Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. január 15. Lóránt
Veszprém
-1°C
2025. január 15. Lóránt
Veszprém
-1°C

Orosz hússaláta és mákos bobajka

2015. december 14. 18:04 // Forrás: Nyitókép: foodstory.stirileprotv.ro
A tökéletes ünnepi recept titka a családi összetartásban rejlik: ha együtt lehetünk a szeretteinkkel, tulajdonképpen már mindegy, mi kerül a karácsonyi asztalra – állítja Tóth Loon színművész, rendező, gasztronauta, aki a karácsonyi-szilveszteri időszakhoz közeledve saját fogásait is megosztotta velünk.

Az ünnepi menüsor összeállítása sokaknak okoz fejtörést a nagy karácsonyi hajsza idején. Legyen hagyományos? Vagy újítsunk? Mivel tehetjük színesebbé, ízesebbé a már unalomig ismert recepteket, hogy mindenki elégedetten távozzon az asztaltól?

Loon szerint alapvetően bármi képezheti a menüt: nem kell mereven ragaszkodni a hagyományokhoz, ha valaki kevésbé a tradíciók híve, inkább azt együk, amit valóban szeretünk. „Kis rafinériával nagyon jól megoldható, hogy a karácsonyhoz és az újévhez kötődő babonákat, szokásrendeket is betartsuk, de közben a szájízünknek megfelelő ételeket készítsük el. Én például nem különösebben rajongok a sült malacért, nem is tudnám elképzelni, hogy minden évben ezzel nyissam az újévet. De mindig meg lehet találni azokat a kiskapukat, amelyeknek a segítségével kijátszhatók az ilyen apróságok.

Tóth Loon (Fotó: Babják Tamás)Tóth Loon (Fotó: Babják Tamás)

A mi családunkban sem túl népszerű több, a közfelfogás szerint tradicionálisnak tartott étel, de ez nem szokott gondot okozni, mostanra már kialakultak a szertartásrendek, hogy ki mit süt, főz, a karácsonyi-szilveszteri babonaköröknek is megfelelően ötvöztük a szokásainkat.

A karácsonyi menü állandó szereplője anyósom marhahúslevese, a főtt marhahúsból pedig orosz hússalátát készítünk. Ez mindig frenetikus szokott lenni, annak ellenére, hogy Veszprémben nagyon rossz az alapanyag felhozatal, nem könnyű minőségi áruhoz jutni. Pedig minden az alapanyagon múlik, és érdemesebb inkább egy kicsit több pénzt kiadni rá, hogy igazán finomak legyenek az ételeink. Egyébként: a veszprémi piac elévülhetetlen bűntény az emberiség ellen. De ez nem karácsonyi történet.

(Kép:196flavors.com)(Kép:196flavors.com)

A karácsonyi fogások részét képezi még a kaszinótojás, és folyamatosan próbálom belopni a menübe a borlevest is, egyelőre sajnos csekély sikerrel. A halászlét szinte teljesen mellőzzük – annak ellenére, hogy a horgászat a legkedvesebb elfoglaltságom –, a család férfi tagjai nálunk ugyanis nem szeretik a halat. Ettől függetlenül valószínűleg idén megint megpróbálkozom egy klasszikus balatoni hallevessel. A halászlével ellentétben – aminek a nevével soha nem voltam kibékülve, mert ez nem a halászok leve, hanem a halé – ez nem pirospaprikával készül. Egy alaplevet kell főzni, amihez zöldségeket, citromlét, tejszínt adunk, így egy fehér, savanykás, korhely levet kapunk. Ebbe tesszük bele az előzetesen megpucolt, farkától, fejétől, gerincétől megszabadított, átpasszírozott, és az apró csíkokra vagy kockákra vágott, szálkamentes pontyot. Ízlés szerint kaporral, tárkonnyal, fokhagymával fűszerezhetjük.

(Kép:oldalasmagazin.hu)(Kép:oldalasmagazin.hu)

Minden évben én készítem a szármát, (azaz: töltött káposztát, amit a veszprémiek eléggé el nem ítélhető módon nem töltenek káposztalevélbe), ami aztán kitart a két ünnep között, apósom pedig a család által csak „hullahúsnak” hívott, tejben pácolt, zsírban konfitált tarját. Az ízetlen pulyka csak mellékesen és töltve jelenik meg az asztalon, helyette inkább a sült kacsát preferáljuk, amihez mézes, tejfölös lila káposztát társítunk, szilveszterre pedig mindig én főzöm a lencsét, amit többnyire csak az anyósom meg én szeretünk.

(Kép: Tóth Loon, archív)(Kép: Tóth Loon, archív)

Desszertként a bécsi túrótorta honosodott meg a családban, ami egy roppant kiadós desszert, így érdemesebb egy kicsit kisebb adagot készíteni belőle. Nagy sikere van mindig apósom fenyőfaalakú piskótatortájának. Karácsonykor különösen jól esik a mákos bobajka, vagy ismertebb nevén a mákos guba, noha az én családom sajnos nem nagyon szereti a mákot. Aki viszont igen, az garantáltan imádni fogja. Ha valaki igazán meg akarja adni a módját, saját maga gyúrja az édes tejes-kifli tésztát, amiből aztán apró darabokat szaggat, megsüti majd így forgatja be a mákba, de ezt a módszert talán érdemesebb meghagyni az ötcsillagos éttermek séfjeinek. Boltban vett kiflivel vagy nudlival is gyorsan elkészíthető, ízre pedig ugyanolyan finom lesz.

(Kép: mitfozzunkma.hu)(Kép: mitfozzunkma.hu)

A karácsonyi-szilveszteri sürgölődés legnagyobb hátráltatója egyébként is a családok mikro mérete. Két személyre nincs értelme főzni, akkor inkább engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy elmegyünk egy minőségi étterembe. Vagy egész egyszerűen csak ássuk el a csatabárdot, és gyűljünk össze testvéreinkkel a szülőknél, nagyszülőknél, legszebb esetben a dédnagymamánál, és hozzon magával mindenki, amit szeret. Mert onnantól kezdve, hogy együtt a család, tulajdonképpen mindegy, mi a menü. Az igazi karácsonyi recept maga a szeretet.”

bertalanmelinda
bertalanmelinda
bertalanmelinda
Bertalan Melinda
további cikkek
DA408700 V k (1)
DA408700 V k (1)
DA408700 V k (1)
Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48
MEGVALÓSULT A „MOZDULJ KÖZÉP-DUNÁNTÚL!” CÍMŰ PROJEKT 2021. december 30. 11:15
7OzFd9v22g3dP0E3s
7OzFd9v22g3dP0E3s
7OzFd9v22g3dP0E3s
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat. 2020. január 13. 17:23
23381544_1627510_e9c6b1f83234552cc4f42bf150ba8720_wm
23381544_1627510_e9c6b1f83234552cc4f42bf150ba8720_wm
23381544_1627510_e9c6b1f83234552cc4f42bf150ba8720_wm
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest. 2019. december 24. 12:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.