, mert a hírek szerint még az idén módosul a beruházás határideje. A veszprémi 8-as elkerülő szakasza tehát képletesen durrdefektet kapott, ebből a fejlesztési időszakból is kimarad. Azt kérdezte a polgármestertől, mit tesz a 8-as déli elkerülő szakaszépítésének kormányzati leállítása miatt, valamint a 82-es és 710-es utak hiányzó részeinek mielőbbi megvalósítása érdekében? • Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) írásban ígért választ. Előzetesen annyit mondott: a déli elkerülő megvalósítása sosem volt olyan közel, mint most. A polgármester durrdefekt helyett inkább tankolási szünetnek nevezte a jelenlegi helyzetet.


8:43

Czaun János (Fidesz-KDNP) a Bede-völgyi csomópont sorsáról érdeklődött. (A témával kapcsolatban tegnap Katanics Sándor tartott sajtótájékoztatót, melyről itt számoltunk be.) Czaun szerint gépkocsival való kihajtás éppúgy problémás, mint a gyalogos vagy kerékpáros átkelés az út túloldalára, ezzel a kerékpárút és a buszváró megközelítése csúcsforgalomban szinte lehetetlen. Van-e lehetőség a csomópont biztonságosabbá tételére?

A polgármester jelezte: sem az út, sem a lakópark nem önkormányzati területen van, mindegyik állami tulajdon. Az önkormányzat többször jelezte a Közútkezelő felé, hogy a kereszteződésbe jelzőlámpákat és gyalogosátkelőt kellene kialakítani. Erre azonban nem sikerült forrást találni. 2009-ben hosszas egyeztetések kezdődtek az önkormányzat, a belügyminisztérium és az útkezelő között, a folyamat jogi problémák miatt rekedt meg: kiderült, hogy az önkormányzat nem lehet beruházó ebben a projektben.

*

Gerstmár Ferenc (LMP) emlékeztetett: Veszprém kulturális koncepciója távlati célként fogalmazza meg a Veszprém-monográfia megalkotását. Azt szeretné tudni, hol tart a folyamat? • A polgármester azt válaszolta, hogy az elmúlt években az önkormányzat sokat tett a város történetének kutatása érdekében, negyedévente megjelenik a Veszprémi Szemle, az iskolákban helytörténeti tankönyveket használnak. A monográfia összeállításába be kell vonni a helybelieket, vannak intézmények, amik hivatásszerűen foglalkoznak a témával. Erre azonban időt is kell hagyni, a kellő kutatásokat el kell végezni.


8:55

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) az Intézményi Szolgáltató Szervezet és annak volt gazdasági vezetője közti munkaügyi perről érdeklődött. Mennyit fizetett az ISZSZ az őt képviselő ügyvédi irodának a képviseletért, milyen szerződés alapján képviselte őket az ügyvédi iroda? • A polgármester írásban ígért választ.

*

Szintén az ISZSZ-szel kapcsolatban érdeklődött Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért), aki azt kérdezte a polgármestertől, tudatában volt-e annak, hogy az előző önkormányzati ciklus egyik volt Fideszes önkormányzati képviselőjét az Intézményi Szolgáltató Szervezet úgy foglalkoztatja, hogy ténylegesen nem kell bejárnia dolgozni és ellenszolgáltatás nélkül megkapja a fizetését? • A polgármester írásban ígért választ.

*

Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP), a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság elnöke arról érdeklődött, hogyan zajlott az Integrált Településfejlesztési Stratégia társadalmasítása? • Brányi Mária alpolgármester elmondta: 11 alkalommal foglalkozott a témával a közgyűlés. 10 partnerségi fórum, workshop, ötletbörze megrendezéséről döntöttek 2013. szeptemberében. Ezek célközönsége a térség önkormányzatai, szakmai kamarák, turisztikai szereplők, oktatási intézmények, civil szervezetek és a lakosság. A folyamatról rendszeresen beszámoltak a város honlapján.


9:05

Halmay György (Fidesz-KDNP) a magyar válogatottban szereplő veszprémi játékosok teljesítményét méltatta. „A válogatott csapatban két veszprémi játékos is rendszeresen pályára lépett, sőt a pótselejtező mindkét mérkőzését végig játszották, csapatunk meghatározó erősségei voltak. Lang Ádám és Kádár Tamás itt, Veszprémben ismerkedtek meg a sportág alapjaival, majd jutottak egyre magasabb szintre.”

