Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Másfélszeresére nő a Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása

2015. december 2. 11:27 // Forrás: mti
Másfélszeresére növekszik a műtrágyát gyártó pétfürdői Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása 2018-ra, a mintegy 300 millió eurós beruházás első üteme decemberben zárul - tájékoztatta szerdán az MTI-t a gyár vezérigazgatója.

Blazsek István közölte: a 2013 óta zajló kapacitásbővítő, energiafelhasználást csökkentő, mintegy 300 millió eurós beruházás részeként egy 24 megawattos áramtermelő egység két kulcsfontosságú eleme, a kondenzációs turbina és a generátor szerdán érkezik a Nitrogénművek Zrt. telephelyére a Siemens brnói gyárából. A berendezéseket egy négyszáz tonnás daruval emelik a helyükre. Szerdán üzemelik be a cseh-német beruházásban készült levegőkompresszort is az ammónia üzem 43 millió eurós fejlesztésének részeként, melytől 15 százalékos kapacitásnövekedés és 3 százalékos energiafelhasználás csökkenés várható. A berendezések üzembe helyezésével a követező hetekben zárul a fejlesztés első üteme, amely eddig mintegy 150 millió euróba került, a második ütem pedig várhatóan 2018 -ra készül el.

A gyár műtrágyatermelő-kapacitása az év végére mintegy 15-20 százalékkal, 2018-ra pedig további 40 százalékkal nő a jelenlegi évi 1 millió tonnához képest.

A fejlesztés részeként ez év októberében elkészült egy napi 1500 tonna ammóniumnitrátot és 2000 tonna pétisót termelő üzem 55 millió euróból. Ehhez kapcsolódva felépült a 3 ezer darabos napi kapacitással működő automata csomagolóüzem mintegy 6,5 millió euróból. Várhatóan még ebben a hónapban elkezdődik a termelés mindkét üzemben, amely 50 új munkahelyet teremt.

Blazsek István elmondta azt is, hogy már folyik a beruházás második üteme, amely közel 150 millió euróból valósul meg. Ennek keretében salétromsavüzem, semlegesítő és dolomitörlő üzemek épülnek, valamint megkezdődik a régi műtrágyaüzem rekonstrukciója és tovább nő az ammóniaüzem kapacitása. A beruházásokat a vállalat saját forrásból, bankhitelből és kötvénykibocsájtásból finanszírozza. A Nitrogénművek Zrt. a Bige Holding Csoport tagja, az egyetlen magyar ammónia- és műtrágyatermelő cég, mely közel 85 éves múltra tekint vissza. A vállalat 680 munkavállalót foglalkoztat, leányvállalatai pedig további 100 embernek adnak munkát. Termékeinek kétharmadát a hazai, egyharmadát export piacokon értékesíti. Ez évi árbevétele mintegy 120 milliárd forint, várható adózás utáni eredménye 6 milliárd forint. Legfontosabb termékei a pétisó, az ammóniumnitrát, a karbamid és a folyékony műtrágyák - tájékoztatott Blazsek István.

vehir.hu
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.