*

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) napirend előtti felszólalásában a Bakony Expo-ról számolt be. Az Expóról korábban itt írtunk.

*

Czaun János az Európai Hulladékcsökkentési Hétről beszélt. „Veszprémben a környezetvédelemre legfogékonyabb korosztályt megcélozva, lehetőséget biztosítottunk a Város összes általános iskolájának, hogy az erre vállalkozó tanulóik ellátogathassanak Királyszentistvánra, és ott megismerkedhessenek Magyarország legmodernebb hulladékkezelő központjával. Az akcióhoz 8 iskola: a Bárczi, a Báthory, a Botev, a Cholnoky, a Deák, a Gyulaffy, a Kossuth és a Szilágyi általános iskolák jellemzően felső tagozatos diákjai csatlakoztak. November 25-én 150 diák több csoportban követheti figyelemmel a hulladék útját a hulladékkezelő telepre való beérkezéstől a bálázásig, komposztálásig vagy a depóniára kerülésig.”

*

Tóth Györgyi (Fidesz-KDNP) a Cholnoky-lakótelep Magyarok Nagyasszonya templomának felújításáról beszélt. A templom megáldásáról itt tudósítottunk.


Napirend

9:11

Mivel 2016. április 30-án lejár az Orvosi Ügyelet Nonprofit Egészségügyi Szolgáltató Kft. szerződése a központi orvosi ügyelet üzemeltetésére, új közbeszerzési eljárást kell kiírni. Az új szerződés három évre szól majd, az önkormányzat 92,7 millió forint hozzájárulásról döntött erre az időszakra – ebből 18.025.000 forintot a jövő évi költségvetés terhére.

Katanics Sándor kérte, hogy a kollégiumi tűzeset kapcsán fordítsanak nagyobb figyelmet - és pénzt - az intézmények karbantartására, fejlesztésére.


9:30

Kiderült, hogy a közterületi ”útbaigazító, információs táblarendszeren” történő információs tábla elhelyezésének, valamint a kevésbé forgalmas helyen elhelyezkedő kereskedelmi illetve vendéglátó egységek megtalálási esélyeit segítő ”hirdető berendezések” közterület-használati díja olyan magas, hogy a kereskedők, üzlettulajdonosok inkább felvállalják az illegálisnak számító, a gyalogos közlekedést akadályozó mobil megállító táblák elhelyezését. Ezeket a díjakat most jelentősen csökkentették.

*

Veszprémben az elmúlt években zajló belvárosi rehabilitációs, illetve felújítási munkák során a parkolóhelyek száma folyamatosan csökkent. 2005-ben 2505 db parkolóhely, míg 2015-ben már csak 1290 db parkolóhely tartozik a fizető parkolási rendszerbe. A legerőteljesebb csökkenés a sárga zónában történt. Az elmúlt évek során a bevételek alakulása a parkolóhelyek számának csökkenésével azonos tendenciájú változást mutat, ellenben a díjbeszedő automaták karbantartásának éves költsége az elmúlt öt évben megháromszorozódott. A parkolási díjak 2004 novemberében lettek megállapítva, így az árak az elmúlt 10 évben nem változtak.

Változnak a zónahatárok februártól: a Budapest úti parkoló (Hotellal szemben), Ady utcai parkoló, Lovassy Gimnázium melletti fizető parkoló, Skála mögötti parkoló, valamint a Cserhát lakótelep 2. mögötti Bagolyvári parkoló válna a piros övezet részévé.

A díjak így változnak 2016. február 1-től:

 • Piros zóna: 320 Ft/óra, minimális díj 80 Ft
 • Zöld zóna: 200 Ft/óra, minimális díj: 50 Ft
 • Sárga zóna: 100 Ft/óra, minimális díj: 30 Ft

A sárga zóna eredetileg 120 forintosra tervezett óránkénti díját a Demokraták Veszprémért képviselőcsoportjának módosító indítványa miatt csökkentették azzal a céllal, hogy az autósokat ezek, a belvárostól távolabb található parkolók használatára ösztönözzék.

Katanics Sándor fontosnak tartja, hogy az autósokat arra ösztönözzék, hogy tegyék le messzebb a gépkocsit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parkolóhelyek száma megfeleződött az elmúlt években. Jelezte, hogy miközben a már 320 forintos díjért ott hagyják az autókat a Bagolyvári utcában, az itt található parkolóház, ahol 100 forintért lehet letenni a kocsit, félházzal működik. Megoldást kellene találni arra - például egy maximális várakozási időtartam bevezetésével -, hogy a piros zónában ne hagyhassák ott egész napra az autójukat az emberek.

Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) egyetértett abban, hogy növelni kell a parkolóhelyek számát nemcsak a belvárosban, hanem a lakótelepeken is, ahol szintén nehéz helyet találni.

Ezzel egyébként mi is szembesültünk.

Forgóné Kelemen Judit kérdésére dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt.vezérigazgatója elmondta, hogy a parkolóórák következő hónapokban tervezett cseréje 60 millió forintos beruházást jelent.


10:05

Januártól bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A témáról hétfőn közmeghallgatást tartottak, tudósításunkban részletesen beszámoltunk a tervezett változásokról.

Katanics Sándor fontosnak tartja az ügy társadalmasítását, ezért tartja visszásnak, hogy a hétfői közmeghallgatás hirdetményét csak pénteken jelent meg. Óriási előrelépés lesz, ha az otthonainkban gyűjthetjük a szelektív hulladékot. A hétfői fórumon elhangzott tapasztalatok általában pozitívak voltak a nyári tesztidőszakkal kapcsolatban.

Gerstmár Ferenc javasolta, hogy a havi egy elszállítást kétheti rendszerességre sűrítsék. Szeretné, ha az alpolgármester megvizsgálná, milyen hatásai lennének, ha az elszállított hulladék mennyiségének megfelelő díjat fizetnének a szolgáltatást igénybe vevők. Megkérdezte: milyen lehetőségek vannak a házi komposztálás ösztönzésére, illetve a zárható konténertárolók ügyében milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak?

Forgóné Kelemen Judit javasolta, hogy városrészenként legyenek olyan pontok, ahol a huladékgyűjtő zsákokat át lehet venni, azok is könnyen hozzáférjenek, akik nem tudnak a Haszkovó úti ügyfélszolgálatra eljutni.

Némedi Lajos alpolgármester szerint a nyári tesztidőszakban kiderült, hogy a havi ürítés elégségesnek bizonyult. A zsákok átvételével kapcsolatban jelezte: szerinte Veszprém nem olyan nagy város, hogy egyszer ne lehetne a zsákok beszerzésére a Haszkovó útra utazni.

Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a javasolt szolgáltatási időszakot más magyar tapasztalatok alapján döntötték el. A havi egyszeri gyűjtés közel húszmillió forint költségnövekedést jelent, míg a hulladék mennyisége akkor sem lenne több, ha gyakrabban intéznék az ürítést. A nyári tesztidőszakban nem tapasztaltak túlcsordulást, és igény szerint nagy méretű, 240 literes tárolóedényt is tudnak biztosítani. Hozzátette: megmaradnak a szelektív szigetek is, ha néhány háztartsban túlcsordulás lenne, lehetőségük van a szigeteken lerakni a szelektíven gyűjtött hulladékot. A zsákokkal kapcsolatban elmondta: nem számít rá, hogy nagy számban fogynának Veszprémben, a megyeszékhelyen elsősorban edényzetekben képzelik a szelektív gyűjtést. A komposztálással kapcsolatban elmondta: Balatonfüreden van komposztáló, a lakosságtól begyűjtött zöldhulladékot oda szállítják.

Némedi Lajos szerint a termelt hulladék mennyisége alapjánfizetett díj visszaélésekre ösztönözhet, ezért nem támogatja azt.

Czaun János szerint a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés alapjaiban változtatja majd meg a megye hulladékkezelési szokásait. A hulladék mennyisége alapján történő díjfizetést még 2008-ban megvizsgálták, osztrák tapasztalatok alapján megfigyelték, hogy az ilyen rendszerben működő városokban az emberek hajlamosak a szomszéd kukájába csempészni a saját szemetüket a díj csökkentése érdekében.

Gerstmár Ferenc nem tartja megfelelőnek azt a megoldást, hogy a túlcsordulást a szigetekre irányítják. Továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a szelektív hulladékot kéthetente kell elszállítani.

Hartmann Ferenc azt javasolta, hogy fogadják el a rendeletet a havi elszállítással, és negyed év után a tapasztalatok alapján térjenek vissza a kérdésre.

A zárt konténertárolókkal kapcsolatban Némedi Lajos írásbeli tájékoztatást ígért.


10:30

A közgyűlés szünetében a Demokraták Veszprémért frakciója sajtótájékoztatót tartott a Színházkertbe tervezett mélygarázzsal kapcsolatban. Elmondták: bár a kulturális negyed koncepcióját alapjaiban támogatják, és elismerik, hogy szükség lenne több parkolóhelyre, a helyszínválasztással nem értenek egyet. Részben azért, mert a belváros más részein nagyobb szükség lenne rá, ezt a területet a Szeglethy utcai mélygarázs és a Hangvilla ki tudja szolgálni. Másfelől az egykori Püspökkert a város egyik fő vízgyűjtő területének mélypontján van, ahol a víz komoly problémákat okozott - a múltban a színház épületében, napjainkban pedig a könyvtárban okoz károkat. Úgy gondolják, hogy a lakosságot nem tájékoztatták kellően a tervekkel kapcsolatban, ezért kezdeményezik egy népszavazás kiírását a közgyűlésnél. Újságírói kérdésre elmondták: a népszavazás várhatóan tízmillió forintnál kisebb összegből kivitelezhető.


10:55

Módosították a köznevelési intézményekben alkalmazandó gyermekétkeztetési térítési díjról szóló önkormányzati rendeletet. A szolgáltató a táplálékallergiás étkezéseket a normál étkezésekkel azonos áron biztosítja, ezért a diétás étkezésért fizetendő térítési díjakat csökkentették, így az ételallergiás gyermekek szüleinek az anyagi terhei csökkennek. A jövőben a szakképző iskolákban fizetendő térítési díjnak meg kell egyeznie a középiskoláknál alkalmazott térítési díjjal, a szakképző iskoláknál eddig alkalmazott térítési díjak ugyancsak csökkenek a módosítást követően.

Az óvodákban az étkeztetés a Veszprémi Bóbita Körzeti Óvoda, a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda, a Veszprémi Kastélykert Körzeti Óvoda és a Veszprémi Ringató Körzeti Óvoda saját főzőkonyháján, valamint a Bakony Gaszt Vendéglátóipari Zrt. és a Cserhát Vendéglátóipari Kft. konyháján keresztül biztosított. A közétkeztetésen belül bevezetésre kerülő szigorítások a gyermekek egészséges táplálkozásának elősegítését szolgálják. A közétkeztetés keretében kötelezően biztosítandó élelmiszerek beszerzése és előállítása azonban jelentős, átlagosan 25-30 % költségnövekedéssel jár. Az étkeztető vállalatokkal folytatott egyeztetés, illetve a saját konyhát üzemeltető intézményvezetők véleményeinek figyelembevételével a gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díj mindkét összetevőjét emelik, a nettó nyersanyagnorma napi háromszori étkezés esetén 350 forintról 408 forintra, a szülők által fizetendő térítés 408 forintról 445 forintra emelkedik 2016. január 1-jétől. A térítési díj emelése nem éri el a 10 %-os mértéket.

Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP) az alapanyagok változásából fakadó kiadásnövekedés állami kompenzációjáról érdeklődött.

Forgóné Kelemen Judit az eddigi tapasztalatokról, az ételallergiás gyermekek számáról érdeklődött.

Grélingerné Káposzta Jolán, a Bakonygaszt vezérigazgatója elmondta: a nyersanyagnorma emelkedése nem jelenik meg a díjemelésben. Hogy a tíz százalékos emelés elegendő-e a menzarendelet teljesítésére, az nehezen megjósolható, az élelmiszerárak változásának függvénye. A menzarendeletben vannak túlzó elvárások. Elő van írva, hogy három deci tejet "meg kell itatnunk" a gyerekkel, de a gyerek "nem egy tartály, amibe annyi anyagot lehet tölteni, amit a minisztérium jónak lát". Hangsúlyozta, hogy számos ponton díjcsökkenés is megvalósult, ahogy azt fentebb vázoltuk is. Nagy nehézséget okoz az előírt maximális sómennyiség betartása, eszerint ugyanis az óvodásoknak 2 gramm sót adhatnának naponta, amit viszont már az alapanyagok is lefednek, vagyis teljesen sómentesen kellene főzniük, ami ehetetlen. A gyerekek sem rajonganak a párolt zöldségekért.


11:00

A Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010. és 2011. években hozott döntései alapján határozatlan időre bérlőkijelölési jogot vásárolt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület tulajdonában lévő Házgyári út 1. szám alatti társasházban található összesen 10 lakás bérlet jogcímén történő hasznosítására. Most újabb négy lakásra terjesztik ki a bérlőkijelölési jogot az épületben.

Forgóné Kelemen Judit reményét fejezte ki, hogy Veszprém bérlakásprogramja nem merül ki a bérlőkijelölési jogok vásárlásában.

Porga Gyula jelezte, hogy ezúttal csak a szociális típusú bérlakásokról van szó.


11:07

A törvény értelmében települési szinten család- és gyermekjóléti szolgálat, járási szinten család- és gyermekjóléti központ működhet 2016. január 1-jétől. Ettől az időponttól kezdve a családsegítés csak a gyermekjóléti szolgáltatással integráltan – egy szervezeti és szakmai egységben működhet. A jogszabály továbbra is lehetőséget biztosít arra, hogy 2016. január 1-je után is társulási formában (Családsegítő és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Intézményfenntartó Társulás) lássák el a települések a családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatás és a központ feladatait.


11:13

A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. tájékoztatott a temetők üzemeltetésével összefüggő 2014. évi bevételeiről és kiadásairól.

A Temetőgondnokság saját bevétele 53,7 millió Ft, az önkormányzati támogatással együtt 76,7 millió Ft bevételt ért el. A 2014.évi összes kiadás 80,5 millió Ft. Vámosi Úti temető bővítés Társberuházói szerződés alapján valósult meg közel 8 millió Ft értékben. A Vámosi úti temetőben 28 db, a dózsavárosi temetőben 14 db urnakriptát alakítottak ki. Elkészült a Vámosi úti temető területbővítésének II. üteme, ahol egyszemélyes, kétszemélyes és urnakripta sírhely fajták kaptak helyet, melyekbe 2015. évtől megkezdődtek a betemetések. A gyakorlati tapasztalatok alapján ez az új temetőrész kb. 10-12 évre nyújt elegendő betemetési lehetőséget a Vámosi úti temető területén.

*

A Balatoni Korona Zártkörűen Működő Részvénytársaságban Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 24,39 %-os tulajdoni részesedést biztosító részvény állománnyal rendelkezik, a Zrt. jegyzett tőkéje 41.000.000 Ft. A társaság saját tőkéje az alaptőke (jegyzett tőke) 2/3-a alá csökkent. A saját tőke 24.178.000 Ft. A negatív gazdasági hatásokat a Zrt próbálta ellensúlyozni takarékossági intézkedésekkel, de ez csak részben sikerült. Ennek következtében a veszteség mértéke évről-évre csökkenő, de ilyen kamatszint mellett idén sem lehet pozitívvá fordítani. A helyzetet mérlegelve az igazgatóság azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy a Balatoni Korona Zrt. jegyzett tőkéjét mindkét részvénytípus esetében (törzsrészvény és szavazatelsőbbséget biztosító elsőbbségi részvény) 50 %-os mértékkel szállítsa le az eredménytartalék javára, a mostani 41.000.000 forintról 20.500.000 forintra. Ez a mérték megfelelő arra, hogy idén és a jövő évben is megfeleljen a jogszabályban előírtaknak.


11:35

Az önkormányzat célja, hogy biztosítsanak a fiatal, pályakezdő művészek számára bemutatkozási lehetőséget, és ennek érdekében kerüljön sor műtermek és műteremlakások kialakítására. Felhősi István Veszprémben élő Európa Nostra-díjas festőművész és restaurátor a helyi művészeti-kulturális élet meghatározó szereplője a Magyar Alkotóművészek Egyesületének tagja a Veszprémi Művész Céh alapítója. A művész a Csutorás u 1. szám alatti műteremlakás tulajdonosa, aki aktív időszakát követően megnyugtató módon rendezni kívánja a tulajdonában álló kiállítótér és műhely helyzetét, ezért az ingatlant megvásárlásra felajánlotta az önkormányzat részére azzal a szándékkal és kéréssel, hogy azt a város a funkciójában – lehetőség szerint – tartsa meg. A szakértői vélemény szerint az ingatlan értéke 42 millió forint, az ingatlan adásvételi áráról szóló egyeztetések alapján a vételár 38 millió forint lenne.

*

Brányi Mária alpolgármester tájékoztatott a 2015. évben folyamatban lévő Európai Uniós pályázatokról. Ezek:

 • „Veszprém integrált településfejlesztés, belváros funkcióbővítő rehabilitációja I/B ütem”. Elnyert támogatás: 567,5 millió Ft.
 • Szociális városrehabilitáció Veszprémben. Elnyert támogatás: 1,2 milliárd Ft
 • Észak-déli közlekedési főtengely kialakítása – Új gyűjtőút kiépítése Veszprémben. Elnyert támogatás: 359.309.457 Ft
 • „AGÓRA Veszprém”. Elnyert támogatás: 685 millió Ft
 • Veszprém város intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi közlekedési fejlesztések. Elnyert támogatás: 500 625 000 Ft
 • Hivatásforgalmú kerékpárút-hálózat fejlesztése a térségi elérhetőség javításához, a 8. számú főközlekedési út tehermentesítése érdekében. Támogatás: 20. millió Ft.
 • Egységben az erő! – Óvodafejlesztés Veszprémben. Támogatás: 69 688 174 Ft
 • Veszprém a kultúráért – a város kulturális szakembereinek továbbképzése. Elnyert támogatás: 18.508.473 Ft
 • Természettudományos közoktatási laboratórium kialakítása a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban. Elnyert támogatás: 335.394.574 Ft.
 • Vertikális Közösségi Integrációs Program. Elnyert támogatás: 133 411 795 Ft
 • A gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztése Veszprémben. Elnyert támogatás: 112 855 548 Ft
 • Bízzunk az új nemzedékben. Elnyert támogatás összege: 19 628 875 Ft
 • Az esélyegyenlőség erősítését szolgáló együttműködés segítése a Veszprémi járásban. Megítélt támogatás összege: 22 millió Ft
 • Fotovoltaikus rendszerek kialakítása veszprémi intézményekben. 45.537.341 Ft
 • Veszprém MJV Polgármesteri Hivatal épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva. Igényelt támogatási összeg: 134.291.560 Ft
 • „Pannon-Tudás-Park” A Pannon Növekedési Zóna tudástranszfer tevékenységének fejlesztése a felsőoktatási, az önkormányzati és az ipari szféra együttműködésében. Elnyert támogatás: 176.937.500 Ft

Brányi Mária elmondta: a régió többi megyei jogú városaihoz viszonyítva élen jár Veszprém.

Gerstmár Ferenc a bándi kerékpárúttal kapcsolatban elmondta: a pályázat végül nem valósult meg. Az előkészítésre fordított összeg kidobott pénz volt, vagy a projektet új életre lehet lehelni a jövőben? A zeneiskola felújítása csak részleges volt a belvárosi rehabilitáció keretében, hiszen csak a homlokzat újult meg, az épület belseje nem. Van-e remény arra, hogy ezt az elmaradást a jövőben pótolják?

Forgóné Kelemen Judit a meg nem valósult Családok Átmeneti Otthonának lehetőségeiről kérdezett.

Brányi Mária elmondta: a bándi kerékpárút egy Közlekedési Operatív Programban megfogalmazott pályázatra épült, azonban az megvalósítás engedélyezési eljárása olyan sokáig húzdott, hogy határidőre nem készülhetett volna el a kerékpárút. A pályázat benyújtásakor ezek a nehézségek nem voltak tervezhetők. Mivel jogerős építési engedéllyel rendelkeznek, egy hasonló pályázat elnyerés esetén már csak a kivitelezéssel kell majd foglalkozni. Ami a zeneiskolát illeti, az önkormányzat képtelen a felújítás finanszírozására, ezért is csatornázták be a homlokzati munkálatokat az uniós városrehabilitációs pályázatba. A Családok Átmeneti Otthona egy "érdekes múltra visszatekintő elképzelés" volt, a kijelölt helyszínnel kapcsolatban (Házgyári út 1) azonban hosszú tárgyalások után sem sikerült aláírni a támogatási szerződést.


Ez történt még:

 • Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat a Rózsa u. 48. szám alatti ingatlanba költözik.
 • Nem változnak a kéményseprés díjai
 • A területi védőnők ellátotti létszáma megfelel a jogszabályi előírásoknak, így azok körzeteinek módosítása jelenleg nem indokolt.
Söge
Domján Attila

További cikkek

Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Egy szebb napokat is megélt civil városi díj története az egyik alapító tollából. Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosának írása a Vehíren.
Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.